El Vallès Oriental tindrà un nou parc natural i arqueològic entre Montmeló i Montornès

El jaciment romà de Can Tacó-Turó d'en Roina, recentment declarat bé cultural d'interès nacional, i el patrimoni natural del turó de les Tres Creus, als termes municipals de Montornès del Vallès i Montmeló, constituiran el nou parc natural i arqueològic Observatori de la Via Augusta a la muntanya de les Tres Creus.

Per mitjà d'un conveni signat a principi de mes entre els dos consistoris i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), es pretén que la zona es converteixi en un important focus d'interès lúdic i cultural, s'hi preveu la restauració paisatgística de la muntanya de les Tres Creus, el condicionament de les principals vies d'accés al jaciment i al futur parc, i la construcció d'un punt d'informació per als visitants. El cost global del projecte és d'1 milió d'euros, dels quals, prop de 500.000 euros es finançaran amb els fons europeus de desenvolupament regional (Feder) i 500.000 euros més seran aportats pel govern de l'Estat.

El projecte de recuperació del Turó es preveu que estigui enllestit d'aquí a un any i es complementarà amb la construcció d'un centre d'interpretació de la natura i del paisatge a Montornès Nord. En aquest darrer cas, segons el consistori, s'executarà amb els recursos obtinguts pel municipi en la sisena convocatòria dels ajuts de la llei de millora de barris.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Montmeló presentarà, al Museu Municipal de Montmeló, una exposició monogràfica dedicada al jaciment de Can Tacó. Aquesta exposició mostrarà les principals restes arqueològiques que s'han recuperat en les diverses campanyes d'excavació del jaciment. Precisament demà, a Montornès del Vallès, hi ha prevista una conferència sobre aquest jaciment a càrrec del director del projecte arqueològic a les Tres Creus i catedràtic d'arqueologia de la UAB, Josep Guitart.

EL PARC

Jaciment romà de Can Tacó
Aquest bé cultural d'interès nacional ha estat objecte de diverses excava- cions que han per- mès descobrir, en- tre altres coses, un important conjunt de pintura mural romana del primer estil pompeià.
Observatori de la Via Augusta
La muntanya de les Tres Creus és un observatori privilegiat i té interès com a illa biogeogràfica situada entre dos ecosistemes fluvials.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.