Creen un premi en honor de l'autora de la primera tesi doctoral sobre la Costa Brava

Ahir es va homenatjar, en un acte a Girona, la geògrafa francesa per l'estudi que va fer del territori

El nou premi de recerca vol ser un reconeixement a la geògrafa francesa, pionera en els estudis sobre turisme a les comarques gironines. El premi consistirà en una beca, d'una dotació de 6.000 euros, per al millor projecte de recerca a l'entorn del turisme i el seu context social, econòmic i territorial a les comarques de Girona. El període per a la realització de la recerca tindrà una durada d'un any. La data límit de presentació de les candidatures serà el 30 de setembre del 2010 i el veredicte del jurat es farà públic en l'acte de lliurament dels premis G! de turisme de les comarques gironines, que es portarà a terme al desembre.

Acte d'homenatge

En el marc dels actes de commemoració de la Costa Brava, ahir es va fer un homenatge a Yvette Barbaza. La seva tesi: Le paysage humain de la Costa Brava. En l'acte hi van intervenir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal; el president de la Diputació de Girona i del patronat, Enric Vilert; el vicerector de la Universitat de Girona, Joaquim Maria Puigvert; l'historiador de l'art i amic de Barbaza Frederic-Pau Verrié, i el catedràtic en economia aplicada de la Universitat de Barcelona, Joan Cals, un dels impulsors de la traducció al català de la tesi, publicada el 1988 amb un apèndix seu. En l'acte es va fer un repàs de la trajectòria de Barbaza i es va lloar el seu treball, que inclou reflexions crítiques sobre l'impacte del turisme en el paisatge de la Costa Brava i un estudi molt acurat sobre aquest territori, que va portar a terme durant deu anys. Barbaza va rebre el premi Catalonia, concedit per l'Institut d'Estudis Catalans, el 1988.

Una recerca àmplia

Yvette Barbaza, nascuda a Montpeller, va quedar impactada per una visita que va fer als anys cinquanta a la Costa Brava, i el 1956 va començar a treballar en la redacció de la seva tesi doctoral, llegida el maig del 1966 i publicada aquell mateix any. El 1988 va aparèixer la primera edició catalana d'aquesta recerca, que està considerada una obra cabdal sobre el territori català.

El vicerector de la UdG Joaquim Maria Puigvert va destacar ahir les reflexions que inclou el treball i el compromís de l'autora amb el paisatge. L'historiador Frederic-Pau Verrié va manifestar que Yvette Barbaza era una persona «d'elegància intel·lectual» i «discreció personal». «Va entendre la diferència del món català, estava enamorada del nostre país», va recordar. Joan Cals va remarcar la «profunditat i maduresa de la investigació» de l'autora, i el conseller Nadal va destacar que la tesi recull «la transformació del territori». Vilert també va subratllar el gran valor que té el treball per a la Costa Brava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.