la contra

Sota zero

Per al cap de setmana s'anuncia una onada de fred que posarà de nit els termòmetres sota zero a la costa

El primer temporal d'hivern s'ha endut la sorra de les platges de la comarca que es van regenerar a l'estiu, com es pot veure a la imatge feta dilluns des del cementiri d'Arenys de Mar.

Fa el fred que toca, perquè som a l'hivern, però les baixes temperatures han arribat de cop. Com ha passat sempre, les llevantades també han fet acte de presència a la costa. Dilluns al port d'Arenys només una de les barques, la Synera, es va atrevir a sortir a la mar. Al cap d'una estona ja tornava a ser a port perquè amb el temporal no podia treballar. La subhasta de les quatre caixes de la jornada aviat va estar enllestida. Segons comentaven els pescadors, les onades tampoc eren de les més fortes, però sí que tenien prou embranzida per deixar les platges inexistents.

La sorra del fons marí abocada aquest estiu amb vaixells ha desaparegut, i s'espera que més endavant la mar en retorni alguna cosa. Fent memòria, va ser per Sant Esteve, ara farà un any, que un temporal es va endur la sorra de les platges i va malmetre molts dels passejos. La inversió milionària de l'Estat per reposar la sorra ha servit de ben poc. Només ha aguantat la temporada per tenir contents els banyistes i els ajuntaments afectats. Ara, però, ja no hi ha res de res i tot plegat, un cop més, ha portat a malgastar diner públic.

Per al cap de setmana els homes del temps han anunciat una segona tongada de fred. El meteoròleg del Consell Comarcal, Joaquim Serra, pronostica que aquesta sí que serà de «veritat». Els termòmetres baixaran sota zero la nit de dissabte a diumenge a tots els pobles de la línia de la costa. Fins ara només els d'interior, que ja hi estan acostumats, han registrat temperatures tan baixes. Ahir al matí els veïns d'Arenys de Munt es van llevar amb el terra blanc. Una glaçada que no es va arribar a fondre fins al migdia. També a Tordera i Sant Andreu de Llavaneres les temperatures baixaven per sota els zero graus. La davallada de temperatures el cap de setmana es notarà a tota la comarca. «Fins i tot a Mataró tindran graus negatius la nit de dissabte», apuntava el meteoròleg.

Els pagesos de la Tordera i dels pobles del voltant esperen aquest fred amb cautela. Fins ara els conreus d'hivern no n'han sortit malparats. El que els ha ocasionat més danys, explicava ahir Pep Riera, de la Unió de Pagesos, han estat les ventades, que han trencat plàstics dels hivernacles els últims dies. Des de la cooperativa agrícola Progrés-Garbí, Xavier Castells comentava que han aguantat bé l'entrada del fred perquè els cultius de finals de tardor que són a l'aire lliure, com ara les tomaqueres, ja estan a les acaballes.

Si les previsions es compleixen i les temperatures baixen en picat, no tindran més remei que tapar amb mantes tèrmiques els cultius o fer anar les calefaccions dels hivernacles. «És el que toca a l'hivern, que faci fred», apuntava Riera. Els qui per la feina, però, depenen de les inclemències del temps, tant pagesos com pescadors, estaran més que ningú a l'aguait del termòmetre les properes hores.

De la previsió anunciada per als propers dies, el mateix Joaquim Serra diu que no s'han de repetir temporals ni ventades. Així, com a mínim podran respirar més tranquils els qui hagin d'anar a mar. I també les platges es mantindran ara per ara estables amb la poca sorra que els queda. Com a mínim fins al proper temporal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.