El vot secret manté la incògnita sobre la prohibició de les curses de braus

Fins a l'últim moment no se sabrà si prospera la ILP antitaurina perquè el nombre de diputats favorables i contraris és igualat

La ILP antitaurina proposa modificar l'article 6 de la llei de protecció dels animals aprovada el 2008 per prohibir les curses de braus a Catalunya. Aquest canvi només afectaria la plaça Monumental de Barcelona, l'única plaça activa a Catalunya i que durant aquest any ha celebrat una vintena de curses. La iniciativa legislativa popular, de la qual demà el Parlament decideix si continua la tramitació, ha estat avalada per 180.000 ciutadans, entre els quals hi ha cares tan conegudes com: el dibuixant Forges, el músic Gerard Quintana, l'actor Bruno Oro o el filòsof Salvador Pàniker, entre d'altres.

El de demà es el primer tràmit que ha de passar la ILP antitaurina. El debat sobre les esmenes a la totalitat presentades pel PSC, el PP i Ciutadans començarà, previsiblement, divendres a les 9 del matí, en l'última sessió del darrer ple de l'any. El debat l'encetarà un representant de la plataforma Prou!, promotora de la iniciativa legislativa popular, que tindrà 15 minuts per exposar els motius pels quals considera convenient modificar la llei. Després, seguiran les intervencions dels partits que han presentat esmenes a la totalitat, és a dir, un diputat dels socialistes, un dels populars i un de Ciutadans. Quan els representants d'aquestes tres formacions acabin les seves intervencions serà el torn dels diputats que no han presentant esmenes: CiU, ERC i ICV–EUiA. Si les esmenes a la totalitat obtinguessin un suport majoritari, la tramitació de la ILP acabaria el mateix divendres. Si, en canvi, no obté aquesta majoria la reforma continuaria la seva tramitació.

Els grups que votaran més homogèniament es divideixen en dos blocs; per una banda, el grup mixt i el PP, a favor de l'esmena a la totalitat, i per l'altra, ERC i ICV–EUiA, que hi estan en contra. Els favorables a les esmenes a la totalitat i, per tant, contraris que prosperi la ILP, sumen 17 diputats –els del grup mixt i els del PP–. Tot i això podrien ser menys, perquè alguns dels diputats populars no amaguen el seu rebuig a les curses de braus i, fins i tot, es plantegen desmarcar-se de l'esmena a la totalitat ja que la votació és secreta. Els diputats que votaran en bloc contra les esmenes a la totalitat són els 21 d'ERC i els 12 d'ICV–EUiA, 33 diputats en total. Ni uns ni altres tenen majoria. Per això, la tramitació de la ILP està en mans de CiU i el PSC, les dues formacions que han donat llibertat de vot. Prop de 3/4 parts dels diputats de CiU haurien reconegut que pensen rebutjar les esmenes a la totalitat. Si aquestes previsions es complissin, tindrien majoria els qui votarien contra l'esmena a la totalitat, els diputats de CiU, els d'ERC i els d'ICV–EUiA, per tant, la ILP continuaria el seu curs legal.

Si les votacions tombessin les tres esmenes a la totalitat, es podria continuar amb la reforma de la llei de protecció dels animals. El procés no s'acabaria el mateix divendres i s'allargaria alguns mesos. Durant aquest temps s'haurien de presentar les propostes de compareixences dels afectats per la prohibició de les curses de braus a la comissió de Medi Ambient. Posteriorment, els diferents grups presentarien les esmenes a la reforma, l'informe, el dictament de la comissió i, finalment, la votació. Serà en aquesta votació, que tindria lloc al març o a l'abril de l'any vinent, quan es decidirà si es modifica o no la llei.

El diputat de CiU Josep Rull va recordar que el fet de rebutjar demà les esmenes a la totalitat per continuar la tramitació de la reforma no vol dir que aquesta s'aprovi al Parlament mesos més tard. Com ha passat altres vegades, diputats que demà votaran a favor que continuï la tramitació de la llei podrien votar en contra de la tramitació quan coneguin el contingut definitiu de la proposta.

Es prohibeix: «Les curses de braus i els espectacles amb braus que incloguin la mort de l'animal i l'aplicació de les sorts de pica, les banderilles i l'estoc, així com els espectacles taurins de qualsevol modalitat que se celebrin a les places de braus o fora d'elles, llevat de les festes amb bous a què es refereix la lletra b) del segon apartat de l'article 9»

Consciència torera

Tots els que diuen que creurien més en els polítics si en el Parlament tinguessin llibertat de vot en comptes de votar en bloc i sense fissures segons les directrius que marca el partit, estan de sort i a un pas de creure en la política i els polítics. En el debat sobre si prohibir o no les curses de braus que s'inicia demà, CiU i el PSC faran realitat la llibertat de vot que en aquest país no ha aconseguit el debat de l'avortament, el dels pressupostos, el de successions o la llei del tabac. És més qüestió de consciència decidir sobre la vida o la mort dels toros que si a les aules hi ha d'haver una creu.

Només ERC i ICV votaran disciplinadament que no. Els uns perquè pensen que les curses no són catalanes sinó espanyoles, els altres per respecte a la vida dels animals. El PP, Ciutadans i els de CiU i el PSC que en secret facin com ells, votaran a favor dels aficionats als toros. Jo no crec que l'empresari Balañà, propietari de la Monumental, sigui molt proper a ERC i ICV, sinó al contrari, però si jo fos ell en aquesta ocasió posaria una espelma a la Mare de Déu de les Angustias, que si no és la patrona dels toreros ho hauria de ser, perquè la iniciativa abolicionista tirés endavant. Vostès s'imaginen poder construir al solar on la Monumental s'aixeca? Més negoci que la plaça plena el dia que hi toreja José Tomàs. Ja hi han pensat, els d'ICV?MANUEL CUYÀS

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.