Una cambra dividida obre la porta a prohibir les curses de toros a Catalunya

Els parlamentaris donen via lliure a tramitar la iniciativa legislativa dels abolicionistes per 67 vots en contra de 59

Els impulsors de la ILP, ERC i ICV-EUiA comparteixen una idea central: les curses de toros són un anacronisme al segle XXI pel que tenen d'espectacle públic en què s'infligeix dolor i patiment sostingut a un animal. L'encarregada de presentar la iniciativa davant de la cambra de parlamentaris, Anna Mulà, va defensar que al món occidental es considera avui «moralment detestable causar patiments innecessaris als animals» i que les curses de braus «no encaixen en el pensament del segle XXI». Després de recordar als parlamentaris que «legislar també és educar», va considerar invàlid l'argument de la tradició per mantenir la festa: «No acceptem que en 500 anys d'història no hagi canviat res. Centenars de tradicions han estat prohibides en el passat.» Mulà va reivindicar el dret al debat parlamentari sobre aquesta qüestió, un debat que ha quedat garantit amb el resultat de la votació d'ahir.

Tramitar no pressuposa prohibir

De fet, el vot contrari a les esmenes que pretenien barrar el pas a la iniciativa s'ha d'interpretar, en part, com la voluntat de permetre al Parlament un debat impulsat per ciutadans –una altra cosa és si tots aquells diputats que ahir van obrir la porta al debat la mantindran oberta si s'ha d'acabar optant per la prohibició de les curses de braus–. La discussió entre taurins i «abolicionistes» –pel president d'ERC, Joan Puigcercós, no tots els abolicionistes són antitaurins– «és un debat viu a tots els països on hi ha curses de braus». Però no tothom està d'acord amb la bonança d'aquesta discussió parlamentària. Pel socialista David Pérez, no es pot fer un debat racional i desapassionat quan l'objectiu final dels que l'impulsen és prohibir allò sobre el que es debat. El portaveu del PSC va negar que la iniciativa tingués una motivació exclusivament animalista i va voler denunciar que també hi havia motivacions identitàries: «Jo no vull una Catalunya imposada; que si no ets del Barça, no ets prou català; si t'agrada Loquillo ets sospitós, i si t'agraden els toros, ets espanyol.»

Festa catalana o espanyola

El PP i Ciutadans, els altres dos grups que presentaven, juntament amb el PSC, esmena a la totalitat contra la ILP, també van donar a entendre que ERC, ICV i bona part dels diputats de CiU s'oposen a les curses perquè no les consideren una tradició catalana. La resposta de convergents, republicans i ecosocialistes, els tres grups que donaven via lliure a la tramitació de la ILP, va ser unànime. «Aquest és un debat universal, no català, no s'equivoquin», els responia Puigcercós. «Tothom reconeix la pluralitat ideològica dels amants dels toros i la catalanitat de les curses», avisava Francesc Pané (ICV-EUiA). Lligat a aquest debat, també va aparèixer la inevitable comparació amb els correbous de les Terres de l'Ebre, una tradició amb molta més afició en aquesta regió de la que tenen les curses de braus a Catalunya.

Toros i correbous

Tant el PP com Ciutadans consideren una hipocresia política que els partits majoritaris aprovin en municipis de les Terres de l'Ebre mocions per qualificar els correbous patrimoni cultural d'interès nacional i, alhora, votin al Parlament a favor de prohibir les curses de toros. «Els correbous no persegueixen ferir i matar l'animal», els responia Josep Rull en nom de CiU. Aquesta és la frontera a què s'agafen els convergents i els republicans.

Prohibir o deixar morir

La contradicció entre la prohibició de la festa i la llibertat dels taurins a celebrar-la és un altre dels punts centrals del debat. Pérez afirma que les societats que prohibeixen les minories «acaben malament. Les minories s'han de sentir lliures, fins i tot d'equivocar-se». Pel portaveu de Ciutadans, Albert Rivera, prohibir ha de ser el darrer recurs d'un règim democràtic, i més encara en aquest afer, en què l'afició a les curses de braus es va perdent de manera progressiva a Catalunya des de fa anys. El resultat natural, segons ell, seria en el futur la desaparició de les curses per manca de públic i, per tant, per manca de negoci. Sense necessitat de prohibir-les, concloïa.

Art, cultura i tradició

PSC, CiU, PP i Ciutadans van referir-se en diverses ocasions a les curses com a fet cultural i artístic i com a tradició, però van defugir subratllar qualsevol aspecte estètic de la festa pel risc evident de relliscada en representació d'una cambra i d'una societat gens predisposades a la tauromàquia. ERC i ICV-EUiA, però, no van dubtar a entrar a sac en aquesta qüestió perquè neguen que es puguin aplicar aquests qualificatius al que ocorre dins de l'arena. «Aquest és un espectacle cruel i violent», segons Puigcercós, en què l'únic que es pot considerar cultura «és el coneixement científic que demostra que el toro pateix». Per l'ecosocialista Pané, no hi ha «gaudi estètic possible» a partir del turment d'un ésser viu. En un discurs d'aspiració humanista però que va resultar ser el més sentimental dels que es van fer escoltar a la cambra, Pané va començar dient que «l'home no és el centre de la Terra», va negar que hi hagués «altura humana en l'espectacle de la mort», va qualificar d'«esclat de masclisme» les curses de toros perquè mai les dones han torejat i va acabar dient que el debat no apel·lava a la consciència personal de cada diputat sinó a una «ètica social i una moral nacional».

Més pragmàtic, Puigcercós va concloure la seva intervenció afirmant que el progrés d'una societat no es valora pel comportament i les aficions dels seus ciutadans sinó per l'ordenament jurídic del qual s'han dotat. El líder republicà va confiar que, al final de la modificació legislativa, l'actual llei de protecció dels animals de Catalunya, que prohibia maltractaments diversos però feia una excepció amb les curses de braus, pugui ser «un exemple per a tota la humanitat» –també fa una excepció en els correbous.

Divisió al si de PSC i CiU

Si la votació de les esmenes a la totalitat va tenir un resultat tan ajustat és, en bona part, per la disparitat de sensibilitats en el si dels dos principals partits. El socialista Pérez va admetre que al seu hi ha posicions diferents i que, si han estat capaços d'acordar de presentar una esmena contra la tramitació de la ILP, ha estat perquè tots coincideixen en una cosa: «No tenim clar que s'hagi de prohibir allò que no ens agrada.» El convergent Josep Rull també va admetre que a CiU hi havia qui creia que havia de donar suport a l'esmena per l'arrelament cultural, històric i tradicional de les curses; qui ho creia perquè donava prioritat a la llibertat de festejar-les, i qui s'hi oposava en nom de la protecció i respecte als toros com a víctimes principals de la festa. Rull se situava entre aquests darrers i afirmava que «s'han de prohibir poques coses, però sí les més denigrants». En veure les diverses sensibilitats, CiU va decidir donar llibertat de vot als seus diputats, no pas per «consciència personal» sinó perquè la qüestió no formava part del programa electoral amb què la federació nacionalista es va presentar a les eleccions passades, segons ell.

La majoria de comentaristes i els partits preveien una votació ajustada. Se sabia que els 33 diputats d'ERC i ICV-EUiA no acceptarien les esmenes a la totalitat contràries a la proposta de prohibició. També que els 17 diputats del PP i Ciutadans hi votarien a favor. Però la llibertat de vot dels 85 diputats de CiU i PSC tenia la darrera paraula. Finalment, la prohibició de les curses de toros es tramitarà amb 67 vots contra 59, 5 abstencions i 4 diputats que no van votar. Durant la tramitació per modificar la llei de protecció dels animals, tots els grups podran presentar esmenes. Els impulsors de la iniciativa podran retirar-la en qualsevol moment que considerin que la proposta s'aigualeix. El resultat d'ahir no pressuposa la prohibició final.

barcelona

El propietari de la Monumental assegura que és «una limitació a la llibertat»

efe

Pere Balañà, propietari de la plaça Monumental de Barcelona, va afirmar ahir després de la votació al Parlament sobre la iniciativa popular contra les curses de braus, que la prohibició, si tira endavant, és «una limitació a la llibertat de les persones que mantenen i senten aquesta tradició». «No tinc res més a dir que lamento que pugui arribar a prohibir-se una de les tradicions amb més arrelament a Barcelona i a Catalunya», va afirmar. «Espero que finalment no succeeixi ja que és una limitació a la llibertat de les persones», hi va afegir. El propietari de la Monumental va expressar el seu «respecte a totes les sensibilitats i a la institució que prendrà la decisió».

Barcelona

Un mètode de votació atípic

El punt

La votació de les tres esmenes a la totalitat a la iniciativa legislativa popular antitaurina va ser atípica perquè va ser secreta. El vot secret al Parlament s'utilitza en comptades ocasions. Abans que els parlamentaris votessin, el president del Parlament, Ernest Benach, va explicar detalladament com havien d'exercir el dret a vot. El resultat es va saber de manera immediata: 59 vots a favor, 67 en contra, cinc abstencions i quatre diputats absents a l'hora de votar. Tot i això, el panell lluminós que informa dels vots dels diputats era tot del mateix color. Per tant, ningú no va saber la posició dels diputats en aquesta qüestió que, per a alguns, era molt espinosa.

les frases

ANNA MULÀ
portaveu de la comissió promotora
«El fet que una activitat sigui legal no vol dir que no sigui violenta»
«El fet que el maltractament als animals estigui institucionalitzat i permès per les autoritats públiques dificulta i molt la protecció d'altres animals, com ara els gats i els gossos. És moralment indefensable.»
DAVID PÉREZ
portaveu del psc
«Els taurins som una minoria, per això ens han de prohibir?»
«Jo no vull una Catalunya de mentida, que si no ets del Barça no ets prou català; si t'agrada Loquillo ets sospitós, i si t'agraden els toros ets espanyol»
«Vull que els meus fills puguin decidir»
RAFAEL LUNA
portaveu del PP
«La ILP pretén prohibir una festa típica de Catalunya»
«ERC fa hipocresia. Defensen la ILP i a les Terres de l'Ebre són els impulsors dels correbous, dels bous embolats i dels bous capllaçats»
«
«El PP no vol entrar en un debat identitari entre Catalunya i Espanya»
JOSEP RULL
PORTAVEU DE CiU
«És inadmissible que el PSC presenti una esmena a la totalitat i després doni llibertat de vot»
«S'equivoquen aquells que creuen que és un debat identitari entre Catalunya i Espanya»
«S'han de prohibir poques coses, però sí les denigrants»
JOAN PUIGCERCÓS
Portaveu d'ERC
«Per damunt del prohibit prohibir, hi ha la defensa dels drets dels animals»
«Tant si fos una pràctica aliena a la nostra tradició popular com si fos d'una gran catalanitat, tindríem tot el dret del món d'abolir-la si considerem que no s'adiu amb les demandes ètiques públiques de la nostra societat»
FRANCESC PANÉ
portaveu d'ICV–EUiA
«L'espectacle de les curses de braus és un espectacle de masclisme»
«Aquesta cambra ja ha prohibit l'abús de la velocitat, l'alcohol dels adolescents i la pena de mort; i prohibirà també en un futur»
«No és bo moure's en aquest tema pels vots que es puguin guanyar»
Barcelona

La premsa mundial segueix amb atenció el debat al Parlament

EFE

El debat de la ILP al Parlament va aixecar expectació a escala mundial. Una demostració d'això va ser l'acreditació de nombrosos corresponsals de la premsa internacional. Entre els prop de 110 periodistes acreditats hi havia un equip de l'agència de notícies Associated Press (AP), que cobrien el debat per a moltes televisions angleses i d'altres països. Hernán Muñoz, que treballa de corresponsal per AP, va explicar que la possibilitat de prohibir els toros a Catalunya ha generat molt interès en molts mitjans. En aquest sentit, Graham Keeley, corresponsal de The Times, va explicar que el dels toros és un tema que desperta un gran interès a la Gran Bretanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.