La crisi provoca un augment d'animals abandonats que arriben a centres d'acollida

A l'alt nombre d'animals abandonats cal afegir-hi el fet que les adopcions han baixat

A la comarca del Baix Empordà es porten recollits fins a la data 557 animals, majoritàriament gossos, però també alguns gats, gavians, senglars ovelles, etc. I d'aquests, els propietaris n'han recuperat 173 i s'han hagut de sacrificar o han mort 151. La resta d'animals, més un, 234, han estat adoptats. Però al centre encara hi ha 140 gossos i 70 gats. A la Selva, hi ha 134 gossos, a la Garrotxa, 75, al Pla de l'Estany, 30, etc.

Un nombre d'animals que costa de mantenir, ja que, en entrar un animal a un centre, de seguida se'l desparasita per dins i per fora i se li col·loca un xip, si no en porta. A més, durant els vint primers dies, si l'amo no el recupera, l'animal es considera legalment abandonat. I és quan la protectora després l'esterilitza. Amb la crisi, les protectores estan veient que el nombre d'animals és cada cop més important, com l'excusa que donen alguns propietaris per portar l'animal o per no voler-lo recuperar, com pot ser el fet de tenir un sofà nou o que el gos era de l'àvia que s'acaba de morir. Tenir un animal, especialment un gos, és actualment un extra per a una família. Per això, les adopcions han baixat considerablement.

Algunes protectores i fundacions aposten per gestionar l'adopció amb protectores estrangeres, especialment alemanyes, per mirar de donar una sortida. També busquen la complicitat de la societat, com és el cas de la Fundació Altarriba, que cobreix la Bisbal, on es permet apadrinar un animal per 12 euros al mes. A més, l'empresa Affinity, que fa menjar per a animals, té una fundació que també ajuda. Aquest any, ha donat 6.000 euros a Rodamon per a un sistema de videovigilància del refugi.

Com adoptar?
Qualsevol persona que vulgui adoptar un animal d'un centre d'acollida el millor que pot fer és presentar-se al refugi i mirar quin animal li agrada. Moltes de les protectores que tenen refugi compten amb una pàgina web, on es poden veure els animals que tenen en dipòsit. A més, des de la protectora, segons la família –nens o no– i l'habitatge, l'ajudaran a triar l'animal més adequat. L'adopció és gratuïta, però les protectores tenen un preu d'adopció que representa un donatiu per al centre. Un donatiu que pot anar des dels 200 euros del centre de la Selva, si és una gossa, als 100 de la Bisbal. Les protectores i fundacions donen els animals desparasitats de dins i de fora, amb microxip i esterilitzats, com marca la legislació vigent.

Censos poc concorreguts

Els ajuntaments estan obligats per llei, des del 2003, a tenir un cens dels gossos, gats i fures que hi ha al municipi. Però aquestes estadístiques municipals no són gaire de fiar, ja que els propietaris d'animals domèstics no tendeixen a registrar-los, especialment si són gats. Això fa que en molts municipis només hi apareguin gossos. Un bon exemple és el cas de Maçanet de la Selva, on s'ha detectat que només tenen censats un de cada quatre gossos. Això fa que el registre municipal d'animals domèstics sigui de només 115 cans.

Però, davant l'obligatorietat de tenir-los censats, els ajuntaments han apostat per dues mesures enfrontades. Per un costat, no cobrar cap taxa per fer l'enregistrament, encara que n'hi ha que sí que fo fan per sufragar les despeses municipals que generen els animals. Així, trobem que censar un gos pot costar de 6,5 euros, com és el cas de Lloret de Mar, a 35 euros, a Calonge. A Girona abans costava 42 euros, però, davant l'increment del cens, s'ha reduït de 10 euros el preu de la inscripció.

Per l'altre costat, hi ha la mesura coactiva, és a dir, sancionar econòmicament el fet de no fer la inscripció. I en aquest cas, els preus també varien segons els municipis. La sanció més elevada s'imposa a Girona, amb 400 euros, mentre la més econòmica és la de Palamós, amb 30 euros. Entremig, Calonge (60 euros), Platja d'Aro (90), Roses (150) i Lloret de Mar (entre 100 i 400),

CENSOS

Begur
240 gossos
La Bisbal d'Empordà
310 gossos
Calonge
229 gossos
L'Escala
311 gossos, 1 gat i 2 fures
Girona
3.500 gossos
Lloret de Mar
819 gossos
Palafrugell
953 gossos i 159 gats
Palamós
241 gossos
Platja d'Aro
121 gossos
Roses
1.039 gossos, 72 gats i 2 fures

Xips i tatuatges

La identificació dels animals és bàsic per evitar la seva pèrdua. Així, a part de censar l'animal a l'Ajuntament, un altre sistema d'identificació és col·locar un xip o un tatuatge. D'aquesta manera, es facilita molt la seva identificació davant una pèrdua. El nombre d'animals amb xip, que supera de llarg els censats, també té una base de dades a Barcelona, però no es pot complementar amb la base de cens, ja que una cosa és l'animal i el seu propietari i l'altre, el municipi on es troba l'animal. L'any 2008, a Figueres, van detectar que el 80% dels gossos estaven amb xip. I, en part, és lògic, ja que és una norma que es marquen els veterinaris i els centres d'acollida. Una altra alternativa, encara que no tan freqüent, és posar a l'animal un tatuatge. El tatuatge dels gossos es realitza a la cara interna del pavelló auricular –també als gats– o en qualsevol de les cuixes, a l'engonal, tenint en compte criteris de raça.

Gossos perillosos

La Generalitat fa deu anys que va decidir regular la tinença de gossos considerats, potencialment, com a perillosos per poder garantir la seguretat dels ciutadans i d'altres animals. Una reglamentació que es va millorar l'any 2002, on es marca la necessitat per part del propietari del gos considerat perillós d'haver de demanar una llicència administrativa al seu Ajuntament per poder tenir-lo, la qual cosa permet tenir un cens d'aquests animals. La llicència de gossos perillosos també té un cost econòmic, que pot anar dels 9,5 euros de Palafrugell als 74,9 euros de Roses. Entremig, hi ha l'Escala (10,45 euros), Lloret de Mar (15), Castell-Platja d'Aro (20) i Palamós (21). Les races de gossos considerats potencialment perillosos són: akita inu, bull terrier, bull mastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasiler, mastí napolità, pit bull terrier, presa canari, rottweiler, terrier d'Staffordshire americà i tosa japonès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.