Les mostres de pessebres mantenen viva la tradició del naixement a Barcelona

L'associació de pessebristes de la ciutat, la més antiga d'Europa, organitza diverses mostres de diorames

La molsa i el suro tradicionals no falten en els diorames que l'Associació de Pessebristes de Barcelona té al carrer dels Lledó. Els diorames ofereixen instants de llocs allunyats i de coves al mig de la natura. Hi ha camells, palmeres, les canalitzacions de les lloses del terra i figures dissenyades. Les figures, fetes amb gran detall, són de mides diferents però totes ofereixen un realisme que transporta el visitant a aquelles èpoques remotes. Des de fa un anys, aquesta seu de l'associació, al palau Mercader, ofereix un lloc permanent per exposar els diorames de l'entitat. Un altre punt singular a Barcelona pel que fa a la contemplació de pessebres és l'església de Betlem, i també la Pia Almoina. Tots aquests llocs poden ser visitats durant totes les festes nadalenques.

Els que no tinguin temps d'entretenir-se per entrar en un local, poden anar a veure, tot passant, l'aparador de la Mútua General d'Assegurances, on l'associació de pessebristes ha instal·lat un naixement que es pot visitar fins al dia de Reis.

També tot passejant, el visitant pot fixar-se en el pessebre amb figures de mida humana que s'ha instal·lat aquest any a la plaça Sant Jaume. Segons l'Ajuntament, la vegetació que s'hi ha col·locat evoca els paisatges hivernals amb un camí vorejat per un petit rierol que porta el visitant a anar fent camí i descobrir les escenes que envolten el naixement. El projecte i la direcció d'obra s'ha dut a terme des de l'àrea de Medi Ambient. En l'execució de tot l'espai enjardinat hi han col·laborat els alumnes de l'escola de jardineria IES Rubió i Tudurí.

Pessebres a comarques

A les comarques de Barcelona, qui vulgui passar una estona contemplant diorames pot anar al Museu del Pessebre de Sant Vicenç de Montalt, que és l'escenari d'una col·lecció monogràfica reconeguda pels experts, a causa de la seva qualitat i la seva importància. Aquesta mostra d'art popular recull més d'una seixantena de pessebres, així com una extensa col·lecció de figures catalanes, espanyoles i iberoamericanes dels més variats estils i èpoques. A més d'aquest museu permanent, també hi ha una altra exposició monogràfica sobre escenes de la vida de Jesús al Museu del Monestir de Pedralbes, que es pot visitar tots els matins.

Finalment, es poden trobar mostres de pessebres a Arenys de Munt, a Badalona, a Manresa, a Mataró o a Molins de Rei.

Pessebres monumentals fets amb hores i paciència

Ara fa onze anys, Ramon Ruiz va començar a fer un pessebre de grans dimensions, primer a l'església de Santa Tecla i des de l'any 2001 a l'església de Sant Joan Maria de Vianney. Aquest pessebre, d'uns 30 m² i unes 1.000 figuretes, el comencen a muntar per Tots Sants i els cal gairebé un mes per tenir-lo llest. Hi treballen quatre persones adultes i un nen de 9 anys, que és el que s'enfila als llocs més difícils d'arribar.

De semblants dimensions, concretament de 32 m², és el pessebre monumental que es presenta, des del 15 de desembre, a la cripta de Santa Maria del Mar. L'any 2002, Abel Plana, un jove geganter veí del barri, se'n va fer càrrec. L'any 2007 es va ampliar amb més figures, i l'any 2008 es va traslladar a la cripta. Des de l'octubre, quan es presenta el projecte del pessebre, fins a final de novembre, que és presentat amb una gran festa inaugural, els autors d'aquest gran diorama inverteixen hores i esforços a fer-lo diferent i més bonic que el de l'edició anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.