Catalunya, seu europea de recerca en estalvi energètic i energies renovables

D'entre vuit candidatures, la CE ha triat el consorci que agrupa Catalunya i cinc països més per liderar el salt tecnològic

La UE ha estat pionera en recerca d'energies renovables i tecnologies de la sostenibilitat, però avui els EUA tenen més empreses en el mercat. Això és així perquè a Europa molt poques empreses s'hi han implicat, i la recerca ha quedat circumscrita a instituts i universitats. S'ha generat coneixement, però aquest ha repercutit poc en l'economia. Aquesta és la truita que la Comissió Europea (CE) vol girar, per la qual cosa es va fer una crida a principis d'any en l'àmbit de l'energia sostenible, el canvi climàtic i les tecnologies de la informació i la comunicació es va presentar el projecte Knowledge and Innovation Community (consorcis transfronterers d'investigació i coneixement, KIC). La porta era oberta a tots els candidats i a l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IEIT) havien de triar el que es considerés més preparat i més viable. Es van presentar vuit consorcis europeus en el camp de l'energia sostenible i les tecnologies de la informació, formats per universitats, centres de recerca i empreses. El 16 de desembre, la CE va comunicar que, en aquest àmbit, el projecte es concedia a InnoEnergy, el consorci que agrupa Catalunya i Suècia, Polònia, Alemanya, França i Benelux. El hòlding es constituirà el 2010 com a societat europea integrada per més de 30 empreses, universitats i instituts de recerca, i tindrà el 51% de les societats que es crearan a cada subseu, en les quals els actors locals tindran el 49% de les accions restants. Barcelona acollirà el centre de recerca Iberia, que integra l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el CIEMAT espanyol, la UPC, ESADE i l'Institut Tecnològic Superior de Lisboa, amb les empreses Iberdrola i Gas Natural-Unión Fenosa. També seran socis en el futur Alstom-Ecotècnia, Galp Energia, Energies de Portugal, Agbar, Atersa i Tecnalia. La CE posa el 25% del pressupost del consorci i cada soci hi contribueix amb un milió d'euros anuals en metàl·lic i 900.000 en equipaments. Els primers quatre anys, s'espera un volum inversor de 450 milions i es preveu tenir un pressupost anual de 160 milions a partir del desè any de funcionament. La seu del centre Iberia serà al Campus Diagonal Besòs. S'especialitzarà en investigació i desenvolupament de tecnologies d'estalvi energètic i de les energies eòlica, fotovoltaica, solar termoelèctrica i oceànica. Des de cada subseu –Barcelona, Karlsruhe, Grenoble, Cracòvia, Estocolm, Eindhoven i Lovaina –, però, es podrà participar en els camps de recerca de la resta: A Iberia es posarà en servei la plataforma d'assajos d'eòlica marina que impulsa l'IREC a la costa tarragonina, però des de la multinacional ABB, que participa de la societat sueca d'InnoEnergy, també investigarà a la plataforma, que vol fer viables els aerogeneradors flotants a més de 15 km de la costa. En aquest sentit, des de l'IREC també es participarà en l'estudi de biocombustibles que es farà a Karlsruhe (Alemanya).

Es potencia la candidatura del centre d'avions no tripulats

efe

A Catalunya s'ha actualitzat i potenciat la candidatura per acollir el Centre d'Excel·lència d'Avions No Tripulats (UAS) del consorci aeronàutic europeu EADS, a la vegada que s'ha obert la porta a col·laborar amb les altres comunitats que opten al projecte, com ara Andalusia, Madrid i Galícia. En aquest complex aeroespacial es desenvoluparien naus no tripulades, amb capacitat per volar de forma autònoma o per control remot, per a aplicacions civils i militars, com ara les de vigilància de fronteres i mars, la detecció d'abocaments i d'incendis, el control del desplegament d'exèrcits i com a blanc de pràctiques d'artilleria. Des de Catalunya, a través de Barcelona Aeronàutica i de l'Espai (BAIE), un consorci públic-privat que agrupa més de vuitanta empreses, institucions i entitats vinculades al sector aeronàutic, ja es va formalitzar la candidatura al projecte el 2007, encara que des de l'EADS es va acabar congelant el procés per falta de finançament. Ara es pretén reprendre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.