La crisi «desborda» l'ajut social que ofereix el Casal dels Infants del Raval

Les demandes d'ajut van créixer un 30% al 2009 i l'entitat sol·licita més inversió de l'administració

L'entitat no amaga que l'any que hem deixat enrere ha estat un any de «necessitat desbordant», una sensació que resumeix fent servir tres indicadors: les demandes als projectes del casal van créixer un 30% al llarg del 2009, es van atendre un 35% més de persones respecte del 2008 i, tot i així, hi ha llista d'espera en tots els projectes. Tot plegat fa advertir als responsables del Casal dels Infants del Raval que les persones en situació de dificultat social van ser les primeres que van entrar a la crisi i «seran les últimes a sortir-ne».

En una anàlisi més profunda de l'experiència viscuda al llarg de l'any passat amb la presència constant de la crisi, l'organització assegura que les famílies i els seus infants «lluiten per sostenir-se en situacions molt precàries», assegurant que dos de cada tres famílies del casal han vist empitjorar «greument» la seva situació, que ja era vulnerable abans de la crisi. En aquest sentit, es van gestionar el doble d'ajuts bàsics –menjar, roba i serveis socioeducatius– per a famílies en situació de pobresa i, des del setembre, va augmentar la derivació de casos de nens en risc dels serveis socials municipals. A més, l'entitat revela que els pares es vinculen «com mai» als espais de suport familiar, ja que necessiten formació, reciclatge professional i recuperar la feina i els ingressos que mantinguin la família.

Pel que fa als joves, el casal assenyala que la crisi ha afectat, greument, aquest col·lectiu, ja que al 2009 es van triplicar les orientacions formatives i laborals respecte al 2008 –uns 300 joves en el darrer trimestre de l'any passat–, tot denunciant que la xarxa de suport per a joves també està col·lapsada i que aquests s'acumulen als serveis, configurant-se una realitat de pobresa «que es veu i es viu al carrer» i que genera «estrès, angoixa, frustració i tensió». «Durant el 2009, hem passat de gestionar situacions de risc d'exclusió social a tractar, directament, riscos reals de pobresa», resumeix la directora del Casal dels Infants del Raval, Rosa Balaguer, que amb tot és prou optimista a pensar que, tot i que la crisi ha significat «un pas enrere» en la situació de moltes famílies, aquest empitjorament «no és irreversible».

Calen més ajuts

L'esperança de Balaguer i de la resta de membres del casal que al 2010 no s'agreugi aquesta situació es basa, en bona part, que l'administració, «que no té un pla de xoc per fer front a la situació», aporti més recursos a la causa. En aquest sentit, l'entitat denuncia que les fonts de finançament s'han mantingut o s'han reduït encara que la demanda «no ha parat d'augmentar», una situació que s'acompanya d'un suport empresarial que l'any passat només va representar la meitat de l'assolit el 2008. «Cal que la Generalitat faci un pla de suport als ajuntaments, que són més sensibles a aquestes problemàtiques, perquè en definitiva esdevenen la primera porta d'ajut per a les famílies», raona Balaguer.

Sant Roc, la Mina...

El suport local que el casal exigeix s'explica per la implantació més enllà del barri del Raval de Barcelona. Des de fa sis anys, però amb més intensitat en els dos darrers, el casal ha començat a treballar, directament, també en altres barris, com els de Sant Roc de Badalona, la Mina de Sant Adrià de Besòs o el del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Amb pocs matisos, Balaguer fa extensiva la situació que es viu a la seu barcelonina del Raval amb la problemàtica diària en els carrers d'aquests territoris. «A la Mina, tot i que s'ha doblat el nombre de joves atesos l'any passat, les subvencions per aquest any s'han reduït i als barris veiem famílies que ara tenen problemàtiques que creiem superades en els últims anys», assegura la màxima responsable d'aquesta entitat. Tot i la gravetat de la conjuntura, durant aquest any el casal té la intenció de consolidar projectes ja iniciats l'any passat, que tenen com a objectiu donar resposta a les situacions de pobresa, exclusió i integració comunitària que es donen en aquests barris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.