TOSSA DE MAR (Selva)

El vot del pelegrí

Fidelitat a Sant Sebastià

Centenars de persones, acompanyant el Pare Pelegrí, compliran aquest dimecres el vot de Tossa de Mar a la capella dedicada a Sant Sebastià –màrtir cristià a qui els tossencs van demanar la intersecció per deslliurar-se d'una pesta– de Santa Coloma de Farners. El pelegrinatge, en què es recorreran 40 quilòmetres d'anada i 40 de tornada, començarà el dia 20 a trenc d'alba, per complir el vot del poble, després de la missa solemne de les set del matí. Un dels punts emblemàtics d'aquest trajecte és Terra Negra, límit del terme municipal de Tossa, on el Pare Pelegrí aplega els seus acompanyants amb el crit de «Ja hi sou tots?», repetit en tres ocasions, i beneeix Tossa i els presents amb tres senyals de la creu mirant al mar. Un altre punt significatiu és el pont del Molí, que permet a l'organització comptar els fidels que acompanyen el Pare Pelegrí en la processó que els portarà al vespre fins a Santa Coloma, des d'on al matí de l'endemà s'iniciarà el camí de retorn fins a Tossa.

Una de les peculiaritats d'aquesta tradició és el secretisme que envolta el nomenament del pelegrí, que ha de ser veí de Tossa.

20 i 21 de gener. Tel. 972 340 108.

Un vot ancestral

ARIADNA VENTURA

Els cronistes locals expliquen que a mitjan segle XIV la pesta va arrasar Tossa. Amb la població atemorida, un jove es va oferir a peregrinar fins a l'ermita de Santa Coloma de Farners, i fer una ofrena a Sant Sebastià. Un cop a l'ermita, el jove es va encomanar al sant prometent tornar-hi cada any si la pesta remetia. Des d'aleshores el poble tossenc, en compliment del vot, continua anant cada any a l'ermita de Sant Sebastià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.