Part de l'històric Ateneu Santboià s'ensorra i obliga a tallar durant dies un carrer d'entrada a Sant Boi

L'enderroc de la part afectada es retarda per mantenir alguns elements protegits

Dimarts passat s'estava preparant un espectacle de màgia quan els esquàters van avisar els bombers que una biga de l'edifici més antic dels tres que formen l'Ateneu va cedir. Els bombers van evacuar la quinzena d'ocupants i van decidir, d'acord amb els tècnics municipals, precintar tot l'edifici i tallar la cèntrica avinguda Marià Girona, un dels principals carrers d'entrada a la ciutat. A causa del mal estat de l'edifici s'haurà de retirar la façana de la part afectada. També està molt malmès un dels murs laterals, de manera que al carrer cauen trossos de material de construcció.

Des de l'Ajuntament s'assenyala que l'enderrocament de la façana s'allargarà durant uns dies perquè és una tasca complexa, ja que hi ha elements protegits que s'han de preservar i per aquest motiu s'ha demanat la intervenció d'una brigada especialitzada de fora del municipi. A més, abans de tirar a terra la paret afectada s'hauran de desviar línies elèctriques per no deixar el veïnat sense llum, ja que en aquest sector la xarxa no està enterrada i la façana de l'Ateneu suporta part dels cables elèctrics. Tot plegat fa preveure que el carrer Marià Girona romandrà tallat almenys dos o tres dies més. Segons el consistori, no hi ha problemes de trànsit perquè els vehicles es desvien pel carrer Torras i Bages i d'altres.

El col·lectiu que gestiona l'Ateneu com a centre social està d'acord que l'edifici podria caure en qualsevol moment i ha de restar deshabitat. Tanmateix, defensa que l'Ateneu el formen tres edificis independents, i per això l'estructura de l'afectat no hauria d'afectar la resta. Per aquest motiu reclama a l'Ajuntament que retiri els elements afectats respectant al màxim les restes arqueològiques i arquitectòniques –els integrants del grup assenyalen que l'edifici en mal estat s'aixeca sobre una masia del segle XVII i sobre restes romanes ibèriques–, i que els altres dos edificis no rebin danys en el procés. També volen que es retiri el precinte quan hagin acabat les obres i se'ls deixi continuar l'activitat.

L'Ateneu va funcionar com a centre cultural fins que el 1997 la junta el va posar a subhasta perquè no podia pagar el deute bancari. L'Ajuntament no s'hi va presentar i, segons el col·lectiu que defensa l'Ateneu, la subhasta en què la constructora Catalana Jorba va aconseguir l'edifici va ser irregular. Aquesta va vendre l'edifici a l'empresa Pichuki SL i el col·lectiu va portar als tribunals la subhasta. L'abril del 2008, el Tribunal Suprem va decidir que l'Ateneu Santboià pertany a Pichuki. En l'últim any i mig, però, no s'ha fet cap actuació per desallotjar els esquàters.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.