El grup que reté els cooperants catalans amenaça de matar un ostatge francès

Al-Qaida del Magrib Islàmic reclama l'alliberament de quatre dels seus simpatitzants en 20 dies

Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) amenaçava ahir en un comunicat d'executar l'ostatge francès Pierre Camatte, si França i Mali no s'avenen a deixar en llibertat quatre presoners seus en un termini de 20 dies. Camatte, de 61 anys, va ser segrestat el 25 de novembre passat a Mali, quatre dies abans que aquesta mateixa branca d'Al-Qaida capturés els tres cooperants catalans –Albert Vilalta, Alícia Gámez i Roque Pascual– que participaven en la caravana de l'ONG Barcelona Acció Solidària.

En el comunicat, revelat pel centre nord-americà de vigilància de webs islamistes, s'advertia a les autoritats franceses que no facin la «mateixa estupidesa» que el primer ministre britànic, Gordon Brown, va cometre amb el cas del segrest d'Edwen Dyer. Segons Al-Qaida, Brown es va negar a complir les seves exigències a canvi de l'alliberament de Dyer. L'AQMI va executar l'ostatge britànic el 31 de gener del 2009.

L'últim cop que es va tenir notícia de Pierre Camatte va ser el 9 de desembre passat, quan en un altre comunicat els segrestadors confirmaven que l'havien capturat en un hotel de Menaka, al nord-oest de la capital de Mali, Bamako. En aquesta mateixa nota, els autors reivindicaven també el segrest dels tres cooperants catalans, i avisaven que els estats espanyol i francès serien informats de les seves «demandes», tot i que no se citava cap data. El ministre d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, va fer ahir una crida a la «confiança» en l'actuació del govern de l'Estat per resoldre el segrest.

Les negociacions

Moratinos assegurava la setmana passada que no es pagaria cap rescat pel segrest, paraules que no van ser ben rebudes per l'ONG Barcelona Acció Solidària. Tot i que el titular d'Exteriors ha apel·lat en diverses ocasions a la discreció sobre les negociacions, ahir explicava que s'han mantingut converses amb el president de Mali, ja que segons el ministre aquest Estat és un «actor rellevant» en les gestions de l'executiu espanyol per posar fi al segrest. Encara que en el comunicat d'ahir se cités únicament Pierre Camatte, un dels principals diaris mauritans, Tahalil Hebdo, afirmava que Al-Qaida del Magrib Islàmic demana al govern espanyol 7 milions de dòlars, així com l'alliberament de 20 activistes empresonats a Mauritània.

Per l'alliberament

L'ONG Barcelona Acció Solidària convoca cada dimecres a les 7 de la tarda una concentració a la plaça del Rei per demanar l'alliberament dels tres companys segrestats des de fa més d'un mes, i també per donar suport a les seves famílies.

L'últim d'aquests actes es va fer dimecres passat, i va ser la primera concentració després que el Ministeri d'Exteriors confirmés que Albert Vilalta va quedar ferit durant l'assalt a la caravana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.