la crònica

El gran eslàlom de Jordi Hereu

Pasqual Maragall va organitzar els Jocs Olímpics que el seu antecessor, Narcís Serra, havia sol·licitat, i van anar bé, molt bé. Joan Clos va organitzar el Fòrum sol·licitat per Maragall i ja no va anar tan bé. Ara Jordi Hereu tanca el cercle iniciat per Serra i demana uns altres Jocs, en aquest cas d'hivern. Seguint la seqüència lògica, no els hauria d'organitzar ell sinó l'alcalde que el rellevi i haurien de sortir malament.

Ahir a primera hora del matí, quan es va saber que Jordi Hereu havia convocat una roda de premsa per a les deu en la qual anunciaria la renovada vocació olímpica de Barcelona, tot van ser rialles. Rises, que es diu a Barcelona. ¿Barcelona, seu d'uns Jocs Olímpics d'hivern que tenen com a primera necessitat la neu? Home, el dia no estava mal triat perquè sortíem d'una setmana especialment freda i especialment nivosa –a Barcelona van arribar a caure quatre volves i el Tibidabo es va enfarinar una mica–, però fet i fet sempre hi haurà més neu a la Molina o a Vaquèira. Després, un cop l'alcalde va haver parlat, es va entendre millor. La neu la posaran la Molina, Vaquèira, la Vall de Boí i els altres punts de Catalunya afavorits per les precipitacions sòlides i Barcelona posarà hotels, la Rambla de les estàtues humanes, el MNAC, el Museu Picasso, etcètera, i en aquest etcètera hi escriguin vostès els serveis que necessiten els homes i les dones que s'han de passar quinze dies fora de casa per mor d'uns Jocs o per mor del que sigui, i no parlo necessàriament dels esportistes.

És l'operació contrària dels mateixos Jocs sol·licitats per Aragó. Va començar demanant-los la població hivernal de Jaca, i com que no se'n va sortir per molt que ho va intentar, al final Saragossa i el seu alcalde, l'exministre Juan Alberto Belloch, van girar la iniciativa: els Jocs els demanaria Saragossa, que és una ciutat important, sobretot després de la celebració del Fòrum de l'Aigua, i Jaca i tot el Pirineu aragonès se'n beneficiarien perquè actuarien de subseus. Saragossa, com Barcelona, tampoc no té neu, o no en té d'esquiable, però, també com Barcelona, té hotels i l'etcètera que acabem de comentar. Una cosa: Belloch va afegir Andorra al seu projecte i Andorra s'hi va deixar afegir encantada. Què farà ara Andorra, després de la iniciativa de l'Hereu? Es mantindrà olímpicament aragonesa? Es passarà a Catalunya? Com que Saragossa-Jaca i Barcelona-la Molina es disputen el mateix any, el 2022, per organitzar els Jocs, la baralla regional està assegurada. Només hi faltava Andorra pel mig. La batalla tindrà característiques internacionals. El bisbe de la Seu d'Urgell, que a la vegada és copríncep d'Andorra i homòleg del president de França, beneirà la candidatura catalana, tenint en compte que la Seu d'Urgell s'ha apressat a demanar ser subseu de Barcelona, o beneirà l'aragonesa per no fer enfadar els seus súbdits terrenals andorrans? I el govern espanyol? A qui donarà suport el govern espanyol? Hereu, ja t'ho has pensat bé? Ja ho has consultat amb Montilla? I és clar que ho ha comentat amb Montilla. Però Montilla, ja ho ha parlat amb Zapatero? Què ha dit en Zapatero?

Hereu, en els primers anys del seu mandat, havia dit, referint-se als deliris de grandesa dels seus antecessors, que s'havien acabat els grans esdeveniments a Barcelona, que la ciutat no necessàriament havia d'avançar a batzegades i a cops d'exposicions universals, Jocs i Fòrums sinó de manera tranquil·la i reposada. Sí, sí. Però arriba un dia que les eleccions més o menys s'acosten, que les enquestes floreixen, que la florida es presenta escarransida per a les aspiracions de l'alcalde i llavors, per mantenir el poder, s'encén la llumeta dels Jocs Olímpics, ni que sigui els Jocs Olímpics d'hivern en una ciutat de clima mediterrani i particularment preocupada per l'escalfament global, altrament dit el canvi climàtic. Hi haurà neu a la Vall d'Aran o enlloc, el 2022?

I la gent? La gent contenta de tenir un alcalde tan trempat i agut. Com volen que els barcelonins no estiguin contents davant la perspectiva d'uns Jocs Olímpics, si els grans recorden els del 1992 amb la mateixa emoció com els encara més grans recorden la nevada sobre Barcelona el dia de Nadal del 1962 i l'expliquen cada any a l'hora dels torrons als seus néts? S'imaginen que el 2022 nevés com aquell any? Ja posaran la possibilitat en la llista de mèrits a l'hora de confeccionar la candidatura que hauran d'avaluar els distints comitès olímpics abans no se sàpiga la ciutat guanyadora?

Els Jocs Olímpics del 92 van deixar les viles olímpiques del Poble Nou i de la Vall d'Hebron, que avui són llocs de vida i esbarjo, van deixar el port olímpic, van donar embranzida a equipaments (dius equipaments i t'estalvies moltes enumeracions) i van arreglar urbanísticament Barcelona en conjunt. El Fòrum va ser tota una altra cosa. Ara diuen que l'auditori, dins aquell edifici triangular de color blau, serà convertit en un museu. Quan d'una cosa no se sap ben bé què fer-ne, un museu. I els Jocs Olímpics del 2022? Diu que a l'any 2015 se sabrà si Barcelona els organitza, sempre que hagi superat algunes proves, i l'alcalde Hereu que les vegi, que és del que es tracta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.