Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma blasmen la proposta d'empadronament feta per Vic

Denuncien que nega als immigrants «drets fonamentals» com ara l'educació o la salut, i recorden que «incompleix la llei»

El regidor de Ciutadania i Convivència de l'Ajuntament de Badalona, Josep Pera (CiU), respecta però no comparteix la proposta del govern de Vic –una coalició formada per CiU, el PSC i ERC– d'impedir l'empadronament als immigrants en situació irregular. «Aquesta proposta no té fonament jurídic, i crec i defenso que no es pot deixar de prestar serveis bàsics com ara la salut o l'educació a aquestes persones», raona Pera, abans de definir com a «irresponsable» aquesta idea i d'afegir que limitar l'empadronament no provocarà necessàriament que aquests nouvinguts marxin dels municipis d'acollida. El polític convergent opina que la problemàtica primera rau en el control dels fluxos migratoris, «que pertoca a l'Estat», i no en el padró, que esdevé una «eina útil» per registrar la realitat de la ciutat. A més, considera que en temps de crisi com l'actual «el que més convé és estendre les polítiques i la justícia social a tothom, independentment de la seva situació legal, i no al contrari». En aquest sentit, tant Pera com el primer tinent d'alcalde, Ferran Falcó (CiU), han criticat el «debat oportunista del PP» badaloní, el líder del qual, Xavier García Albiol, considera injust que els immigrants en situació irregular puguin accedir als serveis socials igual que els ciutadans autòctons. «Aquest missatge és perillós no només per al benestar de persones que han de tenir uns drets bàsics garantits, sinó que constitueix una amenaça a l'estabilitat de tota la societat», sosté Falcó.

«És un error»

Per la seva banda, l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, qualifica la mesura impulsada per l'Ajuntament de Vic «d'error», ja que assegura que «va en contra de la cohesió social». «No ho puc compartir», resumeix. Per l'alcaldessa, l'actuació «transgredeix els acords de la Federació de Municipis de Catalunya i el Pacte Nacional per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya». L'alcaldessa, especialment sensible amb l'àmbit de la cooperació internacional, destaca que aquesta mesura l'única cosa que genera és «la privació d'accés als serveis bàsics, com ara la sanitat i l'educació».

L'Ajuntament de Santa Coloma té un protocol per atendre l'arribada de nouvinguts, que segueix «fil per randa les normatives existents». «Sempre hem estat molt escrupolosos», admet l'alcaldessa colomenca, que destaca que l'empadronament és «un dret dels ciutadans i una obligació de l'administració». Parlon hi afegeix, a més, que la voluntat de l'Ajuntament de Vic és «contraproduent» per al mateix municipi, ja que el padró és «el mecanisme necessari per conèixer la realitat social de cada vila».

A l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs el cap d'àrea de Governació i tercer tinent d'alcalde, Pedro Rivero (PSC), valora com a «desproporcionada» la proposta de Vic, i recorda que el problema latent de fons és el control de la immigració, un camp en què els ajuntaments «només som l'últim esglaó». Per Rivero, i a banda d'esdevenir una mesura «il·legal», negar drets bàsics als nouvinguts que han arribat de manera il·legal comportaria problemes «més greus» que els que es puguin donar actualment, ja que «ens trobaríem amb infants sense dret de poder anar a escola o un arxiu domiciliari menys real que fins ara» en un municipi on s'estima que l'11% de la població és d'origen immigrant. Rivero també denuncia com a «perilloses» propostes com la de Vic que identifiquin la immigració amb la competència pels serveis i la inseguretat ciutadana.

Insensible i il·legal

J.G.N.-I.M.

La voluntat de l'Ajuntament de Vic ha aixecat polèmica arreu de Catalunya i de l'Estat, i diversos col·lectius d'immigrants del Barcelonès Nord també hi han dit la seva. En aquest cas, per rebutjar frontalment la proposta osonenca. Abdelkrim Latifi, representant de l'Associació per a la Multiculturalitat, la Informació i la Convivència Social –amb presència al barri de la Pau de Badalona–, pensa que el plantejament vigatà «té un interès electoralista», en el sentit que el seu govern l'ha proposat «per no perdre terreny davant la política racista de Plataforma per Catalunya». Latifi, a més, no amaga la seva «sorpresa» per una proposta que «no és adient i és insensible a uns drets bàsics». «De veritat que el que volen és fer invisible la realitat dels immigrants?» es pregunta. Per la seva banda, Dharam Paul Singh Ackoo, membre de la comunitat sikh de Santa Coloma, critica la mesura perquè «discrimina sense mesura» els drets dels immigrants. «No és just que, a més de les dificultats normals pel fet de ser nouvinguts, tinguem restringits els serveis bàsics de salut i educació», assegura. Segons ell, l'actuació que ha impulsat Vic és «immoral i il·legal» i «perjudica les persones simplement pel seu origen».

Interessats en la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.