Els veïns de la plaça Vila de Madrid tornen a la càrrega i volen que la zona enjardinada continuï tancada

Reclamen al districte que en mantingui el tancat nocturn per evitar molèsties

Els últims dos anys la zona enjardinada de la plaça Vila de Madrid s'ha obert i tancat diverses vegades. El darrer cop va ser aquest estiu i, segons l'assemblea de veïns, 24 hores després «la van haver de tornar a tancar». Aquest tancat té aspecte i caràcter provisional, i és el que dóna accés a la via sepulcral romana de la plaça, que està al costat i a un nivell més baix de la zona enjardinada. Des que es va obrir al públic la via sepulcral, l'accés es troba al capdamunt de la plaça. Durant el dia s'obre l'entrada i a la nit queda tancada. Tant sí com no els veïns reclamen que es mantingui el tancament de la zona enjardinada i amb aquesta fórmula horària. Segons Montse Gisbert, membre de l'assemblea de veïns, el tancat de la zona verda ha estat l'única manera de reduir els problemes d'incivisme. Per aquest motiu el volen definitiu. Quins són aquests problemes? «Indigents i no, gent fent gresca i bevent a l'aire lliure, defecacions... si fins i tot hi ha hagut gent fent-hi motocròs», relata Gisbert. «En l'època dura d'aquest estiu les prostitutes venien a treballar aquí», precisa.

El tancat és un dels principals punts de fricció dels veïns amb el districte de Ciutat Vella, que han encetat una tanda de trobades per mirar de posar-hi remei. Segons assenyala en un comunicat la regidora del districte, Itziar González, «no es pot encaixonar ni enreixar cada espai a on hi ha arbres, sinó que estem valorant la possibilitat de fer un treball de normalització de la zona enjardinada amb els agents cívics». Sigui com sigui, i fins que el districte «no tingui un acord amb els veïns sobre aquesta qüestió», González s'ha compromès a mantenir una tanca permanentment. El districte també estudia unes altres mesures com ara implantar «una àrea de jocs infantils a la zona enjardinada» i fer-hi una nova distribució de les cadires. «El que salvarà les places de Ciutat Vella serà l'ús veïnal, per això creiem fermament que els jocs infantils seran molt interessants», afirma Itziar González en el comunicat.

Hi ha d'altres temes que neguitegen els veïns i un d'aquests és la recollida d'escombraries. Fins a principi de desembre a la plaça hi havia diferents contenidors de recollida selectiva i de pneumàtics, que aleshores van ser substituïts només per contenidors de rebuig, als quals després n'hi van afegir un de vidre. Els veïns, però, volen tornar a tenir el sistema de recollida selectiva que ja tenien. També reclamen més bancs a la plaça. En principi, veïns i districte s'han de tornar a trobar aquest dijous. Després d'anys de brega, en què ja han conegut tres regidors de districte diferents –comptant-hi González–, els veïns han covat certa malfiança cap a l'eficàcia de les mesures municipals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.