opinió

Televisió de Catalunya en perill al Rosselló?

Fa 25 anys, la Bressola va obtenir del Ministre de Telecomunicacions de llavors Louis Mexandeau, la possibilitat per Televisió de Catalunya d'emetre cap a Perpinyà i la plana del Rosselló. Aquesta gestió va permetre que s'orientés el repetidor de les Salines (Maçanet ) per TV3 i posteriorment pel Canal 33 cap al nostre territori. Volem subratllar el paper determinant que jugà aleshores el nostre malaguanyat amic Joan Saqués (Delegat de la Generalitat a Girona ) per fer avançar aquest projecte.

Durant uns dies de la setmana passada,: del 12 al 14 de gener, Canal 33 ha desaparegut de les pantalles ... hem pogut comprovar que els professionals de la instal·lació d'antenes ens han comunicat que molts clients se'n queixaven.

Ja fa uns quants anys que, en previsió de les dificultats lligades al canvi cap a la TV digital, La Bressola (així com d'altres entitats catalanes) ha dut a terme nombroses gestions amb el Ministeri de Cultura i Comunicació, amb els nostres parlamentaris, amb el Consell General ( que va intervenir al CSA ) així com , de l'altra banda de la ratlla, amb el Sr. Tresserre , Conseller de Cultura i Comunicació del Govern català. El Sr. Jean Castex, batlle de Prada, per la seua banda, ha anat sensibilitzant els serveis del Primer Ministre francès.

Evidentment ens alegrem de la unanimitat que envolta aquesta qüestió !

La Sra. J. Irles, diputada, ja havia intervingut al Ministeri, la Sra Sànchez-Schmidt, euro diputada igualment, el Sr. F. Calvet, diputat i batlle del Soler, acaba de fer-nos arribar la resposta del Ministre de Culture, Frédéric Mitterrand a la pregunta escrita que li va fer al Parlament: La resposta el fa sabedor de la voluntat del Govern de resoldre positivament aquest tema. Un projecte de “Tractat bilateral entre França i Espanya s'està elaborant mitjançant els serveis competents del Ministeri d'Afers estrangers “. Del seu band, el conseller Tresserre de la Generalitat ens ha expressat la seua voluntat de fer per manera que la Catalunya del Nord continuï captant les televisions catalanes.

Volem subratllar però, que la televisió digital permet de captar molts més canals (4 amb una freqüència ), i que evidentment fóra just que les millores comprovades per la resta de televisions, s'apliquessin també a les catalanes que podrien tenir fins a 4 canals al Rosselló: TV3, Canal 33, K3 (canal infantil) i 3/ 24 (canal informatiu), en particular ara que la constitució francesa acaba de reconèixer la nostra llengua al seu article 75.

És una evidència que les escoles catalanes la Bressola estan particularment implicades amb aquest terme: La desaparició del Canal 33 privava els nostres alumnes ( així com els de nombroses classes bilingües ) de la possibilitat de veure dibuixos animats en català i doncs d'aprofitar de manera viva i plena els ensenyaments que reben a classe. La instal·lació a les llars dels adaptadors per a la TDT, dificultaran cada dia més la recepció de la TV analògica. Per això és urgant que Televisió de Catalunya se pugui veure en digital...

Hem de pensar que tampoc hem de deixar de banda els habitants del Conflent, de la Costa Vermella, del Vallespir, i potser de part de l'Alta Cerdanya... S'hauria de fer per manera, quan es rebin bé aquests canals al Rosselló, que la recepció es faci extensiva per mor que cap família nord-catalana en quedi exclosa..

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.