L'Ajuntament d'Ascó presentarà la candidatura per acollir el cementiri nuclear

L'Ajuntament d'Ascó ha pres la decisió de presentar candidatura per acollir el polèmic magatzem temporal centralitzat (MTC) on es dipositaran els residus radioactius de totes les centrals nuclears espanyoles.

Segons que han informat a Efe fonts municipals, l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal (CiU), ha convocat per al 26 de gener que ve un ple extraordinari per debatre la possible candidatura d'Ascó a acollir el magatzem nuclear.

Els quatre regidors de CiU i el regidor del PSC que formen part de l'equip de govern votaran a favor d'acollir l'MTC, mentre que els quatre regidors independents a l'oposició no s'oposaran segurament a la proposta.

Serà dimarts que ve, 26 de gener, quan el ple de l'Ajuntament d'Ascó debatrà aquesta proposta, anticipant-se un dia a la reunió extraordinària de l'assemblea general convocada per l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC), en què aquesta entitat decidirà si designa els seus candidats a acollir el cementiri nuclear.

El termini del govern espanyol per presentar candidatures s'acaba el pròxim 31 de gener, i la localització final del cementiri nuclear s'oficialitzarà a l'abril.

La convocatòria del ple extraordinari d'Ascó arriba després que CiU hagi demanat a l'alcalde d'aquesta localitat que no presenti la candidatura del municipi a acollir el MTC.

De la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla va declarar aquesta setmana que la decisió dels ajuntaments d'optar al MTC és «únicament municipal», per la qual cosa la comunitat no s'oposarà a això, mentre que els socis del PSC en el tripartit, ERC i ICV, s'oposen directament a la proposta.

De fet, el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera, ja ha anunciat que anirà la manifestació convocada diumenge a Ascó per la Coordinadora Anticementiri Nuclear, de la mateixa manera que ho farà el president d'Esquerra, Joan Puigcercós. Aquest municipi tarragoní parteix amb avantatge respecte a Yebra (Guadalajara), l'únic poble espanyol que, de moment, ha aprovat en ple el seu interès per acollir aquesta instal·lació, ja que Ascó ja té implantades dues centrals nuclears i compta amb ferrocarril.

El Magatzem Temporal Centralitzat de Residus Radioactius d'Alta Activitat albergarà el combustible gastat de les centrals nuclears espanyoles i la seva construcció, que durarà uns cinc anys, comportarà una inversió d'entre 700 i 800 milions d'euros i permetrà la creació d'uns 300 llocs de treball.

Es preveu que la instal·lació, que podria entrar en funcionament durant l'any 2015, ocupi 25 hectàrees, de les quals 13 es destinaran al magatzem nuclear i 12, a un centre tecnològic i viver d'empreses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.