opinió

Valtros us penseu que, s'hi fos bo, ens ho donarien a naltros?

Bona pregunta es va fer a l'assemblea contra el cementiri nuclear a Móra d'Ebre. I, com a resposta, vam fer una bona rialla tots els que hi érem, que, per cert, érem molts, tants que no s'hi cabia.

Ja tenim una altra agressió damunt del territori i, evidentment, a les terres del Sud. Encara no hem aconseguit un compromís ferm i en condicions sobre el cabal ecològic de l'Ebre, que permeti que el riu continuï sent vida, ni del Siurana, que es mor poquet a poquet; encara estem veient com cada dia, quan aixequem el cap, veiem un nova central eòlica, tot i que més del 90% de la potència eòlica ja és al sud d'aquest país, i que els acords i les promeses d'uns i altres, ai las, se'ls ha endut el vent. I ara han convençut un ajuntament, el d'Ascó, per acollir el cementiri dels residus radioactius de tot l'Estat espanyol.

Podríem parlar d'equilibri territorial: ja tenim tres centrals en funcionament i una per desballestar, pràcticament tota l'energia eòlica, i ara van per la fotovoltaica. Encara hem de ser més solidaris? I els projectes sorgits de la societat civil que han demanat la complicitat dels governants se'n van cap a Barcelona, cap al nord (exemple: l'alternativa a l'ITER de Vandellòs)

Podríem parlar de sobirania municipal: és a dir, amb cinc dels nou regidors del consistori es pot prendre una decisió que afectarà més municipis, totes les comarques del sud i, si m'ho permeteu, el país. Això és sobirania o tirania? O simplement mercadeig.

Podríem dir que donarà riquesa al territori: però, quan veus que just la comarca de la Ribera d'Ebre és l'única de la zona que ha perdut població en aquests 25 anys de centrals nuclears; quan veus la renda per càpita de la comarca, per sota de la mitjana del país tot i tenir un PIB altíssim; quan veus en què consisteix el polígon industrial desert d'Ascó, veus que això és una fal·làcia. Riquesa per a qui?

Podríem parlar del consens polític, social, associatiu, etc. que demana l'ordre ministerial per trobar una ubicació. Ara ja tenen el consens. No el volem! Solució: creiem que és necessari el consens i només cal que un municipi ho demani.

Però, d'allò que hem de parlar és de per què hem de buscar una solució a uns residus que no tenen solució? Per què no podem qüestionar una indústria, la nuclear, que no volem, que no és tan fantàstica i que té alternatives a mitjà i llarg termini, si es planifica des dels governs i no des de les companyies elèctriques, com fins ara s'està fent. Per què no parlem d'eficiència i estalvi energètic? Per què no podem parlar de petits centres de producció d'energia prop de les zones de consum? Aquest debat no els interessa, i menys quan tinguin un sud que s'ho empassa tot. Vull dir que s'ho empassava, perquè aquests darrers dies, altre cop, com el 2000 amb Enron, a Móra d'Ebre el dia 20 vam tornar a dir «lo sud ha dit prou».

I ho direm avui a les 11 del matí en una manifestació al poble d'Ascó.

(*) Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural del Priorat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.