Mataró obligarà les guinguetes de la platja a instal·lar-se limitadors de so

L'Ajuntament utilitzarà un sistema de control remot per mirar que no facin més soroll del compte

L'horari de tancament entre setmana serà a la una de la matinada, i els divendres, dissabtes i vigílies de festius, a les dues. Malgrat aquesta restricció, la presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró, Alícia Romero (PSC), apunta que qui vulgui organitzar activitats en directe, com els ja tradicionals monòlegs o concerts, caldrà que obtingui una autorització prèvia i només es podran realitzar de diumenge a dijous fins a la mitjanit i els divendres, dissabtes i vigílies de festius, fins a la una de la matinada. Uns canvis «raonables i adequats», segons Romero, que confia que no afectin la quantitat d'activitats nocturnes que des de fa uns anys programen els propietaris d'aquests establiments i que apleguen molts espectadors.

La regidora de l'institut municipal, però, destaca com a principal mesura per evitar les queixes per excés de soroll, la instal·lació de limitadors de so a les guinguetes. Uns aparells que hauran de pagar els amos dels establiments i que serviran per garantir que ningú sobrepassi els nivells permesos. Les guinguetes podran tenir música ambiental, però els altaveus, que hauran d'estar sempre orientats cap a mar, no podran sonar tan alt. De fet, no podran generar més de 70 decibels, o el que és el mateix, el soroll d'un carrer a ple dia i amb trànsit normal. El limitador, que costarà als propietaris uns 2.000 euros, captarà en tot moment el so que hi hagi a la guingueta i estarà connectat de manera remota amb els serveis municipals permanentment. D'aquesta manera, els tècnics podran amortir el so si està per sobre dels límits i comprovar si el local compleix o no la normativa municipal.

De manera paral·lela l'Ajuntament té previst aprovar la setmana vinent, durant el ple, un nou reglament sancionador per als negocis de la platja que infringeixin tant l'horari de tancament com els nivells acústics. Les amonestacions econòmiques aniran des dels 100 euros fins als 3.000, en funció de la gravetat de la infracció, però també es preveu la possibilitat de precintar les guinguetes o fins i tot que es pugui perdre la concessió dels mòduls. «Esperem no haver d'arribar a aquest extrem, perquè els propietaris s'hi juguen molt», va alertar la regidora.

20 sancions el 2009

Tot i que no és una quantitat important, Alícia Romero assenyala que durant la passada temporada d'estiu es van interposar un total de 20 sancions. «La majoria es van concentrar en un parell d'operadors», comenta la regidora, que considera que el pitjor de tot són les constants queixes i denúncies de molts veïns, juntament amb les trucades a la policia local, perquè les guinguetes o tanquen massa tard o tenen el volum dels altaveus massa alt.

Un notable per al litoral mataroní

El litoral mataroní ha estat objecte d'un estudi elaborat per la Diputació de Barcelona. El treball, que s'ha realitzat a partir de 1.132 enquestes, apunta que els usuaris valoren amb un 7,2 sobre 10 les platges de la ciutat. Els elements més destacats són la tranquil·litat, l'ambient i l'oferta de guinguetes, mentre que els aspectes més negatius són la manca d'aparcament, de gandules i de para-sols. L'estudi també apunta que durant l'estiu més de 489.000 persones en fan ús i quant al perfil, es tracta de persones majoritàriament entre 26 i 45 anys. El 80% són veïns de Mataró i el 65% afirmen que hi van a peu, preferentment al matí. També s'ha calculat que la despesa estimada que rep el municipi per part d'aquests banyistes és de 3,8 milions d'euros. Una dada que, segons Alícia Romero, ratifica l'aposta que va fer l'Ajuntament per convertir la platja en un motor econòmic i un generador més de riquesa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.