L'Ajuntament de Sant Boi es compromet a comprar l'Ateneu i a destinar-lo a usos culturals

Els veïns presenten instàncies que reclamen que sigui declarat bé d'interès local

En la instància, a més, els veïns exigeixen que s'aturi l'enderroc del que queda de l'edifici, ja que l'Ateneu el formen tres edificacions i només una presenta tal estat deficitari que ha impulsat a l'Ajuntament a reclamar al propietari, la constructora Pichuki SL, a tirar a terra l'edifici per seguretat. Als murs que envolten l'Ateneu es poden veure pancartes que recorden que encara queden 11.700 metres quadrats d'edificacions i que assenyalen l'Ajuntament com a culpable, a més del propietari, de l'actual estat de l'edifici.

L'alcalde, el socialista Jaume Bosch, ha manifestat en diverses ocasions la voluntat municipal d'adquirir l'Ateneu, després que l'Ajuntament el deixés escapar el 1996, quan es va subhastar per fer front a un deute que la junta que el gestionava tenia amb Caixa Catalunya. De fet, el consistori fa temps que negocia amb l'actual propietari la compra de l'edifici, que té una situació privilegiada al centre del municipi en una parcel·la que supera els 7.000 metres quadrats. Dilluns, l'Ajuntament va fer un pas més en comprometre's a recuperar-lo a través d'una declaració que va obtenir el suport de tots els grups municipals a excepció del PP, que es va abstenir «perquè es planteja una declaració d'intencions i no aborda qüestions fonamentals», segons el portaveu popular, Rafael Cañedo. El compromís municipal és de continuar treballant per comprar l'equipament –les negociacions preveuen una permuta de terrenys de similar valor–, d'elaborar un pla d'usos consensuat amb la ciutadania, de desenvolupar un pla arquitectònic segons aquest pla d'usos i de construir un equipament d'acord amb aquest pla. L'alcalde va avançar la voluntat que tot l'equipament es destini a un espai cultural, i es va desmarcar del projecte de l'anterior govern santboià, encapçalat per Montserrat Gibert, que va planejar la construcció d'un hotel i un balneari en una parcel·la que seria pública en un 60% i privada en un 40%. «Estem a prop de fer públic l'Ateneu i de mantenir el patrimoni», va assegurar Bosch en resposta a les demandes de col·lectiu que defensa l'edifici.

Els Amics de l'Ateneu Santboià exigeixen respecte a les restes arqueològiques que amaga el consistori, i van criticar, durant l'enderrocament de la part afectada, la poca cura que s'estava tenint amb elements dignes de ser protegits. El consistori es compromet a respectar el patrimoni de l'Ateneu, ja que considera que ofereix «una alta expectativa arqueològica». Per això demanarà l'assessorament de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.