Valls, bressol del calçot

La vint-i-novena edició de la Gran Festa de la Calçotada de la capital de l'Alt Camp va aplegar ahir més de 35.000 assistents

Hi va haver demostracions de com coure calçots a la graella, concursos de cultivadors d'aquest producte i d'elaboració de la salsa que l'acompanya, i riuades de gent per degustar-la. Aquests van ser alguns dels actes que van omplir ahir Valls, la ciutat d'origen d'aquest fet gastronòmic i bressol del món casteller, en el marc de la 29 edició de la Gran Festa de la Calçotada. La projecció que ha assolit aquesta celebració, que ja s'ha convertit en una de les més típiques de Catalunya, va fer que la capital de l'Alt Camp aplegués enguany entre 35.000 i 40.000 assistents. Molts d'ells van seguir atentament un dels concursos que ha batut rècords de popularitat i singularitat, com és el de qui aconsegueix menjar més calçots en 45 minuts. En aquesta ocasió, l'estómac més resistent va ser el del veí de Barcelona Adrià Wegrzyn, que va engolir-ne 355, que es van correspondre en 2 quilos i 710 grams. Arribar a aquesta marca és complicat per a la majoria, però hi va haver alguns principiants que es van atrevir a posar-se a prova, i que es van penjar el pitet al coll. Va ser el cas de Harro Fuellgrabe, un presentador de la cadena alemanya PRO7, que realitza reportatges de les festes més increïbles a nivell internacional, i que no va dubtar a desplaçar-se de Munic fins a Valls a causa de l'interès que suscita aquesta festa local. Després de l'experiència, Fuellgrabe va explicar que quan t'empasses els cinc o sis primers «penses que bons que són», però «a partir d'aquí és dur i es converteix en una lluita». «N'he menjat 85 i em dóna la sensació que n'han estat 1.000. Estic com una pilota! Tot i això, en un futur tinc ganes de tornar a Valls, però no per treballar, sinó per menjar!»

A part d'aquesta competició, a la plaça del Blat també es va celebrar el XIX Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, que serveix per estimular l'elaboració d'aquesta salsa a partir dels cànons i dels costums tradicionals de la ciutat. En aquest concurs, s'hi van inscriure 10 participants, que van presentar mig litre de salsa feta, envasada en un pot de vidre transparent. La tarragonina Montse Vilà es va emportar el primer premi, i va revelar un petit secret de la seva recepta: «Si em queda una mica clara, hi afegeixo tomàquet natural en conserva. Això sí, no tinc cap mesura presa, sinó que ho faig a vista». D'altra banda, la mateixa plaça va ser l'escenari del XXIII Concurs de Cultivadors de Calçots IGP «Calçot de Valls», que es va endur el veí de la Juncosa de Montmell, Jaume Solés. A part dels seus productes, els que es cultiven enguany oferiran una gran qualitat i quantitat. Així ho va apuntar el secretari gerent de la Cambra de Valls, Rafel Castells, que va assegurar que s'espera repetir l'èxit de la campanya anterior. Els preus dels calçots es oscil·len ara per ara entre el 16 i els 20 cèntims la peça, i els restaurants de la zona preveuen omplir de nou amb les ofertes i els menús de calçotada que ofereixen fins entrada la primavera.

ELS CONCURSOS

XXIII CONCURS DE CULTIVADORS DE CALÇOTS «INDICACIÓ GEOGRÀFICA PROTEGIDA CALÇOT DE VALLS»
1r premi: Jaume Solé (la Juncosa de Montmell)
2n premi: Jaume Papió (Riudoms)
3r premi: Jordi Cucurull (Valls)
XIX CONCURS DE SALSA DE LA CALÇOTADA DE VALLS
1r premi: Montse Vilà (Valls)
2n premi: Restaurant Les Arades (Vilabella)
3r premi: Carmen Muñoz (Tarragona)
XXV CONCURS DE MENJAR CALÇOTS
1r premi: Adrià Wegrzyn (Barcelona). Es va menjar 355 calçots / 2 quilos i 750 grams en 45 minuts
2n premi: Ramon Forès (Valls). 350 calçots / 2 quilos i 635 grams
3r premi: David Adelantado (Barcelona). 173 calçots / 2.015 grams

355 calçots en 45 minuts

g. p

El veí de Barcelona Adrià Wegrzyn va agafar una velocitat de creuer durant els 45 minuts que va durar el concurs de menjar calçots, que enguany ha arribat al quart de segle del seu naixement. Wegrzyn era el vuitè any consecutiu que s'arremangava les mànigues de la camisa i que es posava el pitet al coll per comprovar l'evolució del seu estómac. Un cop va acabar aquest àpat a contrarellotge, va quedar clar que el té a prova de bombes, ja que en només tres quarts d'hora en va engolir 355, que es van traduir en 2 quilos i 750 grams consumits. Com és habitual, el concurs va ser un frec a frec amb el veí de Valls Ramon Forès, que va quedar amb només 115 grams menys. El campió, que va dedicar el triomf al seu fill petit i al seu pare, va confessar que havia competit amb un «buit total a la panxa» i que, en lloc de quedar empatxat, encara no n'havia tingut prou: «Els calçots se solen digerir molt bé. Per això, ara aniré amb uns amics a fer-nos carn a la brasa a les graelles que hi ha a la plaça de l'Oli». Tot i aquesta fam ferotge, va fer que les marques no fossin gens minses. Els organitzadors van recordar que el 2009 es van consumir més quilos, ja que aleshores Forès es va erigir en campió amb 3 quilos i 410 grams.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.