JORDI BERTRAN

COORDINADOR ARTÍSTIC DE LES FESTES DECENNALS DE LA CANDELA DE VALLS

«El pressupost de la Candelera, de Valls, és el més alt després del de la Mercè»

El tècnic, contractat per l'Ajuntament de Valls, per gestionar les festes que es fan cada deu anys a la capital de l'Alt Camp, subratlla que la trobada castellera és un objectiu que està marcat com a punt de partida de la Candelera del 2011

A un any de vista de les Decennals tenim vuit grans escenaris i poca cosa més...
–«Tenim l'estructura de la festa, en què s'han marcat quins són els moments rituals, els que són essencials, com ara la baixada de la Mare de Déu des del cambril a l'altar major i el seu retorn, i també s'ha fixat quin dia es farà cadascuna de les activitats grosses: la trobada castellera, l'encesa de les lluminàries, el ball de gala, la trobada d'elements festius. La definició dels vuit escenaris s'ha fet perquè fa deu anys va ser un tema complex. Com que no es va fer prèviament, després hi va haver problemes per adequar els artistes a cada escenari, i això origina sempre un encariment de la despesa. Aquesta feina no la faig jo, sinó la Maribel Roigé, de Batall Produccions i el seu equip.»
–Abans de ser contractat per l'Ajuntament de Valls, què en sabia vostè, de les Decennals de Valls?
–«Jo, de Decennals n'he viscut tres intensament. Sóc un consumidor assidu tant dels actes de seguici de castells que tenen lloc a les Decennals des del 1981 com dels espectacles nocturns. Per tant, n'he estat un usuari.»
–I de la programació que preparen, què me'n diu?
–«Anar més avançats del que anem seria difícil perquè, llevat d'algunes coses concretes, hi ha dinàmiques en què a un any de vista és el moment oportú de prendre decisions. Per exemple, en els darrers quatre mesos la comissió artística ja ha triat uns cent cinquanta noms i ja s'ha arribat a un consens d'una trentena.»
–Aquesta comissió artística està prou qualificada?
–«Estic convençut que sí. Com totes les comissions, ha estat designada per alcaldia i crec que està molt ben trobada. Hi ha des de grups de joves que tenen un hàbit d'assistència a espectacles fins a l'associació d'Amics de la Música, les actrius Pepa Plana o Mar Ulldemolins, el Jordi Cartanyà, de la companya Pa Sucat, el David Sancho, de Passabarret..., fins a 25 membres. En totes les comissions la gent té el més important: una gran il·lusió.»
–Tota aquesta gent ve a les reunions?
–«Hi ha gent que té més dificultat, però aleshores quedem puntualment amb ells per anar avançant o els enviem un correu electrònic.»
–Cada deu anys s'espera un espectacle estel·lar.
–«Espero que tinguem diversos espectacles singulars. A més, hi haurà altres aspectes, des de la mateixa ritualitat fins al fet casteller, que poden aportar una manera diferent de fer les Decennals.»
–Ens pot avançar un sol dels espectacles?
–«Encara no n'hi ha cap de firmat. Puc garantir que cada gènere tindrà un nom important. Si avancem el que farem donem avantatge als altres i volem que la nostra programació sigui única i original. Els espectacles que estan de gira no té gaire sentit que els portem per les Decennals. També volem que hi hagi una presència vallenca força important, des de l'artista més desconegut fins al nom més conegut.»
Sabem que els Amics de la Música organitzen el ballet Ariel, de Robert Gerhard, amb la participació de totes les escoles de Valls.
–«Sí, és un espectacle complex, perquè el centre cultural no té camerinos per a tantes persones.»
–Qui farà l'espectacle inaugural?
–«Una companyia estrangera. En tenim tres de possibles, totes internacionals, de diferents continents. Serà el 28 de gener, cap a dos quarts de set de la tarda, i al Pati, perquè volem que sigui un espectacle per a tothom.»
–I el cartell?
–«L'encarregarà l'alcalde.»
–El 17% d'immigració que tenim a Valls està representat en les comissions?
–«Sincerament, no. No hi havia hagut mai el perfil social d'ara. Hi ha tot un grup de gent que no havia viscut les altres Decennals i les comissions hauran de fer la feina d'identificació. Per aquesta raó s'ha creat la comissió de Decennals a les escoles, per fer el treball pedagògic. També hi ha un percentatge de la població que no està en la mateixa situació econòmica que fa deu anys.»
–Estudiaran fer algun tipus de descomptes en els preus?
–«Això serà una altra fase. Pensem que també hi haurà molts actes populars.»
–Dels vuit grans escenaris, tres seran veles de gran format, una de les quals per al circ. El fet de no tenir auditori condiciona la programació?
–«No. La presència o absència d'equipaments no s'ha convertit en un problema. Les Decennals són molt plurals, amb un accent vallenc i nacional. No hem d'oblidar que estarem just en el moment en què els castells estan plantejats com a patrimoni de la humanitat. Per tant, les Decennals han de servir per refermar aquesta indiscutible capitalitat de Valls com a bressol dels castells i aquest és un objectiu que està marcat com a punt de partida de les Decennals del 2011. Es treballa perquè la trobada castellera tingui un seguit d'elements definidors. Serà un moment únic que reunirà entre 5.000 i 8.000 castellers. Per mi és l'acte més complicat de tota la festa.»
–Hi ha una partida inicial de dos milions d'euros per a aquestes festes. Serà suficient?
–«Treballem per no passar d'aquí. Les Decennals de Valls serien, amb aquest pressupost, la segona festa més potent econòmicament de Catalunya, després de la Mercè.»
–Defineixi en dues paraules com seran les festes del 2011.
«Les festes de la llum.»
–Això és poc original, ja es va dir en les del 2001...
–«Aquesta vegada serà de veritat. En el fons és el nom de la festa: la Mare de Déu de la Candela. Potser aleshores es va dir perquè els Comediants van tirar focs artificials. Segurament no hi hem donat el tomb suficient, però hem d'intentar-ho perquè és la definició que pot despertar una certa unanimitat.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a