Terrassa revisa l'ordenança de circulació per regular millor l'ús de la bicicleta

L'associació BACC reclama una normativa específica que copiï les de Barcelona, Mataró o Granollers

L'única referència a la bicicleta que hi ha en la normativa municipal actual és en l'article 11, que diu: «Es prohibeix la circulació amb bicicletes, patins, monopatins i similars en zones on puguin destorbar la circulació dels vianants com ara vies excloses al trànsit de vehicles, voreres, andanes i especialment a les calçades on pugui posar-se en perill la integritat física pròpia i de la resta d'usuaris.»

Per aquest motiu, BACC proposa que es creï una ordenança imitant la de Barcelona, o la que després han elaborat en els últims anys municipis com Mataró i Granollers. Segons el delegat de l'entitat a Terrassa, Haritz Ferrando, «en el text s'hauria de donar cabuda a tots els drets dels usuaris de la bicicleta, i recordar els deures». A més, s'hauria de delimitar en quins casos els ciclistes poden circular per la vorera o quin ús haurien de tenir les zones de vianants. També caldria que la bicicleta es respectés com un vehicle i pogués circular pel mig d'un carrer quan sigui de sentit únic. Així mateix, s'hauria de precisar la distància que han de mantenir la resta de vehicles a l'hora d'avançar els ciclistes a la ciutat. L'ordenança també hauria d'incloure si es permet portar remolcs o cadiretes per als nens.

Malgrat aquests arguments, la regidora de Mobilitat va descartar crear una ordenança específica per regular la circulació de la bicicleta. Això sí, es va comprometre que «en el moment que es pugui» s'aprofitarà la revisió que es faci de la normativa actual sobre la circulació per incloure aquests articles sobre la bicicleta, perquè «és un vehicle més», va afegir Melgares. De fet, en aquesta actualització de l'ordenança també s'inclouran altres novetats com ara les zones 30.

«Amb bici a l'institut»

L'associació BACC ha impulsat una campanya per fomentar l'ús de la bicicleta entre els estudiants de secundària. Aquesta iniciativa, que porta per lema Amb bici a l'institut, consisteix en un recurs pedagògic perquè qualsevol professor que vulgui impulsar l'ús de la bicicleta a l'institut tingui l'eina per fer-ho. El delegat de BACC a Terrassa, Haritz Ferrando, va indicar que «és un recurs molt complet, amb molts conceptes», que permet fer classes d'educació física, ciència, tecnologia i llengua. «Introdueix la bicicleta com un eix transversal en moltes matèries», va subratllar Ferrando. L'objectiu és crear una xarxa d'instituts a Terrassa que tinguin aquest recurs pedagògic i que puguin compartit experiències.

L'entitat ha triat l'ensenyament secundari per dur a terme aquesta experiència amb la intenció que les noves generacions creixin amb la nova cultura de la bicicleta. Segons Ferrando, ara que s'han fet inversions en infraestructura amb els carrils bici que connecten les avingudes amb els polígons industrials cal «formar els usuaris», sobretot els joves. Per aquest motiu, s'ensenyarà els estudiants a circular per un carril bici, per la calçada, compartint l'espai amb els vianants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.