el reportatge

El paratge dels herois

Subirats crearà un centre d'interpretació per explicar la darrera gran batalla de la Guerra Civil

A recer de les pedres. Les zones boscoses a tocar del nucli del Pago amagaven 13 trinxeres fetes amb pedres i una vintena de nius de metralladores que s'han conservat i que ara són el centre d'atenció dels visitants. Són les restes dels darrers herois de la Guerra Civil.


A finals de 1938 la Guerra Civil estava ja tocada de mort per al front republicà. Un cop trencat el front de l'Ebre, el 23 de desembre de 1938, l'exèrcit franquista iniciava l'ofensiva sobre Catalunya. En poc temps conquerien Tarragona, el 15 de gener de 1939; Vilafranca del Penedès, el 21 de gener; i el dia 22 arriben a Subirats. Tot i així, les tropes franquistes van trobar un darrer escull abans de travessar aquesta línia en direcció a Barcelona. Eren les muntanyes d'Ordal. L'exèrcit republicà havia convertit el port d'Ordal en el seu fortí. L'objectiu era alentir al màxim possible l'avanç de les tropes franquistes cap a Barcelona i així permetre una evacuació més ordenada dels refugiats. Durant aquells dies de gener van arribar més de 1.000 soldats republicans per defensar aquest punt, però els 3.000 soldats del front franquista i la superioritat aèria que tenien van fer que la zona caigués en menys de dos dies. Els enfrontaments van començar el 22 de gener i la tarda del dia 23 la zona ja estava ocupada per les forces d'ocupació.

Els historiadors locals Josep Mata, Ernesto González i Antonio Corral, l'Institut d'Estudis Penedesencs i l'Ajuntament de Subirats van promoure el 24 de gener passat, quan es complien 71 anys d'aquests episodis, una ruta per explicar als veïns del municipi què va passar aquells dies, el valor del front republicà, i mostrar el nombrós material bèl·lic que es va trobar a la zona: multitud de trinxeres, nius de metralladores i restes d'equipaments dels soldats que hi van combatre. Els organitzadors van quedar sorpresos per la resposta ciutadana i van decidir fer-ne una segona, que també es va omplir ràpidament. Per això ara els promotors de la idea han convertit la ruta en una proposta turística que es farà el tercer diumenge de cada mes.

La recuperació de la memòria històrica no es quedarà en això només. El pressupost municipal d'enguany ha reservat una partida de 25.000 euros per fer un projecte de construcció d'un centre d'interpretació de la memòria històrica al municipi, i el govern espera ara l'obertura de la convocatòria de subvencions per presentar la seva idea. La idea és transmetre als visitants que facin la ruta els valors que van empènyer aquella gent, tot i saber que molts no ho podrien explicar, a frenar l'avanç de les forces franquistes i permetre l'escapatòria de molts companys i familiars en direcció a la frontera francesa. L'alcalde, Antoni Soler (ERC), explica que l'objectiu és recuperar de l'oblit el passat del municipi, però també ajudar a la promoció de la població «fonamentada en quatre potes: la història, el paisatge, la gastronomia i el món del vi». El govern local manté encara en suspens la ubicació del futur centre d'interpretació, però apunta que la construcció serà una de les propostes complementàries a la ruta que ha començat a dinamitzar-se aquest any. La ruta, que es fa a peu i és guiada, té un preu de 2 euros. A mig matí hi ha una aturada per esmorzar, al preu de 6 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.