Les festes amb bous a les Terres de l'Ebre es regularan per llei

ICV es queda sola al Parlament defensant un reglament dels correbous

Després de cinc anys d'aplicació del manual de bones pràctiques dels espectacles amb bous a les Terres de l'Ebre, un document que la Delegació del Govern va consensuar amb els alcaldes ebrencs, les penyes taurines i les entitats protectores dels animals, la major part dels grups polítics del Parlament creuen que s'ha de fer un pas més i que és necessari convertir aquest manual –que no és d'obligat compliment– en llei. Ahir es va superar el primer pas perquè aquesta llei sigui possible, i la majoria dels diputats van rebutjar l'esmena a la totalitat que ICV va presentar a la proposició de CiU. «La proposició de CiU és innecessària, inoportuna i contraproduent», va destacar el diputat d'ICV Daniel Pi. En aquest sentit, ICV defensa que es poden aconseguir els mateixos objectius amb altres mecanismes, com ara la conversió del manual en reglament, que regularia els correbous amb un decret i evitaria així que el debat dels correbous coincideixi amb el de la iniciativa legislativa popular (ILP) contrària als toros a la plaça. A més, Pi va retreure a CiU que rebutge la tramitació de la llei de vegueries, «perquè ara no toca» i, en canvi, sí que defense una llei dels correbous.

Però els socis de govern d'ICV no pensen el mateix. En aquest sentit, tant el PSC com ERC van defensar que es tramite una llei dels espectacles amb bous. «És el moment de fer un pas més i de donar seguretat jurídica als seus organitzadors», va dir la diputada socialista Núria Ventura. «Fer un reglament no és una mala opció, però cal fer un pas més, i té un significat que el faci el Parlament», va assenyalar per la seua banda la diputada d'ERC Marta Cid.

Més participació

CiU va defensar la necessitat d'una llei perquè hi hagi realment participació de la gent durant la seua tramitació. «Sovint a l'Ebre ens sentim interpel·lats i volem fer una aportació positiva, volem preservar la festa i respectar l'animal», va manifestar el diputat convergent i alcalde de l'Ampolla, Francesc Sancho, que va ser l'encarregat de defensar la proposició de llei. «Hi ha pobles que diuen que sense bous no hi ha festa, i sense festa no hi ha poble», va concloure Sancho en la seua intervenció.

També els diputats del PP es van afegir a la proposició de CiU. I encara van anar més enllà en anunciar que durant la tramitació de la llei presentaran esmenes perquè s'amplie el nombre de poblacions que poden celebrar correbous, com també les dates en què es fan.

Actualment hi ha vint-i-quatre municipis i dues entitats municipals descentralitzades de les Terres de l'Ebre que celebren correbous. El manual de bones pràctiques consensuat l'any 2004 determina, entre altres aspectes, que hi ha d'haver un veterinari que faci un informe abans i després de l'espectacle de l'estat de l'animal. També es concreta la durada dels correbous i els horaris en què es poden celebrar (per exemple, no al migdia).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.