Girona té prop de 30.000 veïns que viuen a la ciutat sense estar-hi empadronats

Un estudi calcula que a la ciutat hi ha gairebé 126.000 habitants reals i s'han detectat 663 pisos buits

Es calcula que encara hauran de passar un parell o tres d'anys perquè la ciutat superi els 100.000 habitants empadronats. La realitat, però, és que la ciutat té en l'actualitat 125.934 habitants que resideixen a la ciutat, però prop de 30.000 viuen a la capital gironina sense estar-hi empadronats. Així ho certifica un estudi que va fer la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT) sobre la situació de l'habitatge i les perspectives de creixement de Girona. Aquesta població flotant provoca un problema per als serveis municipals, ja que tot i tenir empadronats encara no cent mil habitants, serveis com ara la recollida d'escombraries, el parc automobilístic i el consum d'aigua ha de tenir present que en realitat la ciutat té trenta mil habitants més dels comptabilitzats per oferir aquests serveis a la població real. El decalatge de xifres suposa al final un problema quan les administracions supramunicipals calculen els ajuts utilitzant el criteri de la població, com ha passat amb els dos plans de Zapatero.

2,7 habitants per pis

Una de les dades que es desprenen de l'informe municipal és que els habitatges de Girona tenen de mitjana una ocupació de 2,7 persones per cada pis o casa. Una ocupació mitjana que s'ha mantingut estable en els últims anys, quan s'han produït poques variacions. Si parlem d'edificis, la ciutat té en l'actualitat 9.882 edificis de totes les tipologies possibles.

Un dels objectius de l'estudi és detectar quants habitatges buits hi ha a la ciutat i que l'any passat va servir per xifrar en 663 els habitatges buits que hi havia a la ciutat. Això representa que Girona té un 1,42% dels pisos i cases del parc d'habitatge de la ciutat. La identificació dels habitatges buits es fa gràcies al consum d'aigua i es considera buit quan en l'últim any no hi hagut consum d'aigua. També es comptabilitzen com a pisos deshabitats aquells que disposen de la cèdula d'habitabilitat des de fa més d'un any i no s'ha donat d'alta cap comptador d'aigua. De fet, la crisi econòmica ha fet que el nombre de pisos nous que es queden sense ocupar hagi augmentat en l'últim any com a conseqüència de les dificultats per obtenir hipoteques i poder per comprar pisos.

2.316
habitatges en obres.
La crisi de la construcció es palesa amb les xifres de l'estudi de la UMAT, que certifiquen que en només un any la xifra d'habitatges en obres s'ha reduït en un 30%. Això suposa que si l'any 2008 hi havia en construcció més de 3.300 pisos, l'any passat la xifra ja s'havia reduït més d'un 30% i només hi havia en obres 2.316 habitatges nous. Tot i la recessió en la construcció, la ciutat va incrementar el nombre d'habitatges en 869 pisos nous. Així l'any passat, Girona tenia més de 48.969 habitatges repartits per la ciutat. El creixement dels últims anys es veu perfectament amb l'evolució des del 2003, quan la capital gironina tenia 44.721 pisos. Això suposa que en sis anys s'han creat més de 4.200 habitatges, especialment, pel creixement al sud de la ciutat.

Alentir el creixement

L'increment de pisos buits a la ciutat i les dificultats que està vivint el sector de la construcció poden suposar un alentiment dels projectes de noves zones residencials a Girona. Això pot passar amb desenvolupaments previstos al sud de la ciutat, com la reurbanització de les naus industrials de la carretera Barcelona o les noves àrees de creixement residencial que ha previst la Generalitat en sector com l'Avellaneda i el Mas Marroc. Una altra gran obra urbanística és el desenvolupament del nou barri del pla de baix de Domeny, que també s'ha alentit com a conseqüència de diversos tràmits administratius que costen tornar a executar, però on s'hi preveuen fer uns 1.200 habitatges, la meitat de protecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.