la contra

Els llaüts com a patrimoni marítim

S'ha presentat una esmena a la llei estatal de navegació per defensar les barques tradicionals

Evitar que les barques històriques com ara els llaüts acabin servint només per exposar-les en un museu. Aquest és l'objectiu d'un grup d'entitats, que reclamen a l'Estat que protegeixi les embarcacions tradicionals com a patrimoni marítim. Aquestes associacions han presentat una esmena a la llei de navegació marítima que s'està tramitant perquè inclogui aquesta protecció que, segons expliquen, ja existeix a la resta d'Europa. La idea és que aquestes embarcacions es regeixin per un reglament específic que en faciliti l'ús, ja que amb la normativa actual per poder navegar amb aquest tipus de barques, abans s'hi han de fer moltes modificacions. La presentació de l'esmena servirà, segons els promotors, per garantir la supervivència d'aquest tipus d'embarcacions històriques. Segons ha explicat Pere de Prada, president de l'Associació d'Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell –una de les entitats que signen l'esmena–, cal crear una normativa específica per a aquestes barques per permetre que s'hi pugui navegar sense haver-hi d'introduir material modern que desvirtuï l'embarcació tal com era tradicionalment. Per posar un exemple, aquests llaüts no poden portar el passatge dret, sinó que hi ha d'anar assegut i lligat amb un cinturó de seguretat. A més, han de portar unes baranes de seguretat. Els promotors, però, consideren que les embarcacions han demostrat amb el temps que són més que segures. A part, defensen que la protecció dels llaüts històrics permetrà, a més a més, el manteniment dels oficis relacionats amb el mar, com ara la feina de mestre d'aixa.

En l'esmena defensen que aquest tipus d'embarcacions «poden ser considerades monuments culturals vivents». Per això els promotors de la iniciativa aposten perquè aquestes barques es regeixin per un reglament específic «que garantirà la protecció, ús i promoció de les barques i dels oficis artesanals que hi estan vinculats, entenent que formen part d'un llegat cultural i patrimonial, reconeixent que la conservació d'embarcacions amb valor històric amb les seves condicions tradicionals i de funcionament com a patrimoni marítim comú és d'interès públic», diu la proposta de disposició addicional que fan els promotors.

L'esmena està signada per una trentena d'entitats, de les quals n'hi ha dotze de catalanes. Entre aquestes, hi ha entitats gironines com ara l'Associació Persones Inquietes Kul-Actiu de Lloret de Mar, el Projecte Ninam de Roses, l'associació La Mar d'Amics de Palamós, el Bergantí Cyrano, l'Associació Delamar, l'Associació d'Amics de la Vela Llatina de Calella de Palafrugell, i la de l'Escala. També hi ha associacions gallegues, canàries, andaluses, valencianes, de les illes Balears i del País Basc, i fins i tot de l'Estat francès. Els promotors de la presentació de l'esmena confien que encara hi haurà més entitats que s'adheriran a la causa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.