Més d'1.200.000 persones de l'àrea metropolitana no saben parlar el català

A tot Catalunya la xifra de ciutadans que no el saben parlar és de 1.718.900, més d'una quarta part del país

No es tracta d'un retrat sobre l'ús lingüístic sinó sobre el grau de coneixement. Però és clar que les persones que no entenen el català no el poden parlar i difícilment el parlaran habitualment aquells que reconeixen que no el saben parlar. De fet, gairebé es pot afirmar que aquests són els que no el parlen mai, tenint en compte que hi ha una part important de castellanoparlants que, tot i conèixer el català, no l'utilitzen majoritàriament durant les seves comunicacions diàries.

L'enquesta de l'Idescat també fa aquest retrat de coneixement lingüístic a les capitals de província i les grans ciutats que superen els 100.000 habitants. A la ciutat de Barcelona el nombre d'habitants que no utilitzen mai el català és de 421.800 i a l'àrea metropolitana és de més d'1.200.000 persones. Són els percentatges més elevats del país, encara que hi ha menys diferència de la que es podria pensar amb àmbits com ara el Camp de Tarragona o les comarques gironines, amb una presència també important de castellanoparlants sobretot, però també de parlants d'altres llengües, en aquest darrer cas per la immigració econòmica però també de tercera edat. Per sota hi ha les regions de les Terres de l'Ebre, la Catalunya central, l'Alt Pirineu i l'Aran i les terres de Ponent, on no arriba al 20% el nombre d'habitants que no saben parlar català. En el retrat de les grans ciutats metropolitanes, destaquen Santa Coloma de Gramenet i Terrassa com les ciutats on és més baix el percentatge de gent que sap parlar la llengua del país, tot i que és a Mataró on la major part de ciutadans ni tan sols entenen el català; són, però, 13.300 persones segons les extrapolacions de l'enquesta que fa l'Idescat, mentre que destaca la ciutat de Barcelona, on el desconeixement total de la llengua supera els 105.000 habitants. La mateixa diferència que hi ha entre Mataró i Barcelona hi ha entre la regió metropolitana i altres àmbits. Tot i que a l'àrea metropolitana superen els 285.000 els que no tenen cap coneixement del català, representen un 6% dels habitants, un percentatge més baix que a les comarques gironines o el Camp de Tarragona, on arriba fins al 8,5% i el 7% respectivament el nombre de persones que no entenen la llengua del país. Badalona és, entre les grans ciutats, la que té un percentatge més elevat de gent que sap parlar el català, tot i que és a Reus, Lleida i Girona on hi ha més veïns que el saben parlar. Santa Coloma de Gramenet destaca pel fet de ser la ciutat on menys gent sap llegir i escriure en català, amb una diferència substancial respecte a la resta.

Els que no saben castellà són una minoria

Només el 2,8% dels habitants de l'àrea metropolitana no saben parlar castellà, i a tot Catalunya aquest percentatge augmenta fins a un misèrrim 3,6%. A l'àrea metropolitana són 133.300 i a tot Catalunya no superen els 257.000 habitants d'entre una població superior als set milions d'habitants en el càlcul de partida de l'Idescat. A totes les capitals provincials i grans ciutats del país supera el 93% el percentatge de ciutadans que el saben parlar. Mataró és la que té un percentatge més baix de coneixement –93,5%–, mentre que a l'Hospitalet de Llobregat el percentatge arriba fins al 98,6%. L'enquesta també pregunta per la primera llengua que va parlar l'enquestat, la materna. A l'àrea metropolitana, el castellà és la llengua materna del 58,5% de la població, mentre el català ho és del 25%. El 9,3% de la població té una altra llengua familiar i el 7,4% ha tingut el català i el castellà des del naixement. La meitat dels catalans nascuts a la resta de l'Estat diuen que no saben parlar el català, un percentatge que arriba fins al 66,1% en el cas dels nascuts a l'estranger. L'àrab, el romanès i l'amazic són les altres llengües més parlades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.