la contra

El tresor de Mayor Zaragoza

L'exdirector general de la Unesco explica en una sèrie de vídeos penjats a You Tube les històries dels objectes d'arreu del món que va cedir a la Cambra de Comerç de Tortosa

  • Mayor Zaragoza, en un dels vídeos, amb la figura de Costa d'Ivori i el «Sant Sopar» d'Arafat. EL PUNT.
  • VÍDEO: El vídeo sobre el relleu del "Sant Sopar" regalat per Arafat.
  • VÍDEO: Mayor Zaragoza, sobre Buda, la Xina i el Nepal.
  • VÍDEO: El vídeo sobre Costa d'Ivori.
  • VÍDEO: L'exdirector general de la Unesco parla sobre Japó.
  • VÍDEO: Mayor Zaragoza explica el teler indi i la figura de Ghandi.
  • VÍDEO: El vídeo sobre el patroli, la religió i la situació de la dona a Aràbia Saudita.

Un quadre del Sant Sopar fet de nacre blanc i verd, que Iàsser Arafat va regalar a Federico Mayor Zaragoza serveix perquè l'exdirector general de la Unesco reveli en quin moment el líder palestí li va comunicar que abandonava les armes per aconseguir la llibertat del seu poble. Va ser l'any 1987, quan l'encara president de l'Organització per l'Alliberament de Palestina era acollit pel president de Tunis. «Em va dir que havia entès que un acord amb Israel no arribaria per la força», recorda Mayor Zaragoza en un dels vídeos que l'associació d'Amigues i Amics de la Unesco de Tortosa ha enregistrat i penjat a You Tube. En aquest sentit, el Sant Sopar regalat per Arafat és una de les peces més valuoses de la col·lecció de llibres i objectes que Mayor Zaragoza va cedir l'any 2000 a la Cambra de Comerç de Tortosa, amb motiu de la rehabilitació de l'antiga Casa Brunet. La seua vinculació familiar amb Tortosa és el que va fer que el president de la Fundació Cultura de Pau es decantés per cedir el seu fons a la Cambra de Comerç, i no a altres institucions –com ara el Departament de Cultura– que també s'havien interessat per la col·lecció de llibres i d'obres d'art.

La majoria són obsequis que va rebre durant la seua etapa com a director general de la Unesco. Però el llegat de Mayor Zaragoza està dipositat en una de les sales privades de la Cambra de Comerç. La sala porta el nom del seu pare, Federico Mayor, però aquest important llegat no s'ha obert mai al públic. Per fer-lo accessible a tothom, l'associació que presideix Montserrat Esteve va decidir que calia enregistrar una sèrie documental, en què fos el mateix Mayor Zaragoza el que expliqués la importància dels objectes més rellevants de la col·lecció. Per estalviar-se els costos de la distribució d'un DVD, els sis primers vídeos ja es poden trobar a internet. L'exdirector general de la Unesco va aprofitar un dels seus viatges a Tortosa, el maig del 2009, per enregistrar els sis vídeos en una sola tarda. No va haver de repetir ni una de les escenes. Tot parlant un català amb un lleuger accent tortosí i amb una memòria prodigiosa –ara té 76 anys–, Mayor Zaragoza repassa les històries i les anècdotes de sis objectes procedents de Palestina (el relleu de nacre del Sant Sopar), l'Índia (un teler com els que utilitzava Gandhi), el Nepal (un buda de fusta, modest, reflexiu i somrient), el Japó (dues nines de porcellana amb la roba tradicional), l'Aràbia Saudita (un ric encenser) i la Costa d'Ivori (la figura daurada d'una dona llegint amb un infant). Però al mateix temps fa una reflexió sobre la política, la societat, la cultura, la religió o els conflictes que han afectat els països durant el segle XX. Així, interpreta com un gest de «concòrdia i conciliació» entre les religions el fet que un musulmà com Arafat regalés a un cristià com ell L'últim sopar de Jesucrist. Però també diu que el canvi tan radical que va experimentar una figura com Arafat hauria de servir d'exemple per als que encara defensen la violència com a fórmula per resoldre els conflictes. «Hem de tornar a dir a Israel que utilitzar la violència d'estat és inadmissible», afirma Mayor Zaragoza quan parla de les hostilitats a Gaza. «Cal tornar al reconeixement de les altres cultures i dels estats, que no han d'anar lligats mai a una religió», assenyala com a recepta per poder assolir la pau al Pròxim Orient.

L'associació d'Amigues i Amics de la Unesco de Tortosa presentarà públicament els vídeos el 6 de març, amb la presència confirmada de Mayor Zaragoza, que pronunciarà la conferència Cultura de pau, la força de la paraula. De fet, serà un dia únic per poder visitar, també, la sala de la Cambra de Comerç en què es conserva part del seu llegat. I a partir del mes d'abril, l'entitat organitzarà una sèrie de cinefòrums que es faran a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, i en què participaran veïns de Tortosa originaris dels sis països que apareixen als vídeos. Cada vídeo funciona com una unitat didàctica i l'objectiu és relacionar el llegat de Mayor Zaragoza amb la diversitat cultural de Tortosa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.