Mataró admet que ha actuat tard en la regulació dels prostíbuls a la ciutat

L'alcalde reclama a la Generalitat, però, que clarifiqui «les indefinicions» que té la normativa marc

Durant un termini màxim de dos anys, a Mataró no s'hi podrà instal·lar cap prostíbul, ni tan sols el de la Via Sergia que ja tenia la llicència atorgada. Tampoc es podran fer obres d'ampliació ni de reforma a cap dels tres locals de la ciutat –dos dels quals van obtenir l'autorització durant el mandat passat– on actualment s'hi exerceix la prostitució. És el temps que l'Ajuntament es dóna de marge per elaborar un pla especial urbanístic que serveixi per regular els requisits que han de tenir els bordells, així com les condicions d'emplaçament que han de complir. Aquesta és l'escletxa legal que s'ha trobat per «congelar» les sol·licituds d'obertura de nous prostíbuls després de descartar la possibilitat de redactar una ordenança municipal específica. «És un problema que no ens esperàvem i que ens ha sobtat perquè encara no ens havíem trobat amb aquest tipus de demandes», va admetre obertament l'alcalde, que confia que aquest sigui un instrument jurídic que doni «garanties suficients» per fer front a la situació d'indefensió.

Tot i afirmar que la llicència per a la construcció d'un prostíbul de 50 habitacions al polígon de Les Hortes del Camí Ral «està ajustada a dret», creu que «la preocupació ciutadana» i «l'alarma social» generada han obligat a l'Ajuntament a actuar-hi. El que Baron no es va cansar de repetir és la necessitat que d'una vegada per totes la Generalitat, que és qui té competències en aquesta matèria, clarifiqui les indefinicions que ara hi ha en la normativa que regula els locals de pública concurrència on s'exerceix la prostitució i que deixen molt poc marge de maniobra als ajuntaments. Per aquest motiu considera que s'ha d'obrir un debat d'àmbit nacional sobre el fenomen de la prostitució. «De poc serveix prohibir la prostitució a Mataró si el poble del costat no ho fa», es va lamentar l'alcalde.

Tot i no avançar com pensa restringir amb aquest nou pla especial la proliferació de prostíbuls a la ciutat, Baron sí que va explicar que el treball ha d'analitzar a fons totes les possibilitats que hi ha per ordenar aquestes activitats, però també evitar que n'hi hagi de grans dimensions, com les que es proposen implantar al polígon industrial de Les Hortes del Camí Ral.

El promotor

Tant l'alcalde com la responsable de Llicències, Alícia Romero (PSC), van assegurar que encara no s'han posat en contacte amb el promotor que va demanar el permís per obrir els macroprostíbuls i desconeixen si té la intenció de presentar cap recurs. L'empresari, Josep Maria Colomer Ribot, disposa d'un termini d'un mes per fer-ho a l'Ajuntament, i de dos mesos si opta per anar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Crítiques de les vocalies de dones

Les vocalies de dones de diferents entitats veïnals de Mataró van expressar ahir el rebuig a la concessió de llicències de l'Ajuntament per instal·lar macroprostíbuls. «La tolerància, l'autorització i l'acceptació social cap a aquestes pràctiques de compra de serveis sexuals equival a enfortir els privilegis d'uns i, per tant, a ratificar models i relacions desiguals entre homes i dones», afirmen en un comunicat conjunt. A més d'assegurar que la prostitució «representa una forma extrema d'explotació i de reduir les dones a la condició de mercaderies», també apunten que els que autoritzen o faciliten la implantació d'aquests negocis són tan còmplices com «els traficants de dones i nenes que formen part de les xarxes de control i extorsió». Per aquest motiu reclamen que s'anul·li l'autorització d'instal·lar nous prostíbuls a la ciutat i la derogació del decret de la Generalitat, que ho regula.

L'oposició exigeix dimissions

El líder de CiU, Joan Mora, va demanar ahir la dimissió immediata del regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas (PSC), i de la responsable de Llicències, Alícia Romero (PSC). Entén que els dos edils han treballat «a favor» de l'obertura dels macroprostíbuls i que si encara no han presentat la renúncia, «l'alcalde els hauria de fer cessar de manera fulminant». Segons CiU, el govern local ha comès un «frau de llei» perquè les llicències dels bordells s'han tramitat malament, ja que s'havia d'haver fet a través d'una llicència «específica». A més d'afirmar que el tripartit municipal «ha amagat durant set mesos» la tramitació, també lamenten que durant la setmana passada Romero hagi «mentit» dient que no es podia fer res per aturar-ho. Joan Mora va assegurar que en cas que els macroprostíbuls arribessin a obrir, ell els tancarà si aconsegueix ser el pròxim alcalde.

De la mateixa manera, el PP va demanar responsabilitats polítiques als culpables d'haver atorgat les llicències dels bordell, alhora que va reiterar la seva petició de dimissió a l'alcalde, Joan Antoni Baron. Els populars consideren que el decret de suspensió de llicències que es va firmar dijous passat «treu legitimitat» a la regidora Alícia Romero, ja que durant la última setmana «va dir que la responsabilitat de l'atorgament de les llicències era de la Generalitat i que l'Ajuntament no podia fer-hi res». Per la seva banda, el grup municipal del CUP, va alertar que la construcció dels macroprostíbuls podria generar problemes de «conflictivitat, criminalitat, corrupció i inseguretat», deixant de banda que suposa una violació dels drets de les dones. Com la resta de grups de l'oposició, els independentistes també es van mostrar preocupats per la imatge que projecta Mataró, que apareix com una ciutat molt relacionada amb el negoci sexual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.