La «taxa justa» fa que Argentona reculli un 30% menys de rebuig i envasos

El nou sistema es va iniciar l'1 de febrer

Tot i les crítiques d'alguns veïns, la posada en funcionament del nou sistema, que obliga els argentonins a treure el rebuig i els envasos amb unes bosses especials, està donant bons resultats. Si bé el model actual de recollir les escombraries porta a porta no canvia, sí que ho farà la manera de pagament, ja que la taxa municipal es divideix en dues parts: una de fixa de 95 euros i una altra de variable en funció del nombre de bosses especials que es compren per posar determinades fraccions. La de rebuig és vermella i costa 0,65 euros la unitat i la d'envasos, de color groc, val 0,35 euros cadascuna. Un preu, que segons explica la regidora de Medi Ambient, Assumpta Boba, inclou el cost de tractar i recollir aquesta brossa.

Durant la presentació ahir del nou sistema tarifari, la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, va lloar la iniciativa de l'Ajuntament. Segons Català, la clau de l'èxit d'aquest nou model, que és pioner a Catalunya però, dependrà de la complicitat dels veïns. «El que és important és que a casa fem la recollida selectiva i s'incorporin hàbits que permetin generar menys residus», va afegir-hi. L'entrada en vigor de la taxa justa, anirà acompanyada de la retirada de totes les àrees d'emergència que hi havia al municipi, menys una –que està situada a la zona de Bellavista–, que l'Ajuntament vol tancar i controlar amb càmeres de videovigilància. A més només s'hi podrà accedir amb una targeta identificativa.

Crítiques al nou model

El nou sistema no ha agradat tothom. De fet els socis de govern de CiU tampoc ho veuen clar. Tot i no oposar-s'hi frontalment, creuen que l'aplicació de la taxa justa no s'està fent prou bé i que si fos per ells, no s'hauria tirat endavant. Una queixa que també expressen alguns veïns, és que s'han trobat que alguns dies no s'ha recollit la brossa simplement perquè la bossa on hi havia les deixalles no era l'adient. Boba va admetre que hi ha persones que en lloc de comprar les bosses que pertoca, continuen utilitzant les que es van repartir gratuïtament durant el període de proves. «Va ser un toc d'atenció, però a primera hora del matí es van retirar totes», va explicar. Tot i no descartar que l'episodi es torni a repetir, la regidora confia que de mica en mica els ciutadans assumeixin el nou sistema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.