L'enduriment de la llei del tabac neguiteja els sectors de la restauració i l'oci nocturn

L'anunci de l'ajornament de la mesura no calma els ànims dels que van fer obres per adaptar zones per a fumadors

Encara que a mitjan mes de gener la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va fer pública la intenció d'endurir la llei del tabac el primer semestre del 2010, fa poc més de dues setmanes va evitar de fixar cap data concreta per a l'aprovació de la reforma. Tot apunta que malgrat la voluntat de fer-ho abans que s'acabi la presidència espanyola de la UE –el mes de juny–, no s'arribarà al «consens necessari» que segons la ministra requereix aquesta llei.

Tot i que el govern espanyol ha relaxat el termini d'aprovació de l'enduriment de la llei, els empresaris del sector de la restauració i de l'oci nocturn continuen reclamant que s'escoltin les seves queixes, ja que només fa quatre anys que va entrar en vigor la llei del tabac, la qual va obligar molts locals a fer obres per adaptar els espais. Si finalment la reforma segueix el seu curs, aquests propietaris demanen que se'ls compensi, ja que segons diuen les inversions no estan amortitzades. A banda d'aquesta reclamació, els empresaris alerten que la pèrdua de clients podria provocar que s'hagin de tancar establiments. Des de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) i la Federació d'Organitzacions d'Empresaris de Sales de Festa i Discoteques de Catalunya (Fadiscat) alerten que el sector està en crisi i que la reforma suposaria un cop molt fort. Contràriament a la posició del Ministeri de Sanitat, els propietaris de locals d'oci nocturn consideren que aquesta indústria a Catalunya és més important que en altres països europeus, i que per tant la llei hauria de tenir en compte aquest fet. En relació amb els arguments econòmics, el Ministeri de Sanitat defensa que l'enduriment és necessari per tal de protegir els menors del tabac en els espais públics, i també per evitar que els treballadors de l'hostaleria continuïn exposats al fum. El Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNTP) reclama, per la seva banda, que el govern espanyol no cedeixi i tiri endavant la reforma, ja que segons un estudi elaborat pel portaveu d'aquest comitè el tabac provoca cada any la mort de 1.000 treballadors del sector de l'hostaleria. Per defensar la salut laboral d'aquests empleats i demanar la desaparició definitiva del fum dels espais públics, el CNTP ha posat en marxa una campanya de recollida de firmes, que, a través d'una web, ha aconseguit per ara el suport de prop de 8.000 persones. En resposta a l'ajornament de la reforma de la llei, el president de l'Organització Mèdica Col·legial, Juan José Rodríguez Sendín, va demanar que l'aplicació de la reforma no es demori més, i va lamentar el desacord que ha generat una proposta «tan evident». Enmig del debat, un informe de la Societat Espanyola d'Epidemiologia assegura que la llei del tabac del 2006 ha evitat 1.500 morts cada any, tot i que es reconeix que el consum de tabac ja disminuïa abans de l'aprovació de la llei, segons un dels coordinadors de l'estudi, Manel Nebot. Aquest mateix informe assegura que la llei no ha tingut cap repercussió negativa en el sector de l'hostaleria.

Compensar les inversions

J.T

La consellera de Salut, Marina Geli, s'ha mostrat sempre favorable a prohibir fumar en espais públics tancats i aconseguir així separar el fum del menjar i millorar la salut laboral de les persones que treballen en el sector de l'hostaleria. Tot i el suport de la consellera a la voluntat del govern estatal de prohibir fumar en tots els establiments, arran de les queixes dels empresaris va afirmar que seria raonable que en casos concrets i durant un període de temps limitat es compensés els amos d'aquells locals que van fer reformes ara fa quatre anys després de l'aprovació de la llei del tabac del 2006. En aquest sentit, la consellera va referir-se a una «moratòria en temes de fiscalitat» com a mesura per a aquests establiments, que segons va dir només representen un 3% dels locals de Catalunya que van adaptar espais per a fumadors. A banda de les inversions que van fer els locals de més de 100 m², els empresaris de l'oci nocturn recorden que també van destinar diners a adaptar-se a les condicions que requeria la normativa. El Ministeri de Sanitat, per la seva banda, assegura que l'experiència en altres estats demostra que fins i tot la prohibició ha tingut efectes positius per al sector, que ha recuperat els clients que abans fugien dels locals amb fum.

15.000 euros per aïllar la zona de fumadors

J.T

En espera que es resolguin els dubtes que encara planen sobre la reforma de la llei del tabac, l'encarregada de la cafeteria Il Caffé di Roma de la ronda de Sant Pere, Noemí Paoli, assegura que no sap què fer perquè ha de reparar una cortina d'aire que possiblement ben aviat no li servirà de res. De moment, però, recorda que amb l'entrada en vigor de la llei del 2006 al seu local va invertir-hi 15.000 euros per aïllar degudament una zona per a fumadors. Per adaptar aquest espai, van instal·lar una cortina d'aire que serveix de barrera amb les taules lliures de fum. Com en aquest local, la bafarada de fum a la porta de molts locals és des de fa quatre anys menys habitual, sobretot en grans cafeteries, on ara l'olor predominant és la del cafè i les pastes. Tot i així, per a molts tabac i cafè són encara inseparables, i molts clients prefereixen seure darrere les parets de vidre de la zona per a fumadors. Paoli creu que, si finalment s'estén la prohibició, s'hauria de compensar els locals que com el seu van fer inversions, i hi afegeix que a Itàlia quan va entrar en vigor la llei antitabac, el 2005, es va indemnitzar els propietaris. L'encarregada d'aquesta cèntrica cafeteria considera que la futura norma hauria d'assegurar que «no es pugui fumar enlloc», perquè segons hi afegeix el que perjudica el seu local és que als bars veïns es permeti fumar, i que els clients puguin fer-ho també a la barra, a diferència del que passa a Il Caffé di Roma. «De moment no tinc por de perdre clients, però ja veurem com acaba tot plegat», diu Paoli, que reconeix que la situació els genera malestars i dubtes perquè de moment no sap si aquest any s'hauran de fer canvis a la cafeteria o si per contra haurà de reparar la cortina d'aire perquè continuï evitant que el fum superi la zona de fumadors.

Cendrers plens a la zona reservada

J.T

D'ençà de l'entrada en vigor de la llei del tabac, el fum ha desaparegut de la barra de moltes cafeteries, on només es permet el fum en espais aïllats. «La zona per a fumadors sempre està plena», en el cas del Caffè de Fiori del passeig de Gràcia, on l'encarregada del local reconeix que va ser un encert instal·lar un extractor de fum que separés les dues zones i aïllar amb vidres les taules reservades als clients fumadors. Havent dinat, els cambrers d'aquest establiment entren i surten de la zona habilitada per als fumadors, que, encara que sigui petita i arraconada, sempre és plena com un ou. En aquest bar, a la majoria de les taules ja no hi ha cendrers, però els pocs que queden s'omplen ràpidament. El cas d'aquesta cafeteria s'afegeix al d'altres bars de més de 100 m² que van decidir no convertir-se en espais lliures de fum però que ben aviat podrien passar, per força, a ser-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.