la contra

El parc temàtic del call

Besalú, Ciutat Jueva aplega molts curiosos de la cultura i del passat jueu de la vila

No calen excuses per visitar un nucli històric tan interessant i atractiu com el de Besalú. Això no obstant, si a algú li'n calen, Besalú, Ciutat Jueva, que s'hi va celebrar des de divendres passat fins ahir al vespre, és una excusa, una molt bona excusa. D'acord que aquestes manifestacions culturals i festives tenen un no sé què de parc temàtic. Benvinguts siguin, però, els parcs que, com en el cas d'aquest cap de setmana, posen en contacte un dels calls més importants del país, amb el permís dels de Girona, Barcelona i Tortosa, amb els profans en la matèria, amb el gran públic.

I encara hi ha una cosa més important. Els visitants de Besalú, Ciutat Jueva no només van poder passejar per les parades del mercat ambientat en l'època, sinó que van poder caminar pels carrers de l'antic call, van poder accedir als banys jueus, el micvé, únic a Europa, van poder palpar les restes arqueològiques de l'antiga sinagoga –els més petits hi van poder escoltar contes jueus– i van poder conèixer els racons que han inspirat el llibre de Martí Gironell El pont dels jueus, guiats pel mateix autor, que és fill de Besalú. A més, tots els qui van voler van poder fer la passejada pels carrers del call amb una guia, sobretot al Centre d'Interpretació del Call Jueu de Besalú, i amb ambientació musical.

En l'àmbit cultural, va destacar la presentació de la plataforma Tarbut Sefarad, que promou la difusió de la cultura jueva a l'Estat espanyol. Se'n va encarregar el president de l'entitat, Mario Saban. En aquesta plataforma, hi ha ciutats catalanes com ara Molins de Rei, Alella, Badalona, Balaguer, Besalú, Blanes, Cambrils i Barcelona, entre moltes altres.

En aquest mateix àmbit, també va ser molt rellevant la presentació de la iniciativa Rasgo, que promou la xarxa de calls estatal, de la qual formen part Girona i Besalú. Es tracta d'un projecte de senyalització global de l'oferta turística que gira a l'entorn dels calls. Va ser presentat per la secretària general de la xarxa, Assumpció Hosta. Els restaurants de Besalú Gastronomia ho van aprofitar per presentar les novetats dels seus plats creats amb receptes típiques de la vila de l'època jueva.

El mercat d'oficis i d'artesans que es va desplegar per la plaça de la Llibertat i pel call va ser un dels aspectes més destacats de la resta de la programació. Els marxants anaven abillats amb vestits ambientats en l'època.

Hi destacaven un ceramista, un copista, un flequer, un baster i un picapedrer. Els més petits van poder participar en algun dels tallers que oferien aquests artesans i en diversos jocs educatius. Un grup de músics, també amb vestes jueves, va relligar tota aquesta oferta fent regularment com una mena de cercavila per tots els carrers del centre. No cal dir que la música, lògicament, era jueva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.