Tordera denuncia que els Mossos han abandonat 200 persones a la N-II

L'Ajuntament de Tordera (Maresme) ha denunciat la desatenció dels Mossos d'Esquadra als més de 200 conductors que aquest dilluns a la nit van quedar atrapats per la neu a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. L'alcalde, Joan Carles Garcia, diu que s'han sentit 'abandonats' pel departament d'Interior i que l'actuació dels Mossos ha estat «deficient». Els conductors atrapats també han mostrat la seva indignació per la desatenció i desinformació dels serveis d'emergència. La majoria han hagut de dormir als cotxes i, el que han tingut més sort, han pogut allotjar-se al restaurant Cal Coix, a Maçanet, o bé en algunes dependències municipals habilitades per l'Ajuntament de Tordera.

La nevada que aquest dilluns ha col·lapsat Catalunya ha deixat aïllades més de 200 persones a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. La circulació per aquesta via es va complicar a partir de dos quarts de dues del migdia i els cotxes i camions que van quedar atrapats per la nevada no han pogut sortir fins aquest dimarts. De fet, alguns encara intenten treure els seus vehicles de la neu.

El més dramàtic d'aquesta situació, segons denuncien les persones atrapades, és la manca de suport dels serveis d'emergència. Durant tota la nit, expliquen, ningú els va portar menjar, ni mantes i tampoc van deixar accedir amics o familiars al lloc dels fets perquè la carretera no era transitable. Les màquines llevaneus no haurien arribat al tram afectat fins ben entrada la matinada.

Un dels camioners atrapats a la N-II, l'Òscar, assegura que els Mossos d'Esquadra «no s'han acostat» a ajudar-los, tot i l'enrenou que s'ha creat arran de la nevada. «Hem passat la nit al camió com hem pogut, ningú ens ha explicat res i tot ho hem anat sabent per la radio», detalla. Aquest dimarts camions de grans dimensions com el de l'Òscar tampoc podien abandonar el lloc perquè la neu no els deixava maniobrar.

Una altra de les desenes de persones que ha passat la nit a la N-II és l'Olga, una veïna de Lloret de Mar (Selva). Explica que va tenir «sort» que una parella de camioner l'acollissin al seu vehicle. «Si hagués passat la nit al meu cotxe m'hagués congelat», assegura. L'Olga lamenta que els Mossos, a més de no informar-los, no els portessin mantes o menjar.

Una sort diferent ha tingut en Roberto i la seva dona, que van quedar atrapats davant el restaurant Cal Coix, a Maçanet de la Selva. Segons explica aquesta parella, els propietaris del local van acollir un centenar de persones en un dels menjadors «Hem dormit en cadires, però hem d'estar molt agraïts a aquest restaurant», comentava en Roberto de camí a casa.

Finalment, els que estaven més a prop del nucli de Tordera, van abandonar el seu cotxe a la carretera i van marxar caminant per poder passar la nit al pavelló municipal o en algun hostal habilitat pel mateix Ajuntament. En Joan Vilà, un professor d'institut de Lloret de Mar que ha dormit al pavelló, assegura que Tordera els ha acollit «molt bé».

L'alcalde, Joan Carles Garcia, explica que finalment han estat un centenar de persones les que han passat la nit acollides per l'Ajuntament. Garcia reconeix que la coordinació amb els Mossos per abordar aquest problema ha estat «complicada» i denuncia que s'han sentit «abandonats». La feina dels Mossos, assegura, ha estat «poca i deficient».

Joan Carles Garcia relata que els Mossos només van actuar per fer un control a la rotonda de Can Bartolí per impedir el pas de vehicles, mentre que tota la tasca de rescat de les persones i informació als afectats l'ha fet l'Ajuntament a través de la Policia Local.

Els agents que van desplaçar-se per atendre les trucades d'emergència dels 200 atrapats a la N-II «van demanar una màquina llevaneus a les dues del migdia i aquesta no va arribar», ha explicat en declaracions a l'ACN Toni Castejón, un portaveu de CCOO. «Van haver de limitar-se a desviar el trànsit a la rotonda de Can Bartolí». Fins aquest punt van desplaçar-se familiars dels atrapats i van tenir lloc «escenes de tensió» que els mateixos policies «troben comprensibles».

«Ni tan sols van poder acostar-se per fer-los arribar menjar, mantes o donar-los més informació», lamenta Castejón. «Són 200 persones que han quedat aïllades a causa d'una nevada anunciada i que durant molt hores han estat esperant una màquina llevaneus», critica el portaveu, que defensa els mossos que van quedar-se «fins a les dotze de la nit» esperant la màquina que els obrís pas.

Castejón assegura que «molts agents es van fer càrrec» de la situació que viu el país i van decidir «fer hores extres». Un esforç que no ha evitat que sobre el cos comencin a ploure les primeres crítiques per la seva actuació durant la nevada. Per al sindicalista aquest fet només posa de manifest de nou «la manca d'efectius». «Són necessaris més agents al cos i estem farts de demanar-ho», denuncia.

Des de Protecció Civil se subratlla que la N-II és una via de titularitat estatal i, per tant, és l'Estat l'òrgan que ha de garantir que la seva circulació. En aquests moments la Unitat d'Emergències té dos llevaneus sobre la N-II i està intentant restablir la normalitat a la via. De moment, això no és possible ja que moltes persones han abandonat els cotxes a la carretera i han marxat caminant. Aquesta decisió fa més lentes les tasques de neteja de la neu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.