Segona nit sense llum de milers d'abonats

Endesa preveia que 66.000 encara no tindrien electricitat avui, i a la Jonquera hi havia cues quilomètriques de camions

Havien caigut torres d'altres línies de subministrament. Fins a catorze línies havien quedat afectades, amb 33 torres tombades i onze subestacions elèctriques malmeses, segons la informació donada per Endesa. A tres quarts de sis de la tarda, el secretari general d'Interior, Joan Boada, anunciava que REE havia restablert un dels dos circuits de la línia Vic-Juià, i que ja podia subministrar la mitjana i baixa tensió d'Endesa. Aquesta companyia, però, encara havia de solucionar els problemes de la seva xarxa. A aquella hora ja només hi havia problemes en set o vuit subestacions i a les línies que havien caigut. Endesa s'havia compromès amb el govern a tenir restablert ahir mateix el subministrament elèctric del 70% dels abonats, el gros dels quals se situava a la Costa Brava –a Lloret de Mar, per exemple, hi havia 10.000 persones allotjades. En espera d'aquesta normalització, però, durant el dia es van distribuir grups electrògens en centres sanitaris i socials, i també en alguns nuclis urbans dependents de l'electricitat per al subministrament d'aigua potable. La companyia, però, no assegurava l'electricitat a un 30% dels afectats, uns 66.000 abonats dels 220.000.

Tall de vies secundàries

L'autopista AP-7 es va obrir en tots dos sentits a la zona de Girona i es va autoritzar el pas dels milers de camions als quals s'havia ordenat l'estacionament en aparcaments el dia abans. Els peatges van ser gratuïts entre Vilafranca Sud i la Jonquera fins a les dues del migdia, per facilitar la sortida del parc motoritzat que havia quedat bloquejat a Catalunya abans-d'ahir a la tarda. A les sis de la tarda, el fet que el govern francès només permetés el pas en un carril en cada sentit provocava a Catalunya cues de 49 quilòmetres de camions, des de la Jonquera fins a la sortida de Girona –la Generalitat havia habilitat un carril exclusiu per al pas de camions per deixar la resta per als turismes. L'N-II també era oberta, tot i que amb l'obligació de circular amb cadenes al tram de la frontera, mentre que en el tram entre Tordera i Maçanet continuava havent-hi problemes pels cotxes que havien quedat atrapats la nit abans durant el moment més intens de la nevada. El darrer reducte amb problemes a causa dels vehicles atrapats era la zona de les Gavarres, on no hi havia cap via tallada però sí dificultats encara a Vidreres, Platja d'Aro i Calonge. Ens referim, és clar, a les vies principals. Perquè les secundàries, que no eren la prioritat dels efectius d'emergència, continuaven amb problemes i algunes encara en tindran algun dia més. En aquest cas, l'afectació sí que es distribuïa a bona part del país. Per exemple, continuaven tallades la B-122 a Terrassa, la B-500 a Badalona, la BV-1462 de Barcelona a Sant Cugat del Vallès, la B-110 al Bruc, la C-61 a Arenys de Mar, la C-153 a Santa Maria de Corcó, la C-55 de Riner a Solsona, la C-241b a Santa Coloma de Queralt, la C-242 a Cornudella de Montsant, la TP-2311 a Cabra del Camp i la T-233 a Solivella.

Menys serveis ferroviaris

A la xarxa ferroviària, continuava tallada la R1 de rodalies pel fort onatge de mar entre Vilassar i Mataró i el trajecte regional de Girona i Figueres a Barcelona es feia en autocars alternatius per la caiguda d'arbres i línies elèctriques sobre la infraestructura ferroviària. Hi havia, però, retards en la majoria de línies, i uns quants centenars de viatgers que havien quedat atrapats als trens el dia abans van passar la nit en poliesportius i centres cívics a Maçanet i Sant Celoni. Ferrocarrils de la Generalitat va decidir suprimir línies i fer parar els trens de Terrassa i Sabadell a totes les estacions per descongestionar vies encara amb «molta neu».

La previsió meteorològica per ahir a la nit i per avui era de precipitacions en forma de neu granulada en punts del litoral i el prelitoral central i sud de la Costa Brava. Res que hagués de causar, però, més problemes a la zona, perquè s'esperaven febles i aïllades. El problema principal continua sent la baixada de temperatures, que podrien oscil·lar entre 1 grau positiu i 4 sota zero al prelitoral –encara més baixes a l'interior i al Pirineu– i causar el glaçament de la neu acumulada i que encara no s'ha desfet.

Una vintena d'escoles públiques de la zona alta de Barcelona suspenen les classes

ACN

Prop d'una vintena d'escoles públiques de Barcelona que estan ubicades per sobre la Ronda de Dalt han suspès les classes avui, a causa del temporal de neu. L'Institut Municipal d'Educació ha fet aquesta recomanació, estenent-la també a les escoles de titularitat privada, una cinquantena més, en previsió per la neu que està encara afectant la zona. Durant aquest matí s'han normalitzat ja els principals accessos a la cuitat, col·lapsats ahir per la tempesta, tot i que continuen tallades les carreteres de la zona alta com els accessos al castell de Montjuïc, la carretera de Vallvidrera, la carretera de l'Arrabassada, l'accés al Tibidabo i la carretera d'Horta a Cerdanyola, mantenint l'accés al cementiri de Collserola.. L'Ajuntament prioritza ara l'escampada de sal a les vies que són itineraris de transport públic i als barris del nord de la ciutat.

En total, més de 300 agents de la Guàrdia Urbana han estat tota la nit treballant per adequar els carrers i vies de la ciutat. Un dispositiu especial que aquest s'ha duplicat amb 300 agents més durant el matí. Els Bombers de Barcelona han desplegat 123 efectius per realitzar fins a 114 serveis relacionats amb la neu i el vent, fonamentalment assistències tècniques per reconeixement de façanes, branques d'arbres caigudes o assistències per persones atrapades en ascensors.

L'Àrea de Medi Ambient ha mobilitzat aquest matí 25 vehicles llevaneu que durant tot el dia estan treballant en la neteja de les vies de la ciutat, prioritzant les carreteres de la part alta, els accessos als hospitals i d'altres vies principals. En total i amb motiu del temporal, s'escamparan 90 tones de sal al conjunt de la ciutat. A banda, també s'han posat a disposició dels ciutadans 94 contenidors de sal amb un total de 800 litres de capacitat.

La grua també treballa

Les grues de Barcelona no han deixat de funcionar per la neu. Tot i el caos d'ahir i la recomanació de no circular, les grues de l'Ajuntament han estat retirant vehicles mal estacionats, molts d'ells aparcats per impossibilitat de fer-lo servir a causa de la neu. Així, s'ha donat el cas que nombrosos conductors –el consistori no ha facilitat la quantitat– que han «abandonat» el seu cotxe per no poder circular, quan han tornat a buscar-lo no el tenien. Des de l'Ajuntament han volgut matisar que les grues han funcionat així per evitar que els vehicles dificultessin la tornada a la normalitat i està recomanant que s'interposi recurs a les sancions que s'hagin pogut posar perquè seran estimats.

Vuit famílies han dormit als poliesportius

Els poliesportius preparats per l'Ajuntament per poder acollir durant la nit fins a 1.500 persones, finalment només han estat utilitzats per 8 persones. Dues famílies que es van allotjar al poliesportiu de l'Estació del Nord. També els Serveis Socials de la ciutat han atès durant la nit a 94 persones sense sostre.

Tancat l'accés a la platja

La Guàrdia Urbana manté tancats els accessos als espigons i durant tot el dia es mantindrà la prohibició d'accés a les zones de la platja i de bany, pel risc de fort onatge. L'Ajuntament manté en fase de prealerta el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per Ventades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.