Amb plans o sense plans

Alguns ajuntaments que hi estan obligats no tenen fet el pla d'emergències perquè falten recursos

La Generalitat estableix quins municipis han de fer plans d'emergència en funció de les probabilitats de determinats riscos a cada zona. Pel que fa al Neucat, de prevenció i emergència per les nevades, estan obligats a tenir un pla d'aquestes característiques 397 poblacions de Catalunya, però actualment 134 el tenen en ple funcionament, segons dades de Protecció Civil. Tot i això, amb pla o sense pla tots els efectius dels ajuntaments s'activen igualment, tal i com ha quedat plenament demostrat durant aquests dies. No tot es redueix a tenir un pla, com es pot comprovar a la pràctica, i des d'alguns ajuntaments i consells comarcals s'ha afirmat que les darreres nevades han posat en evidència la incapacitat que tenen molts municipis per executar aquests plans, a causa de la falta de recursos.

Fonts de Protecció Civil van destacar que «la consciència del risc encara no és gaire elevada en el conjunt de municipis de Catalunya», i que aquest és un dels motius pels quals encara queden molts plans per fer.

Des de l'Associació de Municipis de Catalunya es remarca que la falta de finançament que afecta els ajuntaments fa que moltes vegades no es pugui complir tot el que marca la llei: «S'ha de prioritzar el dia a dia i les coses que es consideren més excepcionals queden òrfenes.» Protecció Civil fa la coordinació i s'intenta donar suport als ajuntaments, «molts dels quals estan desbordats», segons hi afegeixen els responsables de l'ens. El director general de Protecció Civil va quedar atrapat al tren per una avaria el dia que l'emergència va començar. Tot i les crítiques rebudes pel retard a l'hora d'arribar a Barcelona (és de Manresa), va assegurar que havia agafat el tren perquè és el que fa cada dia, i que l'avaria no havia estat causada per la neu. Un exemple més que els plans no sempre surten com s'han previst.

Desbordats.cat

Els milers de persones sense llum, sota zero i sense calefacció, sense aigua i atrapats enmig de carreteres i urbanitzacions contrasten amb les bones intencions del pla Neucat. Aquests dies la sensació generalitzada és d'estar desbordats. Aquest escrit l'he fet enmig de tres apagades de llum i ordinador, i vist el context general, em puc considerar afortunada de tenir electricitat intermitentment. La pràctica hauria de fer revisar i millorar mols plans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.