Un de cada tres veïns de Vallvidrera està d'acord amb la segregació de Barcelona

Un 98,05% dels votants, 854 d'un cens aproximat de 2.000 persones, reclamen un govern propi «per gestionar millor»

Cartells penjats pel carrer on es podia llegir el lema «Prou prepotència municipal»; butlletes repartides pel barri en què es denunciava «l'abandonament» del barri annexionat a Barcelona el 1921; la indignació d'alguns veïns pel fet que ahir encara no tinguessin telèfon a causa dels efectes de la nevada; i, fins i tot, algunes petites acumulacions de neu encara sense desfer amb pintades demanant el «sí» per la consulta van ser l'ambient i el brou de cultiu que va aconseguir mobilitzar gairebé el 70% dels veïns que fa tres anys van anar a votar a les eleccions municipals. La pregunta no era «Està d'acord amb la independència municipal de Vallvidrera respecte a Barcelona?» que havien previst inicialment, sinó una altra de menys directa que a darrera hora i amb voluntat d'aglutinar tots els sectors –alguns dels quals havien qualificat d'irreal la pregunta– van escollir: «Creieu que un govern des de la muntanya milloraria la gestió i serveis de Collserola?». Tot i l'eufemisme, la gent que ahir es va desplaçar fins a les tres taules que hi havia preparades a la plaça de Vallvidrera anaven a votar amb el convenciment que cal una nova forma de governar la muntanya de Barcelona. «Alguna cosa ha de canviar perquè el poble se sent enganyat i abandonat des de fa molts anys», explicava Francesc Comulada, portaveu de l'associació veïnal.

La desafecció dels veïns per l'Ajuntament barceloní arriba després de veure que «en els darrers 3 anys Barcelona només ha asfaltat 25 metres de carrers, tot i que el 40% dels carrers del barri encara estan pendents d'asfaltar» o bé que «es fan inversions com la gespa artificial del camp de futbol quan, el que el veïnat necessita és un pavelló poliesportiu, a cel cobert, o es fa una llar d'infants encarada al nord que convergeix l'espai en un espai de gel perpetu», segons Comulada. «El que passa és que es fan inversions pensant en la gent que puja de Barcelona i no pas en la gent d'aquí, que no se l'escolta», concloïa Comulada. Per això ahir els veïns convocants van celebrar com una victòria la reacció dels ciutadans i van anunciar que la setmana que ve entregaran els resultats de la consulta a la responsable municipal del districte, Sara Jaurrieta, «perquè en tregui conclusions». El darrer ple del districte, celebrat la setmana passada, va aprovar una moció presentada per CiU i el PP, que va intentar aplacar els ànims veïnals amb la promesa de crear una comissió que estudiï abans del 31 de desembre els equipaments de la zona. El «pacte de Vallvidrera» que reclamen els veïns té com a objectiu prioritzar les actuacions d'un barri barceloní que se sent una administració llunyana a la seu del seu districte.

Ahir, un colla de joves adolescents, que celebraven la possibilitat d'implicar-se en la vida associativa, venien samarretes blanques de màniga curta als votants que anaven passant per les tres taules. Malgrat el fred i la poca idoneïtat de la samarreta amb el temps que feia, els joves en van aconseguir vendre prop de 300. La samarreta, de color blanc, portava al darrere l'escut de Vallvidrera de quan el terme municipal era independent de Barcelona –el mateix que es podia veure difuminat darrere de la pregunta de la consulta– amb les dates 1890-2010 i amb el lema «Som un poble». Els veïns del barri barceloní de Vallvidrera van fer ahir «un toc d'atenció» al districte però no només els residents. Segons va explicar la comissió gestora, 55 barcelonins no residents al barri també van voler votar per mostrar la seva solidaritat.

Sense aparcament

Les tres taules que ahir, de les deu del matí a les tres de la tarda, recollien els vots es van instal·lar en l'únic espai possible que hi havia a la plaça de Vallvidrera: a les dues places d'estacionament de vehicles, un dels quals per a persones amb mobilitat reduïda. Per accedir a les taules, calia anar amb compte amb la circulació de vehicles que pujaven i baixaven buscant algun lloc per aparcar, la munió de ciclistes de muntanya que aprofitaven el dia i els veïns que transitaven esquivant els obstacles i superant el pendent de la zona. Segons explicava Comulada, «el primer que reclama el veïnat és que se solucioni el problema de mobilitat i després es parli dels equipaments». De fet, això i el fet que hi hagi només el 60% dels carrers asfaltats, és el que més crispa els veïns i el que va provocar, el desembre, la manifestació i, ahir, la consulta popular. A mitjan setmana que ve, els veïns es reuniran amb el govern del districte per parlar del problema de l'aparcament, un problema que arrosseguen des del 2002 però aprofitaran per parlar de l'estat dels carrers. L'efecte de la nevada també va contribuir en la jornada d'ahir. Els baixos dels vehicles de la zona estaven plens de fang i hi havia moltes sabates brutes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.