Assemblea conjunta de la FMC i l'ACM per analitzar els efectes de la nevada

S'hi reprovarà l'actitud de les elèctriques però també es debatrà el paper d'Interior i l'estat dels boscos

El dia 29 d'aquest mes de març la FMC i l'ACM faran una assemblea conjunta que unirà tots els alcaldes del país amb l'objectiu d'analitzar què va passar en la situació d'emergència de la nevada de dilluns passat i les conseqüències que se n'han desprès. Els presidents de les dues entitats, Manuel Bustos i Salvador Esteve, alcaldes de Sabadell i de Martorell respectivament, van explicar ahir que l'objectiu és aconseguir fer un front comú del món local per obligar les elèctriques a garantir respostes més ràpides i adequades. «Els alcaldes no deixem de treballar per al futur», van dir tant Bustos com Esteve. Per ells és clau que tot el món local català s'expressi en veu alta, clara i contundent» davant les companyies elèctriques. «Aquesta no és la primera vegada que des del món local tenim la sensació que les elèctriques no gestionen adequadament situacions crítiques», va recordar Bustos. Per això, i perquè per ells és imprescindible aprofitar les sinergies que hi ha als municipis, és important treballar per dibuixar un full de ruta que permeti evitar que es repeteixi aquesta situació. A més, Salvador Esteve va recordar que dilluns passat, en el moment de l'emergència, el Departament d'Interior de la Generalitat també va fallar quant a la informació i la coordinació. Segons Bustos, al món local hi ha prou canals per garantir la informació «sense generar alarma social». Per això, segons els dos responsables de les entitats municipalistes de Catalunya, és important i raonable fer la crítica del que ha passat i treballar per millorar de cara al futur.

Una de les línies de treball de l'assemblea del dia 29 serà precisament les actuacions que han d'emprendre els municipis davant la situació en què han quedat els boscos després del temporal. La gran quantitat de massa forestal afectada ha deixat el sotabosc ple de branques i branquillons, a més d'arbres que van caure, que es poden convertir en un greu perill d'incendis a l'estiu. Les dues associacions volen garantir una resposta unànime davant la greu situació. Per això els alcaldes demanen una millora de la coordinació amb la resta d'administracions. «Els alcaldes demanem que ens donin l'oportunitat de ser solidaris més enllà de les nostres competències», va dir Bustos, conscient que des del món local es poden gestionar molts recursos que els veïns i voluntaris estan disposats a cedir en casos d'emergència.

Segons ell, no pot ser que aquest valor de la societat es desaprofiti per falta de coordinació entre les administracions, o falta d'informació als ajuntaments. Per això s'han de revisar i millorar els canals de comunicació.

MANUEL BUSTOS
president de la FMC
«És inacceptable que sis dies després hi hagi milers de persones sense llum»
«Els alcaldes habitualment estem sols en situacions de tensió, però necessitem una coordinació més intensa»
SALVADOR ESTEVE
president de l'ACM
«Tots plegats hem de millorar la comunicació i la capacitat de resposta un cop passat el desastre»
«Hem de treballar totes les alternatives per encarar el futur de la manera més adient»

Montilla defensa que el govern va actuar bé «tot i que hi ha coses millorables»

A. Mercader

El president de la Generalitat, José Montilla, va assegurar ahir que el govern català «va fer el que havia de fer, tot i que és millorable», després de la nevada del 8 de març passat. Però que «hi va haver serveis que no es van aturar com ara la sanitat i que al cap de 24 hores pràcticament tots els serveis que depenen de la Generalitat estaven funcionant. Altres serveis que depenen d'empreses, no». Montilla va afegir-hi que espera que Fecsa Endesa torni amb la màxima urgència el llum als ciutadans que encara no en tenen, «perquè és la seva obligació» i va afegir que fenòmens «excepcionals» com aquests i les conseqüències que hi ha hagut serviran al govern per «treure'n lliçons». El president català va aprofitar per agrair «la sensatesa, la calma i la responsabilitat» dels ciutadans durant l'incident i la feina dels cossos de seguretat, la gent de protecció civil, els voluntaris i els alcaldes durant la nevada.

El president ho va dir ahir durant la visita que va fer al municipi de Gelida, un dels més afectats per la nevada de dilluns passat. Montilla, qui va ser secundat més tard per la consellera Montserrat Tura, qui era a la comarca en visita privada, es va reunir primer amb alcaldes i representants del PSC de l'Alt Penedès i del Garraf al centre cultural de Gelida i, després de visitar l'estació superior del funicular del municipi, va participar en un dinar amb simpatitzants del partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.