FRANCESC MAURI

METEORÒLEG DE TV3

«La caiguda de cables és un clàssic de les nevades»

Els protagonistes dels mitjans audiovisuals de Catalunya la setmana passada van ser, sens dubte, els meteoròlegs. Malgrat el que hagin declarat alguns responsables polítics, les seves prediccions es van complir i el que feia tres dies que anunciaven es va materialitzar en una important nevada a totes les cotes del país.

– Aquest cop la vau encertar de ple...
– «Nosaltres d'entrada només fem pronòstics que són impossibles de determinar amb exactitud i concretar què i com passarà a cada tros del territori. En aquest temps, el grau d'encerts a 24 hores vista es pot dir que és d'entre el 80 i el 90%, tenint sempre en compte que no és una ciència exacta. A la primavera i la tardor, el percentatge baixa perquè climàticament són dues estacions molt més complexes.»
– Pot explicar les causes de fenòmens com la nevada del dia 8?
– «Es va produir un vent de llevant molt marcat que es va barrejar amb una borrasca mediterrània. És a dir, vents càlids del sud i vents freds del nord es troben a la zona Mediterrània.»
– I el canvi climàtic hi té a veure?
– «En aquest cas diria que no. En tot cas sí que hi podria influir el fenomen del Niño, que cada any fa pujar la temperatura de l'aigua del Pacífic. Cada dotze o tretze anys aquest escalfament és anormalment alt, i a partir d'aquí altera els patrons dels ciclons i anticiclons. Precisament, aquest és un d'aquests anys.»
– Creu que es fa prou cas als meteoròlegs?
– «Jo diria que en un primer moment ja se'ns va fer cas. A partir d'aquí és la gent qui ha de fer les seves previsions. Cal, però, molta feina de prevenció encara avui dia. En el cas d'aquestes nevades, els esdeveniments van superar els recursos i cal tenir en compte que vivim en un país amb una gran mobilitat.»
– I la caiguda d'arbres i torres d'electricitat, com es pot evitar?
– «Aquest és un gran clàssic d'algunes nevades com aquesta recent, que es va produir en forma d'una neu molt humida i, per tant, molt pesant que per acumulació crea problemes com ara la caiguda de cables i de branques.»
– S'ha assemblat aquesta nevada a la del 1986?
– «El 30 de gener del 1986, quan es va produir aquella catastròfica nevada, era una temporada calcada a aquesta. Ara hem vist, però, que s'ha avançat en el terreny de les previsions, tot i que encara queda molta per fer en aquest terreny.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.