Contraofensiva dels pronuclears en favor del magatzem per a Ascó

El Grup Veïnal de la Ribera fins i tot acusa la CANC de voler el cementiri a Vandellòs

Per contrarestar les mobilitzacions i el ressò popular aconseguit pels detractors del cementiri nuclear, les associacions que hi estan a favor també estan movent fitxa, sobretot a partir de la intensificació de xerrades per divulgar-ne les «virtuts». Un d'aquests actes es va fer divendres passat al restaurant Garden de Móra d'Ebre, on el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre va organitzar una conferència sobre el magatzem temporal centralitzat (MTC) que va anar a càrrec de dos professors del Departament de Física Nuclear de la Universitat Politècnica de Barcelona. Més d'un centenar de persones d'entitats cíviques, culturals i esportives van assistir a la reunió, que tenia com a objectiu, segons els seus impulsors, «evidenciar que la instal·lació no és tan perillosa i que l'empenta econòmica que donarà a tota la comarca serà molt important».

La mateixa associació va enviar aquest cap de setmana un comunicat en què, sorprenentment, es defensava la teoria que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) «es vol emportar la instal·lació a Vandellòs, tal com ja va passar amb la central tèrmica de cicle combinat que, en un principi, l'empresa nord-americana Enron va anunciar al 2000 que preveia construir a Móra la Nova». Al final, però, la companyia es va cansar de l'oposició ciutadana, que va anar creixent per les possibles conseqüències mediambientals del projecte, i la mateixa empresa va acabar retirant-lo. En relació amb aquesta marxa enrere, el Grup Veïnal de la Ribera d'Ebre es qüestiona per què hi va haver tanta revolta en aquella ocasió i, en canvi, uns anys després es va situar la central tèrmica de cicle combinat de la Plana del Vent, a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. «No entenem per què el que és dolent per a l'Ebre és bo per a 1 km més enllà. Potser es deu que es volen quedar la feina per als seus veïns», diuen, tot fent referència explícita al portaveu de la CANC, que és de Vandellòs.

Efectes sobre la salut

A l'altre costat de la balança, la CANC ha organitzat per dijous a dos quarts de nou del vespre una xerrada al teatre municipal de Móra d'Ebre, en què es parlarà dels efectes dels residus nuclears sobre la salut i el medi. Impartirà la conferència el doctor Eduard Rodríguez Farré qui, entre altres, està especialitzat en toxicologia i farmacologia. L'any 1977 també va contribuir a la fundació del Comitè Antinuclear de Catalunya, i actualment és soci fundador de Científics pel Medi Ambient.

El batlle del poble holandès amb un MTC referent per a Ascó fa avui una xerrada a Flix

g. p

La plataforma Volem Viure a Flix, integrada en part per gent propera als afectats per la crisi del sector químic de la localitat, és un altre dels grups que s'ha mostrat favorable a l'aposta d'Ascó, o si més no contrari a que es rebutgin les intencions del municipi riberenc sense analitzar-ne els avantatges econòmics. Aquest grup ha organitzat per avui una sessió informativa sobre el magatzem temporal centralitzat (MTC), que se celebrarà al Cinema de la Unió Social, a les set de la tarda. En la conferència prendran part els ponents Antoni Tahull, membre de la comissió d'energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya; Jorge Lang, director administratiu d'Enresa, i Jaap Gelok, l'alcalde de la població holandesa de Borsele, que acull un cementiri nuclear que ha inspirat el projecte d'Enresa a què aspira Ascó. L'MTC de Borsele dóna feina a 53 persones i està situat al mateix polígon on hi ha l'única central nuclear d'Holanda; i, anualment, l'Ajuntament de la localitat rep al voltant de 100.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.