Calella espanta el turisme de borratxera a cop d'ordenança de civisme

La controvertida festa de joves estrangers que es feia a la ciutat per Setmana Santa marxa a Salou

«No volem aquest tipus de turista que malmet la imatge de destinació familiar i de qualitat que ha de distingir Calella, i ens alegrem que el Calellafest no se celebri aquest any a la ciutat.» No hi ha cap dubte. La notícia que la festa de joves estrangers universitaris britànics que durant deu anys ha trasbalsat les nits de Setmana Santa al municipi turístic marxa ha estat molt ben rebuda pel govern local.

El regidor de Governació, Jaume Palet (ERC), relaciona la fugida del col·lectiu amb l'aplicació d'una ordenança de civisme especialment intransigent amb actituds vinculades al consum d'alcohol en grup al carrer, el soroll i els crits a la via pública i les destrosses al mobiliari urbà. «L'any passat ja vam advertir als organitzadors que treballàvem en un document que ens permetés actuar contra l'incivisme, i aquest any ens van trucar per saber si ja funcionava», explica el regidor, que hi afegeix: «Quan els vam dir que sí ja ens van advertir que possiblement buscarien una altra destinació.»

Palet recorda que l'ordenança és el punt final d'un llarg procés de pressió policial contra els grups «d'incontrolats». «El 2009, la policia va marcar molt de prop els grups de joves i exceptuant el primer dia, en què hi va haver més descontrol, la resta de la setmana la situació va millorar», assenyala Jaume Palet, que apunta que el treball dels seus predecessors en aquest sentit també ha ajudat a minimitzar les conseqüències del pas d'uns 1.500 universitaris britànics cada Setmana Santa.

Palet avança que, amb l'ordenança de civisme, els agents de la policia local disposaran d'un instrument «d'efectivitat immediata contra aquelles persones que no volen entendre que passar les vacances en una població turística no és sinònim de destrossar-la».

Un cúmul de coincidències

L'Associació Turística de Calella (ATC), que aplega la major part d'empreses del sector, ha afirmat que la marxa del Calellafest ha estat per «un cúmul de coincidències, no tan sols per l'aplicació de l'ordenança de civisme». La vicepresidenta de l'entitat, Isabel Mallol, explica que «ja fa molt de temps que des del consistori s'aplicaven mesures correctives i de fre envers els grups de joves descontrolats». «L'ordenança de civisme és un document molt jove per atribuir-li el mèrit d'haver fet marxar aquesta festa», indica la representant de l'ATC. En aquest sentit, Mallol assenyala que en una situació de crisi com ara l'actual, els organitzadors del Calellafest, el grup Teamlink, han arribat a un acord amb un grup similar que actua a Salou per endur-se la gent cap a aquest municipi «possiblement perquè els feia més bons tractes». A més, i segons Mallol, el fet que els principals establiments musicals de Calella on anaven els joves estrangers no estiguin operatius –el local Avenue està tancat i la sala de festes Turisme 35, en obres– també ha ajudat a decidir els responsables del Calellafest a buscar una altra destinació. «Som conscients que alguns establiments locals patiran econòmicament la marxa del Calellafest, però també pensem que el sector ha de caminar cada cop més cap a un turisme de qualitat perfectament compatible amb la vida diària d'una ciutat com Calella», considera la vicepresidenta de l'ATC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.