la contra

«D'escolta, se n'és tota la vida»

L'agrupament escolta i guia Mare de Déu del Montsant i Verge del Cim celebra el 50è aniversari

Des de fa cinquanta anys, l'agrupament escolta i guia Mare de Déu del Montsant i Verge del Cim de Reus treballa en l'educació per a l'acció, un dels pilar bàsics de l'escoltisme. Això suposa ensenyar els infants i joves a participar: «Volem que aprenguin, no que s'ho trobin tot fet», explicava Gerard Baiget, que va començar a l'entitat de ben petit i ara, amb 28 anys, és el més gran dels monitors que segueixen la filosofia del cau. Per Baiget, «d'escolta, se n'és tota la vida», i tot i que amb els anys s'ha anat modificant la metodologia de treball, l'objectiu és el mateix: formar persones solidàries i compromeses amb la societat per «deixar un món millor de com ens l'hem trobat». Aquesta és la principal diferència amb els esplais, segons Baiget, que s'ocupen més de l'àmbit del lleure i de l'oci. A l'agrupament «treballem la implicació» i els nens i nenes «aprenen a tenir responsabilitats», cosa que en el futur els pot ajudar a completar el seu currículum.

Cada dissabte de quatre a sis de la tarda, una cinquantena d'infants i adolescents d'entre 6 i 18 anys es troben al local de l'entitat, on col·laboren a decidir quines activitats es faran i a dissenyar-les, tot i que «sempre hi ha el factor sorpresa», va dir Baiget, que és quan els monitors ja en tenen alguna de pensada. Durant el curs també es fan sortides de cap de setmana i acampades perquè els nens i nenes aprenguin a ser autosuficients. L'agrupament, però, no viu ara pels seus millors moments. Només una cinquantena d'infants i joves estan inscrits a l'entitat, tot i que va a temporades, reconeixia Baiget, que recorda èpoques en què hi havia fins a 150 nens i nenes.

L'entitat té història. Els seus orígens es remunten a l'any 1960 per petició de Jaume Ciurana i de la mà de l'Agrupació Excursionista Montsant que s'havia fundat quatre anys abans amb l'interès de mossèn Artur Boronat, Josep Argany, Pere Domènech, Artemi Juncosa i Jordi Domènech. No va ser fàcil trobar la complicitat de les famílies, que eren reticents a portar-hi els seus fills perquè ho relacionaven amb el Frente de Juventudes de la Falange. Amb el temps, els dubtes es van anar esvaint i es va crear la primera entitat escolta de la ciutat, això sí, només oberta als nois. Un fulard de fons verd amb ribet blanc distingia els escoltes reusencs, que portaven un uniforme amb camisa de color gris, pantalons curts i boina negra. Les noies no van tenir accés a l'entitat fins al 1964, que va ser quan es va crear l'agrupament guia Verge del Cim, com una secció dins l'agrupació. Per les noies, el distintiu era un fulard de color blau marí amb ribet blau cel i un uniforme de camisa blanca i faldilla de vellut. Les dues seccions no es van fusionar fins al 1977.

Ara ocupen un local de l'avinguda de Sant Jordi, però la tasca educativa de l'agrupament escolta i guia Mare de Déu del Montsant i Verge del Cim va començar en un local al costat de la parròquia de Sant Joan, però durant tots aquests anys ha anat canviant d'emplaçament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.