L'INSS deixa d'expedir a l'acte la targeta sanitària europea i ara l'envia per correu abans de deu dies

Des d'aquest mes, es pot demanar a l'oficina o per internet i la trameten a casa

La directora provincial de l'INSS a Girona, Pilar Tur, ha explicat que, des d'aquest mes, el sistema d'emissió de la targeta sanitària europea (TSE) s'ha centralitzat a Madrid amb l'objectiu d'evitar que la gent que la demana s'hagi de presentar físicament a les oficines de la Seguretat Social repartides pel territori. «No és un pas enrere sinó que es tracta d'un canvi positiu. Per a molta gent anar fins a l'oficina provincial li suposava un problema perquè li coincidia amb l'horari laboral i amb aquest nou sistema el que volem justament és fer-ho més fàcil amb vista a l'usuari», va argumentar. Els adults poden sol·licitar la TSE de manera presencial, com fins ara, i també a través d'internet i sense certificat digital. I, segons va afegir-hi Tur, «ben aviat» també es podrà demanar per telèfon, tot i que no va concretar cap data. La diferència principal amb el sistema vigent fins fa poc és que, tant si l'interessat es persona a l'oficina com si ho demana via internet, s'haurà d'esperar un màxim de deu dies fins a rebre-la a casa. La mitjana d'espera és, però, d'uns cinc dies.

La directora provincial de l'INSS assegura, però, que, en cas que a l'interessat li urgeixi disposar de la TSE, se li lliura un certificat provisional substitutori amb el qual pot gaudir igualment dels beneficis de la targeta original a l'hora de viatjar per la Unió Europea. «Vull subratllar que l'usuari mai no queda descobert», va dir Tur.

En tot aquest procés, però, hi ha una excepció, que té a veure amb els beneficiaris de la targeta de la Seguretat Social; és a dir, els fills. I més concretament els beneficiaris que demanin la TSE per primer cop. En aquest cas, la tramitació de la TSE per a aquests no es pot fer via internet, sinó que el titular de la targeta de la Seguretat Social s'ha de presentar per força a l'oficina amb la documentació que se li demani sobre els seus fills. Tur ha explicat que a totes les persones que ja disposaven de la TSE i que els caducava aviat –la validesa d'aquesta targeta és per un any– se'ls ha enviat una carta en què se'ls informa del canvi de sistema per si estaven interessats a renovar-la.

La directora provincial de l'INSS reconeix que en els primers dies de canvi ha sentit alguns comentaris en contra del nou sistema per part d'alguns usuaris, però hi afegeix que aquests no s'han traduït en queixes per escrit. I és que alguns afiliats a la Seguretat Social consideren que l'antic sistema, en què l'usuari sortia de l'oficina amb la TSE a la mà, era més àgil i còmode que no pas l'actual. «Com passa amb qualsevol canvi, al principi sempre produeix incomoditats, però està pensat perquè sigui positiu», sosté.

Necessària per rebre atenció mèdica a la UE

La targeta sanitària europea és un document personal i intransferible que acredita el dret del seu titular a rebre les prestacions sanitàries que necessiti durant una estada temporal –per motius de treball, estudis o turisme– dins del territori de la UE, de l'espai econòmic europeu i de Suïssa. La TSE assegura al titular el mateix accés a l'atenció sanitària pública que els ciutadans del país que està visitant. Si necessita atenció mèdica en un país que cobra per atendre'l, la quantitat que hagi de pagar se li reemborsarà o bé de manera immediata o bé a la tornada del viatge. No obstant això, s'ha de tenir en compte que la targeta no cobreix les despeses d'atenció sanitària a l'estranger si es viatja per rebre tractament per a una malaltia o lesió que ja es tenia. I la targeta tampoc no cobreix l'assistència sanitària privada. L'INSS adverteix que en algunes planes web d'internet s'ofereix la TSE a canvi de diners. I en aquest sentit aclareix que la targeta s'obté gratuïtament a través de les oficines provincials. En el cas d'una família, és important que tots tinguin una targeta pròpia, que no conté informació mèdica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.