Els immigrats gironins han creat més de 60 entitats solidàries per ajudar els seus països

La Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines està impulsant un projecte per donar-los suport

Les anomenades entitats de codesenvolupament, de persones immigrades que impulsen projectes de cooperació per als països d'origen, fa temps que existeixen, però fins ara moltes d'elles no havien sol·licitat cap subvenció pública i actuaven sense suport. Algunes s'han adreçat a la Coordinadora d'ONG Solidàries per demanar assessorament i s'ha optat per contractar un tècnic i per engegar un projecte per tal de fer un registre i saber els països concrets on s'han engegat projectes. També es vol crear una estructura de coordinació entre elles i integrar-les en les estructures ja existents.

Cooperar i sensibilitzar

La coordinadora ja ha comptabilitzat 64 entitats formades per immigrats, la majoria de les quals fan cooperació i algunes altres sensibilització, com és el cas d'AMAM Antimutilació i Jamary Kafo, també centrada en aquest tema. Les entitats amb les quals ha contactat la coordinadora fan projectes, en un 39% dels casos, per Gàmbia, en un 27% pel Senegal, un 8% per Mali, un 6% per Mauritània, un 4% pel Camerun, un 4% per Xile i l'Argentina, i la resta (en un 2% dels casos cadascuna d'elles) per Nigèria, Guinea Equatorial, El Salvador, Nicaragua, el Marroc i Costa de Marfil.

La coordinadora prepara una proposta per integrar aquestes entitats, que ja van fer una primera trobada conjunta. També s'ha elaborat un programa de formació i s'ha generat una borsa de voluntaris per donar-los suport. Aquesta borsa s'activa tenint en compte les necessitats de les entitats que demanen els serveis. S'han fet diverses reunions de coordinació, en les quals hi han participat una quinzena d'organitzacions.

Associació de treballadors africans de Garawol

És una de les associacions pioneres en l'àmbit del codesenvolupament a les comarques gironines. Arran del flux migratori que es va produir durant la dècada dels vuitanta, un grup de joves gambians procedents de la població de Garawol es van establir en diverses poblacions catalanes, principalment gironines, i, moguts per la inquietud d'ajudar les famílies van crear el 1994 aquesta associació. Actualment té més de 400 socis.

Durant uns anys, els membres de Garawol han anat «fent guardiola», segons en destaquen els responsables, gràcies a les aportacions mensuals que provenen de tots els socis, i amb aquests recursos han aconseguit engegar un projecte de millora d'atenció sanitària a Garawol. Actualment, ja han enviat una ambulància tot terreny per traslladar els malalts de les poblacions més allunyades i han instal·lat plaques solars per tal de garantir l'abastament d'energia.

Els membres de l'associació han establert una aliança de cooperació amb el grup La Pau, una empresa de transport sanitari de Badalona, amb la qual estan portant a terme l'equipament de l'hospital i la capacitació del personal sanitari. Actualment, es finança el pagament dels sous de dos metges, quatre infermeres, un zelador i el personal de manteniment, neteja i seguretat. Els projectes, amb un cost de prop de 100.000 euros, s'han dut a terme gràcies a les quotes dels socis, recollides durant més de deu anys, i també a les aportacions de l'associació Garawol a Gàmbia, que és una extensió de Garawol-Catalunya, formada per persones que viuen en aquesta població. D'altra banda, l'associació ha disposat de l'ajut de l'Ajuntament de Celrà.

Actualment hi ha tres projectes previstos, que són l'equipament de l'hospital de Garawol, la construcció de canals per al reg i pous d'aigua per al consum humà, i la compra de dues balses perquè la població pugui creuar el riu amb seguretat.

Un altre objectiu de l'associació és la sensibilització de la població catalana sobre les tradicions, llengua i costums que tenen aquests immigrats, com a membres de l'ètnia sarakole.

Garawol és un poble de la regió de Kantora, situat a l'est de Gàmbia. A mesura que l'associació ha anat creixent, s'han iniciat accions per millorar les condicions de vida d'aquesta població.

L'associació és membre des de l'any 2000 de la coordinadora d'ONG de les comarques gironines.

Dones Endavant

L'associació Dones Endavant està formada per una trentena de dones procedents de diversos països de l'est de l'Àfrica. Tenen com a prioritat promoure la interacció i l'intercanvi entre les dones autòctones i les dones immigrades. «Al cap i a la fi, totes les dones, vinguem d'on vinguem, tenim inquietuds i problemàtiques molt semblants», destaca Sira, secretària de l'associació.

Un altre dels objectius de Dones Endavant és oferir a les dones immigrades un ventall de recursos per poder millorar-ne la formació i, sobretot, per aprendre català i facilitar d'aquesta manera, entre altres aspectes, la seva inserció en el mercat laboral. Per aconseguir els objectius, s'han organitzat diverses activitats festives i també algunes trobades per donar a conèixer els costums i la diversitat de la cultura africana des de la perspectiva de les dones.

Un dels projectes previstos és fer un recull de contes africans i portar-los a les escoles perquè els infants i les seves famílies, i també el professorat, disposin de més informació sobre la riquesa cultural africana, segons destaquen els responsables de l'entitat.

Contra la mutilació genital

L'associació AMAM es va crear el 1998 amb la finalitat de lluitar contra la mutilació genital femenina. Està presidida per la gambiana Mama Samateh, que viu a Catalunya des del 1983. L'objectiu d'aquesta organització és que les dones africanes que viuen a Catalunya se sensibilitzin i treballin per combatre la mutilació genital a Catalunya i als seus països d'origen, on en molts casos no està perseguida per la llei. AMAM treballa a Gàmbia amb Gamcotrap, una organització que des de fa catorze anys intenta aconseguir els mateixos objectius en aquest país.

AMAM vol promoure i defensar la salut sexual i reproductiva de la dona, i prevenir els maltractaments en salut infantil de nens i nenes, com ara el matrimoni precoç i forçat i la mutilació i la mutilació genital femenina. També vol sensibilitzar col·lectius i institucions, i la població en general, per a l'adopció, defensa i promoció de mesures socials, culturals i legals per prevenir qualsevol acte de violència contra els drets sexuals d'infants i dones. Aquesta associació vol potenciar l'acció de la societat catalana, juntament amb la de les comunitats d'immigrats de països on es violen els drets sexuals, per prevenir qualsevol tipus d'ablació parcial o total, qualsevol tipus de lesió i els maltractaments en l'àmbit de la salut infantil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.