Els paradistes busquen la manera d'evitar que la Rambla quedi sense parades d'ocells

El propietari que havia de reconvertir cinc parades en una de 40 m² descarta el projecte perquè el considera inviable

En espera de conèixer exactament els motius que han portat Cuenca a descartar reagrupar les seves cinc parades en una única parada de 40 m², la portaveu del col·lectiu, Mònica Trias, va avançar ahir que la resta d'ocellaires estudiaran fórmules perquè la venda d'animals no desaparegui de la Rambla. «La resta d'ocellaires ens havíem mantingut al marge perquè ja havia quedat decidit que era aquest senyor (José Cuenca) el que es quedaria amb una parada», va indicar Trias, que es mostra convençuda que si des del començament Cuenca hagués dit que no ho faria «altres persones haurien buscat altres fórmules per trobar la viabilitat».

Per això Trias ha anunciat que els altres ocellaires es reuniran per estudiar «si hi ha alguna possibilitat que algú altre consideri viable» tenir la parada d'animals.

Per la seva banda, el propietari que havia de gestionar la parada única ha explicat que la llei de protecció dels animals és «tan estricta» que la parada reconvertida havia de quedar mig tancada i hi cabien pocs animals. Per exemplificar-ho, Cuenca assegura que en una de les cinc parades que té ara té més animals que els que cabrien a la nova parada que les uniria totes. «Ara, tal com està i com ho tinc, sí que és viable, però així no, no quedaria gaire lloc per als animals, no es podrien vendre i no quedaria lloc per a res», va explicar Cuenca. El propietari, que va heretar el negoci familiar i fa 42 anys que és a la Rambla, té sis treballadors al seu càrrec. Quatre d'ells fa vint anys que hi són. Amb el negoci instal·lat en aquesta sola parada de 40 m², està convençut que no els hauria pogut mantenir. Cuenca afirma que l'Ajuntament s'ha portat molt bé amb ell, i es mostra especialment agraït amb la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, que ahir mateix va presentar la seva dimissió.

Això sí, Cuenca, que té ara 56 anys, es mostra trist perquè a la Rambla no hi quedi cap parada d'ocells. «Serà nefast per a la Rambla, la gent també ve a veure els animals», afirma. Reconeix que la pressió que han rebut de les associacions de defensa dels animals ha estat molt forta, per bé que assegura que la decisió final és producte d'aquesta falta de viabilitat. «Amb la reunió amb l'Institut de Mercats, entre tots hem vist que no era viable», afirma. Curiosament, els ocells no són del que més venen aquestes parades, sinó que ara l'estrella són els conills.

A Cuenca se li fa una muntanya pensar en quina activitat haurà de reconvertir ara les cinc parades d'ocells. Ahir, el dia després de la decisió de no muntar una parada d'animals, encara no ho havia pogut pensar. «L'únic que sé fer és això, ara m'hauré de plantejar quines altres coses faig.»

Segons el districte de Ciutat Vella, a l'estiu les parades de venda d'animals de la Rambla ja haurien d'estar reconvertides en quioscos on es podran vendre des de productes de denominació d'origen fins a gelats o entrades. El procés té un cert retard, ja que l'últim termini que havien donat per reconvertir les parades d'ocellaires havia estat aquest mes d'abril.

El primer anunci que les parades d'ocells quedarien reduïdes a una única parada de 40 m² el va fer la regidora Itziar González l'octubre de l'any passat.

Satisfacció entre els defensors dels animals

EL PUNT

La Plataforma Rambles Ètiques, que agrupa entitats com ara la Fundació per a l'Adopció, Apadrinament i Defensa dels Animals (FAADA), Libera o Born Free Foundation, va fer públic ahir un comunicat en què es felicita que finalment no quedi cap parada d'ocells a la Rambla de Barcelona. La plataforma assegura que aquesta decisió garanteix que «finalment les Rambles seran ètiques» i que «totes les violacions de la llei i el patiment dels animals tenen ja data de caducitat». L'associació assegura que el propietari ha hagut de descartar continuar l'activitat després de reconèixer «que no podria complir les normes de benestar exigides per als animals en les ordenances municipals i la llei de protecció dels animals de Catalunya».

Qui també es va felicitar ahir de la decisió de l'ocellaire va ser el president del grup municipal d'Esquerra, Jordi Portabella, un dels defensors de la desaparició de la venda d'animals a la Rambla. Portabella entén que amb aquesta decisió «s'ha fet un pas endavant en la relació entre l'espècie humana i la resta d'animals del planeta».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.