Un miler de famílies gironines han estat reconegudes com a unitats monoparentals

Des que va entrar en vigor el decret que les equipara a les famílies nombroses, fa prop de mig any, s'han emès 896 títols

El carnet de família monoparental és un document oficial que acredita la condició de famílies monoparentals i que reporta diversos avantatges. El carnet l'expedeix i el renova la secretaria de polítiques familiars i drets de ciutadania del Departament d'Acció Social. Els requisits que han de complir les persones que demanen aquest carnet és tenir un o més fills menors que conviuen amb una sol progenitor i en depenen econòmicament. També el pot demanar aquella persona que té fills i que conviu amb una altra persona sense que hi hagi un vincle matrimonial ni una unió estable de parella; una persona vídua amb infants a càrrec; una persona separada o divorciada amb fills que no percebi la pensió o que la pensió que percep sigui inferior a 281 euros; una persona amb fills a càrrec que ha patit abandonament o violència masclista, i una persona amb infants a càrrec amb la parella hospitalitzada o empresonada durant un any o més.

Les condicions que han de complir els fills dels sol·licitants és que han de conviure i estar sota la dependència econòmica del progenitor i han de ser menors de 21 anys o, en cas de cursar estudis, menors de 26. Si els fills tenen una discapacitat reconeguda, no hi ha límit d'edat.

La sol·licitud està disponible a qualsevol de les oficines d'Acció Ciutadana de Catalunya i a la pàgina web de la secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania (www.gencat.cat/dasc/SPFDC). Aquesta secretaria valorarà, en un màxim de sis mesos, aquesta sol·licitud i, si es compleixen els requisits, el sol·licitant rebrà el carnet de família monoparental per correu certificat al domicili de l'interessat.

El carnet té una validesa per quatre anys, però, quan el fill o filla de més edat faci 21 anys, té una validesa biennal. S'ha de renovar quan s'hagi acabat el termini de validesa o quan variïn les circumstàncies familiars o personals. Juntament amb el títol col·lectiu per a la família, també dóna dret a la possessió d'un títol individual per a cadascun dels beneficiaris.

Punts per a la inscripció

Les sol·licituds per aconseguir el títol de família monoparental han crescut un 39% a les comarques gironines en el període de preinscripció escolar, ja que aquest any permet sumar punts per aconseguir plaça al centre escolar demanat. Concretament, en els criteris complementaris per resoldre situacions d'empat, el fet de formar part d'una família nombrosa o monoparental es valorarà amb 15 punts. Des del 26 de gener, data en què el govern va aprovar l'equiparació dels criteris de preinscripció entre famílies monoparentals i nombroses, les peticions rebudes han estat d'unes 160. Un altre dels avantatges de tenir aquest carnet és que el titular disposa d'ajuts directes en l'entrada per la compra d'un habitatge protegit. Per a les famílies amb uns ingressos familiars de fins 2,5 vegades l'IPREM, l'ajut serà d'entre 7.900 i 8.900 euros i per a aquelles que tinguin uns ingressos d'entre 2,5 i 3,5 vegades l'IPREM, l'ajut serà d'entre 4.900 i 5.900 euros.

Altres ajuts

D'altres dels beneficis previstos per als titulars d'aquest carnet són els ajuts econòmics universals per a famílies monoparentals amb infants de 0 a 6 anys d'un import de 745 euros. Acció Social calcula que un total de 10.477 de les 257.161 famílies monoparentals de Catalunya es poden beneficiar d'aquests ajuts. Així mateix, presentant el carnet de família monoparental es té dret a tenir un carnet familiar d'alberguista. Amb aquest carnet poden allotjar-se als albergs totes les persones de la unitat familiar monoparental. El descompte és de sis euros d'estada, en règim de pensió completa per a cada membre de la família monoparental, als vint albergs de titularitat de Turisme Juvenil de Catalunya. Els beneficis de què gaudeixen aquestes famílies tenen efectes des de la presentació de la sol·licitud de reconeixement o renovació.

MARTA MUÑOZ

«Som un model més de família»

La Marta Muñoz, veïna de Banyoles, i el seu fill Blai, de 10 anys, tenen des de mitjan febrer els carnets –un per als dos, i un altre per a cadascun d'ells– que els acredita com a família monoparental.

–Com i quan va iniciar els tràmits per aconseguir el carnet?
–«Algunes famílies monoparentals del Pla de l'Estany ens reunim cada quinze dies al Consorci de Benestar Social i allà, entre altres coses, ens informen de les ajudes i beques a les quals podem optar. Va ser en una d'aquestes reunions que ens van dir que havia sortit la possibilitat de tenir aquest carnet i, des d'allà mateix, en van fer la tramitació. Van presentar els papers el 2 de desembre i els vam rebre a primers de febrer.»
–I què li sembla tenir el carnet?
–«Em va fer molta il·lusió perquè és el reconeixement oficial que les famílies monoparentals també existim i podem gaudir dels mateixos drets que les nombroses. Som un altre model de família, i ha costat molt que finalment això se'ns reconegués. De tota manera també cal dir que aquest és l'inici d'un camí i que esperem que es vagi desenvolupant. Tant de bo d'aquí a 10 anys hi ha hagi una mare pugui explicar fins on s'ha pogut arribar!»
–Què vol dir?
–«Doncs que en aquests moments, i en comparació a la demarcació de Barcelona, gaudim de pocs avantatges. És a dir, el carnet serveix més per tenir descomptes en activitats extraordinàries, com ara anar al cinema, anar a esquiar i entrar als museus, que no pas per coses més bàsiques, com ara comprar roba i sabates. A Barcelona ja hi ha botigues d'aquest tipus, en què et fan descomptes per la compra d'aquests articles, però a Girona encara no.»
–Fins ara, com s'ha sentit tractada per l'administració?
–«El problema és que abans, quan demanava beques per al pagament del menjador escolar i per a llibres, sempre em quedava a la cua. Aquest any, en canvi, ja hem pogut fer constar que érem una família monoparental i hem tingut més opcions.»
–Creu que hi ha prou informació sobre l'existència del carnet?
–«S'ha fet difusió del carnet, però, per saber realment els avantatges de què disposes, t'has de remetre a la guia de famílies. Potser caldria una publicació semblant només per a famílies monoparentals.»

Convoquen 224 places d'estades per a mares i fills

El termini de preinscripció es va obrir el 12 d'abril i acabarà el 3 de maig
NÚRIA ASTORCH

Les estades que ofereix l'Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d'Acció Social i Ciutadania, tindran lloc en tres torns, entre els mesos de juliol i agost, i en llocs de platja i muntanya. Les unitats familiars que hi participin tindran una habitació individual en albergs de joventut de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat). Es donarà prioritat a les dones que tinguin infants petits i que es trobin en situació d'especial necessitat; amb ingressos mínims o nuls; que resideixin o hagin residit en una casa d'acollida o un centre similar; que hagin estat víctimes de violència masclista, o siguin aturades de llarga aturada.

L'ICD i el mateix organisme per a l'àmbit estatal, l'Institut de la Dona, que coorganitzen el programa des de l'any 1999, es faran càrrec de les despeses d'allotjament, manutenció i transport, així com de les activitats que duran a terme les dones i els infants al llarg del període de vacances. Les sol·licituds es poden tramitar des de dilluns passat, dia 12 d'abril, fins al 3 de maig. En aquest sentit, cal fer una preinscripció per internet a través del web de l'organisme: www.gencat.cat/icdones o bé trucant al 012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.