Europa reprèn el vol

Els aeroports recuperen gradualment la normalitat i el núvol de cendra s'estén a la costa est dels EUA

Sembla que s'ha arribat al principi de la fi del caos aeri europeu. Els aeroports intentaven recuperar el ritme després de quasi una setmana de bloqueig, tot i que les autoritats aeroportuàries esperaven que la situació no es normalitzés completament fins d'aquí a dos o tres dies.

Els últims països a obrir el seu espai aeri, ahir al matí, van ser Dinamarca, Noruega, Finlàndia i Suècia. En aquests i a la Gran Bretanya i França hi va haver restriccions parcials per sota dels 6.000 metres i interrupcions temporals del trànsit. Dimarts a la nit va tornar a estar operatiu Hethrow, l'últim dels grans aeroports que mantenia les seves portes tancades.

Els aeroports espanyols també van començar a recuperar la normalitat i vols amb destinació i procedència als països més afectats a causa del núvol de cendra. A més, el nombre de cancel·lacions també va disminuir considerablement.

Malgrat la represa del trànsit, milers de passatgers continuaven ahir esperant tornar a la seva destinació. En alguns aeroports es va donar preferència als viatgers amb bitllets en vigor i no als que esperaven des del dijous passat.

L'extensió del núvol tocava ahir el nord-est del Canadà i baixava cap a la costa nord-americana, tot i que en concentracions que no havien de suposar cap amenaça pel trànsit aeri. De tota manera, la presència de restes volcàniques en l'atmosfera no significaria automàticament el tancament de l'espai aeri als Estats Units.

Tot i que l'acord del 2004 sobre la perillositat dels núvols de cendra és internacional, el seu desenvolupament és diferent als dos costats de l'Atlàntic. La normativa als EUA prohibeix sobrevolar el volcà en erupció però deixa a les aerolínies decidir sobre la resta.

Erupció estable

L'erupció del volcà subterrani es manté estable després d'una setmana d'activitat, segons va informar ahir Protecció Civil d'Islàndia, que va remarcar que no hi ha constància de noves precipitacions de cendra a la zona i que va ser insignificant la quantitat d'aigua vessada per la glacera als rius, les crescudes dels quals van provocar inundacions que van obligar a evacuar nombrosos ciutadans. Les previsions indicaven que hi hauria més precipitacions de cendra en direcció sud respecte al lloc de l'erupció. Les observacions dels últims dies confirmen el pas a una nova fase en l'erupció del volcà, amb una interacció menor del magma amb el gel i per tant menys aigua desfeta, segons l'Institut Meteorològic d'Islàndia. Malgrat que el volcà produeix bombes de magma des de fa uns dies encara no s'ha detectat lava fluida. La viscositat del magma procedent de l'Eyjafjallajökull és més gran que la del veí Fimmvorduhals, que va estar en erupció durant tres setmanes el mes passat, i això reforça l'efecte explosiu, que es pot sentir a llarga distància. D'altra banda, els experts consideren que l'erupció del volcà no repercutirà en el clima global ni en la temperatura dels mars.

El sector turístic ha perdut 252 milions d'euros

El sector turístic estatal ha perdut de moment fins a 252 milions d'euros per l'impacte de la crisi generada pel volcà islandès, mentre que les companyies aèries calculen les pèrdues en prop de 1.700 milions de dòlars.

El vicepresident de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), José Luis Zoreda, va indicar ahir en una roda de premsa que el sector turístic perd cada dia 42 milions d'euros a causa del bloqueig de l'espai aeri, fet que «trastocarà a la baixa» els resultats de les empreses turístiques en el segon trimestre de l'any.

Després que al començament del 2010 es van notar senyals de millora, Exceltur preveu un altre decreixement del PIB turístic del 0,9%. Com que els tancaments d'aeroports europeus han frenat la recuperació del sector a l'Estat espanyol, ja molt afectat per la crisi del 2009, un cop es normalitzin els vols i s'avaluïn amb detall les pèrdues, el sector turístic demanarà un pla de suport específic, prioritari i proporcional al que la UE es planteja per a les companyies aèries.

El primer trimestre de l'any va ser una mica millor que el del 2009 gràcies a l'afluència de turistes espanyols, ja que la demanda estrangera no acaba de recuperar-se. Exceltur ha notat un millor comportament de la demanda estrangera a destinacions urbanes, mentre que les empreses turístiques van començar l'any amb registres per sota dels competidors de sol i platja, com ara Turquia o el Marroc.

El director general de l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), Giovanni Bisignani, va explicar ahir que les cancel·lacions de vols han costat fins ara a les companyies aèries1.700 milions de dòlars, «i el que és pitjor, la crisi ha impactat en el 29% de l'aviació oficial i ha afectat 1,2 milions de passatgers». Per Bisignani, la crisi actual «eclipsa la de l'11 de setembre, quan l'espai aeri nord-americà va estar tancat durant tres dies». El director de la IATA va manifestar també que espera que d'aquesta situació es tregui la conclusió que és necessari unificar l'espai aeri europeu i que hi hagi el convenciment que l'aviació ha de tenir un lloc més important en l'agenda política.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.