La Conferència Episcopal defensa que la Constitució empara l'ús del hijab

Els bisbes espanyols consideren que la Constitució empara el dret a l'ús del hijab, en al·lusió a la polèmica desencadenada a l'institut Camilo José Cela de Pozuelo de Alarcón (Madrid), on una alumna ha estat apartada de les classes per haver portat aquest mocador al cap. En una roda de premsa, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Juan Antonio Martínez Camino, va recordar que la Constitució estableix el dret a manifestar la pròpia creença religiosa i, per tant, segons va dir, és una conclusió errònia dir que els símbols religiosos pertanyen a l'àmbit privat. Tot i que va precisar que en la reunió no havien tractat del tema de Pozuelo de Alarcón de manera oficial, el portaveu dels bisbes va insistir a proclamar que els símbols religiosos no pertanyen a «l'àmbit privat de cadascú a casa seva». Al contrari, va dir Camino, «l'article 16.1 de la Constitució estableix el principi general que les persones i institucions tenen dret a manifestar les seves creences amb l'únic límit de l'ordre públic». En aquest punt, va reiterar que no es pot resoldre el cas de la jove de Pozuelo de manera «simplista». L'Església, segons va precisar, no té solucions tècniques, però va afirmar que «les solucions tècniques dels reglaments dels consells escolars han de tenir en compte els drets fonamentals de tothom» i, en concret, el principi constitucional que els individus «tenen dret a manifestar la seva religió o les seves creences, sempre que no pertorbin l'ordre públic». Aquest principi general, segons va dir el portaveu dels bisbes, és aplicable tant al hijab com al santcrist, perquè, segons va explicar, es tracta de «temes interrelacionats i complexos». Una cosa, però, tenen clar els bisbes que es pot aplicar tant al hijab com al santcrist, segons va dir el seu portaveu, i és que mantenir que «els símbols religiosos pertanyen a l'àmbit privat atempta contra la Constitució».

Pel que fa als casos de pederastes, Martínez Camino va reiterar que els casos de sacerdots i religiosos que han abusat de nens «són molt pocs, tot i que tots són molt dolorosos i reprovables». «L'Església vol estar a primera fila per protegir la infància dels abusos», va dir el portaveu dels bisbes espanyols, que va afegir que caldrà aplicar mesures «disciplinàries i correctives».

EL PROTAGONISTA

Juan Antonio Martínez Camino
portaveu de la conferència episcopal espanyola
Assegura que els casos de pederàstia a l'Església espanyola són molt pocs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.