El Bulli cau al número dos, però Ferran Adrià és nomenat "cuiner de la dècada", i El Celler de Can Roca ja és el quart millor del món

Escullen el millor del 2010 el restaurant de Copenhaguen Noma, de René Redzepi, deixeble d'Adrià

«És molt més important que hi hagi 4 restaurants espanyols al Top 10 que no pas que El Bulli ja no sigui el primer. Estic content ja que me'n vaig de la llista dels 50 millors deixant set o vuit cuiners bullinians en el Top 10.» Aquesta va ser la reacció de Ferran Adrià al web gastronòmic de referència 7canibales, en saber la notícia.

Tot i que la majoria de cops d'ençà de la creació d'aquest guardó per la revista Restaurant Magazine, el 2002, El Bulli havia estat el número 1, el restaurant de Ferran Adrià ja havia ocupat el segon lloc en dues ocasions anteriors: el 2003 i el 2005. I a més, l'any 2004 El Bulli va ser el tercer. L'any 2006, el restaurant de la cala Montjoi de Roses va encadenar quatre números 1 seguits, el 2007, el 2008 i el 2009.

L'altre gran restaurant de les comarques gironines, El Celler de Can Roca, de Taialà, ha pujat del cinquè lloc al quart. Joan Roca, en declaracions a El Punt, va tenir una reacció humil, pròpia de la família Roca: «Semblava que el 2009 s'havien equivocat i ara sembla que és veritat.» Tot i això, va voler matisar que «es tracta d'una classificació més».

El Celler de Can Roca, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, va incorporar-se a la llista l'any 2006. El Celler va entrar a la 21a posició. El 2007 va pujar fins a l'11è lloc i el 2008 va passar al 26è. El 2009 va ser el número 5 i ara és el quart.

El londinenc The Fat Duck, de Heston Blumental, ha caigut al tercer lloc. Era el que sempre havia disputat el primer lloc a Ferran Adrià i solia ser el segon. El 2004 el guanyador va ser The French Laundry, dels EUA, 32è el 2010.

El Guildhall, palau cerimonial de la City de Londres, va ser l'escenari del lliurament de The World's 50 Best Restaurants 2010, que ha entronitzat el Noma, de René Redzepi, que ha passat del tercer lloc el 2009 al primer.

Aquesta caiguda d'El Bulli al segon lloc pot ser interpretat com un càstig a Ferran Adrià pels seus anuncis de tancar el 2012 i el 2013 i de reobrir-lo el 2014 amb un nou format, que serà una fundació, «un viver de noves idees i de nous talents per anar plegats i de la mà més lluny encara».

El número 5 és el restaurant Mugaritz, que Andoni Luis Aduriz té a Errenteria. Aduriz, que el 2009 va ocupar el quart lloc, ha intercanviat posicions amb els germans Roca.

El número 6 és l'Osteria Francescana, de l'italià Massimo Bottura. Els llocs 7è i 8è són dels Estats Units: Alinea, de Grant Achatz, i Daniel, de Daniel Boulud. Al número 9 hi torna a haver un basc: l'Arzak, de Juan Mari i Elena Arzak, de Sant Sebastià, Guipúscoa. I el número 10 també vola cap als Estats Units d'Amèrica: Per Se, de Jonathan Benno i Thomas Keller.

Diran que hi ha quatre espanyols entre els 10 primers, però dos són catalans i dos, bascos. Dos són gironins i dos són guipuscoans. Dos de Girona i dos de Guipúscoa.

Això és un França «vs.» Anglaterra

D'entrada aquesta llista és qüestionable, ja que per determinar els 100 millors restaurants n'has d'haver corregut molts. I l'any té 365 dies, amb les corresponents nits, i aquests establiments no permeten fer el doblet cada dia. Aquest any 2010 més que cap altre aflora el problema de fons que va propiciar el naixement d'aquesta llista de grans restaurants, eixida de Londres, Anglaterra: la disputa amb França, capital París, i la inefable guia Michelin. Fixeu-vos, el primer restaurant francès surt a l'11è lloc i és Le Chateaubriand, que té un basc, Iñaki Aizpitarte. I fins a la 13a posició no hi ha el primer francès, Pierre Gagnaire, de París. Els següents francesos són en el 16è, el 29è, el 41è i el 44è. Per allà al mig hi apareixen tres bascos més: Martin Berasategui al 33è i Bruno Oteixa i Mikel Alonso, al Biko, de Mèxic, en el 46è.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.