Bèlgica i França limiten més l'ús del burca

La Cambra de Representants belga aprova prohibir-lo als llocs públics

El Parlament belga s'ha convertit en el primer d'Europa que legisla contra la tradició musulmana de tapar amb la vestimenta la identitat de les dones. Concretament, en la llei, que ara ha de seguir el procés parlamentari al Senat, es preveu que qualsevol persona que circuli pel carrer amb una vestimenta que no permeti identificar-la podrà ser sancionada amb una multa o amb una pena de presó de fins a set dies. Els diputats justifiquen la mesura per qüestions de seguretat i també per protegir la dignitat de la dona.

Més dura serà la legislació que prepara el govern francès, que estudia penes de fins a un any de presó i multes de 15.000 euros per a qui imposi a una dona l'ús del burca. Les dones que vagin pel carrer totalment cobertes podran ser sancionades, d'altra banda, amb una multa màxima de 150 euros, segons l'esbós del projecte de llei que ha estat filtrat al diari Le Figaro.

A més, es preveu la possibilitat d'imposar a les infractores un curset de ciutadania «com a pena alternativa o complementària». El text consta de dos articles principals i és particularment sever amb aquells que imposin amb «violència, amenaça, abús de poder o d'autoritat» el vel integral. D'aquesta manera, l'executiu conservador intenta donar una resposta jurídica a un tema que en els darrers anys ha provocat enceses polèmiques entre els detractors d'aquesta tradició i els que la defensen amb l'argument que respon exclusivament a creences religioses.

En principi, està previst que el projecte de llei, impulsat per la Unió per un Moviment Popular (UMP) –el partit del president, Nicolas Sarkozy–, sigui aprovat pel Consell de Ministres el 18 de maig perquè pugui iniciar la seva tramitació parlamentària al juliol. Un dels principals esculls que el text haurà de superar, però, és el vistiplau del Consell d'Estat, que, consultat amb caràcter preventiu el mes passat, va advertir que una prohibició general del vel integral podria trobar serioses dificultats legals perquè podria significar una retallada dels drets individuals. En aquest sentit, el principal grup de l'oposició, el Partit Socialista, s'ha mostrat també contrari a la utilització del burca, però considera molt problemàtic actuar per la via legislativa i ara espera el text definitiu per decidir el seu vot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.